Da Mærsk-kaptajn kom hjem, stod en fremmed kvinde i hans stue

Billeder af Thomas Lindegaard Madsen bliver brugt til kærlighedssvindel mod kvinder på nettet. En dag i 2022 skete der det, som ikke måtte ske.

I over fem år har kaptajn hos Mærsk Thomas Lindegaard Madsen kunnet se til, mens svindlere har misbrugt hans billeder og videoer fra hans sociale medier.

Svindlerne bruger billederne til at indlede kærlighedsrelationer til kvinder over hele verden og lokke dem til at sende tusindevis af euro.

Men Thomas Lindegaard Madsen kan ikke stille noget op. Nu står han frem i TV 2 dokumentaren ’Kaptajnen og de 1000 kvinder’, hvor han fortæller sin historie.

Låser døren

Thomas Lindegaard Madsen byder velkommen med et håndtryk, et hvidt smil og en indbydende gestus mod stuen.

Han er høj, bredskuldret, har grå stænk i skægget. Hans næse er lige, han har høje kindben og både hår og skæg ser nyklippet ud. Han ligner en pensioneret model.

- Velkommen, kom bare ind, siger han, som det første.

Så vender han sig rundt, og låser hurtigt døren.

- Ja, det er måske lidt mærkeligt, siger han en smule undskyldende:

- Jeg skal nok fortælle dig, hvorfor jeg er begyndt altid at gøre det.

Thomas Lindegaard Madsen kalder sig Captain Thomas på de sociale medier.
Thomas Lindegaard Madsen kalder sig Captain Thomas på de sociale medier.
Foto: Privatfoto

Hvordan det startede

Thomas Lindegaard Madsen er 51 år og arbejder til daglig som kaptajn i Mærsk på containerskibet Venta Mærsk, og sidder som medarbejderrepræsentant i firmaets bestyrelse. 

Han er gift på 12. år med Morten, der er sygeplejerske, og sammen bor de i et herskabeligt rækkehus i Valby med to hankatte og højt til loftet.

Thomas Lindegaard Madsen (th.) og hans mand Morten (tv.) ved deres spisebord.
Thomas Lindegaard Madsen (th.) og hans mand Morten (tv.) ved deres spisebord.
Foto: TV 2

Som en del af Thomas Lindegaard Madsens arbejde som kaptajn sejler han seks uger ad gangen, og det var netop, da han var ude på havet i 2017, at han for første gang fik en henvendelse fra en forelsket kvinde.

- Det var en tysk kvinde, der skrev på Facebook, at hun desperat havde brug for at tale med mig, fortæller Thomas Lindegaard Madsen.

Det viste sig, at Thomas Lindegaard Madsens billeder var begyndt at blive brugt til såkaldt kærestesvindel på nettet.

Det foregår ofte sådan, at svindlerne bruger falske billeder – i dette tilfælde Thomas Lindegaard Madsens billeder – og kontakter deres ofre via Facebook, Instagram eller datingportaler.

Her udgiver de sig for at være på udkig efter en kæreste og derigennem skabe tæt kontakt til deres ofre.

Et lille udsnit af de falske profiler, der bruger Thomas Lindegaard Madsens billeder.
Et lille udsnit af de falske profiler, der bruger Thomas Lindegaard Madsens billeder.
Foto: TV 2

Når forholdet er meget dybt, beder svindlerne om et lån på grund af eksempelvis et dødsfald eller en ulykke. Mange af ofrene er på dette tidspunkt blevet så følelsesmæssigt forbundet til den, som de tror er deres store kærlighed, at de overfører pengene.

Og det var netop det, der var sket for den tyske kvinde. Hun havde overført mange penge til en person, som brugte Thomas' billeder, men så var hun blevet mistænksom.

- Hun ville vide, om det var mig, hun havde haft kontakt med, og der måtte jeg jo skrive, at det var det ikke, siger Thomas Lindegaard Madsen.

Kærlighedssvindel

I første halvår af 2023 registrerede de danske banker 264 sager om kærlighedssvindel.

Sammenlagt har bankkunder tabt 10,5 millioner kroner.

Det lykkedes dog bankerne at bremse knap fem millioner kroner yderligere, som ellers var på vej i hænderne på svindlerne. Det viser tal fra Finans Danmark.

