Ny uvildig undersøgelse af Field’s-sag ser ud til at falde

Tre partier mener, at de nuværende undersøger af hændelsesforløbet op til skyderiet i Field's er tilstrækkelige.

Der skal iværksættes en uvildig og ekstern undersøgelse af de faktiske omstændigheder forud for hændelsen i Field's den 3. juli. 

I hvert fald hvis det står til Dansk Folkeparti og partiets medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden Finn Rudaizky.

Derfor vil han fremsætte forslaget på regionsrådsmødet i regionen på tirsdag

- Det, jeg beder om, er, at vi får undersøgt, hvordan Region Hovedstaden har håndteret det overordnet gennem hele sagen, og om der sket nogen fejl, uddyber DF-politikeren til TV 2 Lorry.

På månedsdagen for skyderiet i Field's nedsatte Sundhedsministeriet og Region Hovedstaden en taskforce, der skulle granske den formodede gerningsmands forløb i psykiatrien op til skyderiet.

Taskforcens konklusioner blev præsenteret i oktober, ligesom Jyllands-Posten senere kunne fortælle, at Styrelsen for Patientsikkerhed er i gang med at undersøge en konkret bekymringshenvendelse, om at der skulle være sket svigt i behandlingen af den formodede gerningsmand

Det mener Finn Rudaizky dog ikke er nok.

- Det, vi skal have at vide og undersøgt, er, hvordan det kan være, at undersøgelsen, der er lavet og bekendtgjort, bliver hullet i stykker af alle de sporadiske informationer, der kommer frem. De mange fejl og kritikken gør, at jeg og DF nu igen fremsætter forslag om en ny undersøgelse, uddyber han. 

Finn Rudaizky henviser blandt andet til de afsløringer og den kritik, der er kommet frem, efter at taskforcens resultater er blevet offentliggjort.


(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.) 

Sådan lød de seks anbefalinger fra taskforcen

  1. Der skal være en øget kontinuitet i behandlingen. Så få fagpersoner ind over forløbet som muligt.

  2. En styrket diagnostik.

  3. En mere systematisk vurdering af effekten og bivirkningerne af medicin.

  4. En mere systematisk anvendelse af voldsrisikoscreening for ambulante patienter.

  5. Man skal forbedre behov og muligheder for målrettet behandlingstilbud.

  6. Det tværsektionelle samarbejde skal styrkes, så patienter hurtigere kan få hjælp.

Tilstrækkelige undersøgelser

Forslaget om en yderligere undersøgelse møder dog hverken opbakning fra Socialdemokratiet, De Konservative eller Det Radikale Venstre. 

- Styrelsen for Patientsikkerhed, som er øverste tilsynsførende myndighed på området, og dermed uvildig, er jo allerede i gang med en undersøgelse. Socialdemokratiet støtter derfor ikke en ny uvildig undersøgelse, skriver regionsrådsformand i Region Hovedstaden Lars Gaardhøj (S), i en sms til TV 2 Lorry. 

Han bakkes op af både 1. og 2. næstformand for Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhardt (K) og Karin Friis Bach (R).

De siger begge, at de finder den Taskforce-undersøgelsen og den igangværende undersøgelse hos Styrelsen for Patientsikkerhed tilstrækkelig.

- Sagen bliver allerede undersøgt hos Styrelsen for Patientsikkerhed, som jo er en uvildig part. Så jeg synes ikke, at forslaget giver mening. 

- Bekymringsskrivelsen handler jo om regionens rolle i forløbet, som jeg har forstået det, siger Christoffer Buster Reinhardt (K) til TV 2 Lorry.

Dermed tegner der sig et flertal for at afvise Finn Rudaizky og Dansk Folkerpartis forslag.

Finn Rudaizky mener imidlertid, at en ny undersøgelse er nødvendig. i. 

- Jeg mener ikke, vi er kommet helt ned i materien. Ved ikke at ønske at komme ned i den materie, så dækker man over sin egen håndtering af sagen, som kan være eller ikke være tilstrækkelig. 

Både Nye Borgerliges medlem af Region Hovedstaden, Jesper Hammer, og Enhedslisten oplyser fredag til TV 2 Lorry, at de endnu ikke har nogen kommentar til forslaget. 

Tre personer mistede livet

Torsdag stod 21 ansatte i psykiatrien frem med et læserbrev i Politiken, hvor de retter skarp kritik af ledelsen i Region Hovedstadens Psykiatri samt den taskforce-granskning, som blev præsenteret i oktober.

- Man må som kliniker i Region Hovedstadens Psykiatri undre sig meget over, at psykiatrien frikender sig selv i deres undersøgelse af Field’s skyderiet, lyder det blandt andet i læserbrevet med henvisning til den granskning, der blev præsenteret i oktober.

Granskningens resultater blev præsenteret 11. oktober. Her kom taskforcen blandt andet med seks forslag til forbedringer.

Samtidig slog man fast, at der ikke var én enkelt årsag til skyderiet.

Tre mennesker mistede livet og yderligere syv personer blev ramt af skud, da en gerningsmand skød omkring sig i shoppingcentret Field's i Ørestad den 3. juli.

Den 22-årige formodede gerningsmand blev kort efter anholdt og stillet for en dommer. Han sigtes for tre drab og syv drabsforsøg. Dommeren valgte at varetægtsfængsle manden i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling.

Mandens varetægtsfængsling blev senest forlænget den 3. november


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik