På lørdagens anden etape af Tour de France - fra Roskilde til Nyborg - vil tusinder og atter af tusinder af mennesker stimle sammen i landevejssiderne i et forsøg på at se den imponerende cykelkaravane drøne forbi.
Mange af dem kommer til at stå der time efter time. For man skal være på plads i god tid - og særligt hvis man ankommer i bil er der skrappe regler for, hvor tidligt man skal være på plads.
De mange timers ventetid kan få en hel masse hjemmekokke til at kaste sig i den gule førertrøje i et forsøg på at score guld, når tilskuerne bliver sultne.
Ifølge Fødevarestyrelsen er det bare om at kaste sig ud i det - så længe man overholder nogle få grundregler.
Får mange henvendelser
Styrelsen bestormes lige nu af henvendelser fra folk, der vil tilberede sandwiches, kage, pølsehorn, salater eller andet godt, som de vil sælge til tilskuerne og dermed få lidt forretning ud af den store sportsbegivenhed.
Folk, der kontakter Fødevarestyrelsen, spørger helt grundlæggende, om det er tilladt at sælge mad.
- Det vidner om, at danskerne er ansvarlige og gerne vil gøre det rigtige. Det er vi glade for, for på den måde kan vi undgå at folk bliver syge under festlighederne. I de fleste tilfælde er der ingen ben i at etablere en madbod, men de høje temperaturer, vi oplever i øjeblikket, gør det ekstra vigtigt at overholde reglerne for god hygiejne. Og her har man som sælger et ansvar for, at maden ikke gør folk syge, sigersektionsleder i Fødevarestyrelsen, Ulrich Pinstrup i en pressemeddelelse.
Og selv om vi her i Danmark er vant til at leve med skrappe regler, når det gælder fødevarer, så er der faktisk ikke mange ben i at sælge mad til publikum langs ruten.
Hvis man etablerer en madbod til Tour de France, så er man under bagatelgrænsen for, hvornår man bliver klassificeret som en fødevarevirksomhed - derfor skal man ikke registreres på forhånd.
Gem kvitteringerne
Alligevel er der dog en række regler, der skal overholdes.
- Selvom du selv laver maden, skal råvarerne kunne spores, hvis maden senere viser sig at være dårlig. Det kan du sikre dig ved at gemme kvitteringerne. Derudover skal du holde god hygiejne. Hvis du f.eks. sælger hjemmelavede pølsehorn, skal de opbevares på køl. Og så skal du selvfølgelig sørge for at have en vanddunk og noget sæbe med, så du kan vaske hænder jævnligt, siger Ulrich Pinstrup
Han tilføjer, at der ikke er begrænsninger for, hvilke slags fødevarer, man må sælge, så længe de behandles på den rigtige måde.
Fire regler - og tre gode råd - fra Fødevarestyrelsen
Reglerne:
Sporbarhed: Du skal kunne dokumentere, hvor du har de varer fra, som du bruger i maden. Gem kvitteringerne.
Hygiejne: Du skal sikre dig, at fødevarerne ikke er farlige, når de sælges.
Emballage: Du bør sikre dig, at den emballage, du bruger, er egnet til fødevarer.
Transport: Maden skal opbevares ved eb passende temperatur under transport og opbevaring i boden.
Gode råd til hygiejne
- Hold det rå adskilt fra det færdige – eksempelvis råt kød og salat.
- Hav styr på temperaturen – brug køletasker på en varm dag.
- Gør rent og vask dine hænder tit – tag eventuelt dunke med vand og noget sæbe med.