Forfærdelige skæbner

Henvendelsen fra den tyske kvinde blev den første af mange.

Da Thomas Lindegaard Madsen begyndte at lede, fandt han mange af sine billeder på et hav af falske profiler.

- Det var jo chokerende at se mit ansigt på profiler, som jeg ikke selv stod bag. Det var grænseoverskridende, men jeg grinede også lidt af det, siger han.

I starten kæmpede Thomas Lindegaard Madsen mod de falske profiler. Han anmeldte flere hundrede i de første måneder i 2017.

- Jeg så det som min pligt, for det var jo mit ansigt, navn og erhverv, som de brugte.

Når man søger på Captain Thomas på Instagram, så dukker der hundredevis af falske profiler op, med variationer af Thomas Lindegaard Madsens navn og hans billeder. Dette er en af de falske profiler. Fundet februar 2024.
Når man søger på Captain Thomas på Instagram, så dukker der hundredevis af falske profiler op, med variationer af Thomas Lindegaard Madsens navn og hans billeder. Dette er en af de falske profiler. Fundet februar 2024.
Foto: TV 2

Og han gik ind i hver enkelt kvindes henvendelse. Han hørte dagligt på historier, hvor kvinderne havde overført mange tusinde euro. Nogle var på kanten af økonomisk ruin eller psykisk sammenbrud.

- Det var forfærdeligt at høre, hvad der var sket for de her kvinder. Og de havde virkelig brug for at tale med mig, kunne jeg mærke, siger Thomas Lindegaard Madsen.

Men kommunikationen med kvinderne samt lukningen af falske profiler blev i stigende grad tidskrævende. Thomas Lindegaard Madsen kunne bruge over fire timer af sin fritid på det hver dag.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Og kvindernes henvendelser stoppede ikke. Dem, som han havde svaret, havde behov for at blive ved med at kommunikere, og Thomas Lindegaard Madsen kunne mærke, at flere havde svært ved at skille den kærlighedsrelation, som de havde oplevet med svindleren fra den virkelige Thomas.

Så samtidig med at kvinderne krævede hans svar på sms'er, beskeder og opkald, så kom der flere og flere til.

- Nogle blev sure, hvis jeg ikke svarede med det samme. Det blev rigtig ubehageligt og var selvfølgelig helt uholdbart.

I starten var det primært tyske kvinder, men i løbet af de første måneder kom der også mange engelske og danske til. Og efterfølgende kvinder fra hele verden.

Kaptajn Thomas ude med sit skib i Bremerhaven i Tyskland.
Kaptajn Thomas ude med sit skib i Bremerhaven i Tyskland.
Foto: Privatfoto

Falske skilsmissepapirer og ulødige billeder

I årene efter steg antallet af henvendelser markant. Tusinder forsøgte at få fat på kaptajn Thomas.

Han hørte historier, hvor kvinder havde solgt deres bil og endda hus, og hvor de havde brugt deres opsparing eller pension på at sende penge til den falske profil.

- Jeg følte jo med dem, men det blev en stor byrde. Jeg skulle bære at lægge ansigt til tusindevis af menneskers ødelagte liv, siger han.

Han var nødt til at lukke for muligheden for, at folk kunne kontakte ham via de sociale medier. Og i årene efter den første henvendelse prøvede Thomas Lindegaard Madsen at leve videre som før, til trods for at svindlerne havde vendt hans liv på hovedet.

Thomas Lindegaard Madsen oplevede, at jo mere han kæmpede imod de falske profiler, og fik dem lukket, jo mere kæmpede svindlerne tilbage.

Det resulterede i et hav af grænseoverskridende og dybt ubehagelige episoder.

- Jeg har jo set billeder af mig selv i et hav af situationer, som aldrig er fundet sted. Der er for eksempel et billede, hvor jeg ligger i en sygeseng på hospitalet, siger han.

Svindlerne fabrikerede nemlig billeder af Thomas, som de kunne bruge i deres spil. Her tog de hans ansigt og photoshoppede det på et billede, hvor en anden person lå i en seng på hospitalet. Sådan et billede kunne for eksempel bruges til at få kvinderne til at sende penge, så han kunne betale den opdigtede hospitalsregning.

- Jeg har også set billeder af mine og Mortens skilsmissepapirer, siger Thomas Lindegaard Madsen.

Altså igen photoshoppede papirer, der skulle bevise, at Thomas ikke længere var gift med Morten.

