Ved el-Husseins grav: Omar er ingen martyr

Intet tyder på, at yderligtgående muslimer valfarter til Omar el-Husseins grav for at hylde ham som martyr.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På en våd og hullet mark på den københavnske vestegn ligger Omar el-Hussein begravet side om side med et par hundrede trosfæller.

Kort derfra brager bilerne forbi på en konstant summende motorvej. Men ellers ligger den muslimske gravplads i Brøndby øde hen et par dage før årsdagen for el-Husseins attentater i København.

- Omars grav er ikke blevet noget valfartssted for ekstremister af nogen som helst slags, siger gravpladsens driftsleder, Majid Bouayadi.

Netop det var ellers en stor bekymring i dagene efter den unge danskpalæstinensers attentater, der 15. februar sidste år endte med, at han selv blev dræbt.

Beslutningen om at tildele den dobbelte drabsmand en navngiven grav adskilte sig da også fra andre landes håndtering af terroristers begravelser.

Ingen af de gerningsmænd, som omkom 11. september 2001, har således fået en fysisk grav, mens topterroristen Osama bin Ladens lig blev sænket i havet på et ukendt sted, efter at amerikanske specialstyrker havde dræbt ham i 2011.

De tre gerningsmænd bag terrordrabene i Paris mod satirebladet Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i januar 2015 blev godt nok begravet. Men i alle tilfælde skete det i anonyme grave og uden ceremonier.

I tilfældet Omar el-Hussein afviste Dansk Islamisk Begravelsesfond imidlertid at følge det internationale eksempel - tilsyneladende uden uønskede konsekvenser.

- Vi spørger ikke ind til besøgendes tilhørsforhold eller motiver, men der har ikke været nogen særlig aktivitet ved Omars grav overhovedet, fastslår driftsleder Majid Bouayadi.

Omar el-Husseins grav vækker da heller ikke voldsom opsigt. Der er ikke nogen gravsten, og ligesom mange af de andre grave er den omkranset af små runde sten.

Der er dog ikke tale om en anonym grav. To friske buketter med røde og hvide roser vidner i hvert fald om, at nogen for nylig har været forbi for at mindes el-Hussein.

FAKTA: El-Husseins gravplads er den første af sin slags

Den 22-årige danskpalæstinenser Omar el-Hussein, der sidste år blev skudt og dræbt af politiet efter selv at have taget livet af to personer i København, er stedt til hvile i Brøndby.

* Den muslimske gravplads i Brøndby er det første muslimske begravelsessted i Danmark, der ikke ligger i tilknytning til en kirkegård.

* Pladsen ligger i den grønne kile mellem Brøndbyøster og Avedøre ved siden af Hvidovre Hospitals psykiatriske afdeling.

* Den dækker et område på 50.000 m², hvoraf de 32.000 m² må anvendes til gravpladser. På denne baggrund vurderes det, at gravpladsen har kapacitet til at rumme mellem 6000 og 8000 muslimske grave, hvilket skulle kunne dække behovet 60 år frem i tiden.

* Gravpladsen blev indviet 22. september 2006 med deltagelse af blandt andre kirkeminister Bertel Haarder (V) og integrationsminister Rikke Hvilshøj (V).

* Indvielsen af gravpladsen blev af formanden for Dansk Islamisk Begravelsesfond, Kasem Ahmad, kaldt for den vigtigste historiske begivenhed for muslimer i Danmark.

Kilder: Dansk Islamisk Begravelsesfond, Ritzau og Wikipedia

 

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

Ældre

Dit postnummer har stor betydning for, hvor ofte du møder det samme plejepersonale

cecilie hildebrandt bliver halshugget indefra

Cecilie tør næsten ikke sige det højt: Længe ventet halsoperation ser ud til at have virket

_16_9_SOME TEMPLATE 1080p50.00_00_06_40.Still001

Vi skal ikke længere skjule vores følelser: Broderiet har hjulpet Kris til at stå ved sig selv

Vis mere
Madsen_28-05-2023_19-40___c4u7

Hvidovre i Superligaen: Klubbens historie banker i Niels' hjerte

FCK danske mestre

FC København er dansk mester

Vis mere