Der er også nogle kvinder, som tror, at Thomas' søster er hans kone, fordi de deler efternavn. Det har resulteret i, at søsteren relativt ofte bliver kontaktet af kvinder, som vil fortælle hende, at Thomas er hende utro.

- Flere gange har min søster oplevet at få tilsendt falske nøgenbilleder og dickpics af mig, som skulle være et bevis på, at jeg "er hende utro", siger Thomas Lindegaard Madsen.

Gode råd om kærlighedssvindel

  1. Vær opmærksom på at denne type svindel eksisterer. Og del denne viden i dit netværk og med din familie.

  2. Overfør ikke penge til personer, du ikke kender og overfør heller ikke penge for dem.

  3. Undgå at dele kompromitterende oplysninger om eller billeder af dig selv. Du risikerer at blive udsat for afpresning.

Hvis du er blevet svindlet så stop al kontakt, gem din korrespondance og anmeld sagen til politiet. Rapportér det også til det site, hvor du først blev kontaktet. Hvis du har delt kontooplysninger eller lignende, så kontakt din bank.

Kilde: finansdanmark.dk

Administrerende direktør i Mærsk fik en mail

Thomas Lindegaard Madsen har også oplevet, at hans "chefs chefs chefs" den administrerende direktør i Mærsk har fået mails om ham.

Kvinder har nemlig kontaktet chefen for at gøre ham opmærksom på, hvilken svindler de har ansat som kaptajn.

- Det er jo helt enormt pinligt, siger han og fortsætter:

- Min arbejdsplads har selvfølgelig håndteret det professionelt, og nu ved de jo, at jeg er udsat for de her ting. Men jeg ville da ønske, at det ikke skulle være sådan.

En dag i 2022 skete der det, som ikke måtte ske. Det hele blev meget virkeligt, da der pludselig stod en kvinde i Thomas og Mortens hus.

Den tyske kvinde

En sommerdag i 2022 var Thomas Lindegaard Madsens mand, Morten, ude i parrets have, for at vande nogle blomster. Pludselig hørte han en lyd, og i havedøren ind til huset stod en kvinde i 70'erne og talte tysk til ham.

Hun var gået ind ad parrets ulåste hoveddør, igennem deres stuer og ud til havedøren.

Kvinden forklarede, at hun var kommet, fordi kaptajn Thomas havde bedt hende komme og bo sammen med ham i huset.

Den tyske kvinde, som opsøgte Thomas på hans privatadresse i København.
Den tyske kvinde, som opsøgte Thomas på hans privatadresse i København.
Foto: Privatfoto

Thomas Lindegaard Madsen var ude at køre, men da han kom hjem, var det ikke lykkes Morten, at få kvinden til at gå.

Parret fik kvinden ud af huset og ud til havelågen.

- Jeg brugte timer på at prøve at få hende til at forstå, at hun havde været udsat for en svindler, siger Thomas Lindegaard Madsen.

Men kvinden nægtede at gå. Hun blev ved med at spørge, hvor hun skulle tage hen.

- Efter lang tid måtte jeg sige, at nu ville jeg gå ind, og hun skulle tage afsted.

Og til sidst gik kvinden sin vej. Men det sluttede ikke dér.

Thomas og Morten tog til Fyn for at besøge nogle venner, men fik et opkald fra deres rengøringsdame. Hun fortalte, at en, der påstod, at hun var Thomas' mor, sad i parrets spisestue og ventede på ham.

- Det løb mig koldt ned ad ryggen. Min mor ville aldrig dukke uanmeldt op. Jeg vidste jo ikke, om den her kvinde kunne finde på at gøre min rengøringsdame noget.

Thomas Lindegaard Madsen ringede til politiet, som fik kvinden ud af huset. Næste dag fik Thomas og Morten endnu et opkald. Denne gang fra deres naboer, der kunne fortælle, at der sad en ældre kvinde i naboernes sofa og ventede på, at Thomas ville komme hjem.

- Tre gange havde denne kvinde trængt sig ind i vores liv. Det var virkelig ubehageligt, siger Thomas Lindegaard Madsen.

Thomas og Morten fik kvinden ud af naboernes hus, og for tredje gang måtte Thomas Lindegaard Madsen bede hende tage afsted. Han optog en video, så han kunne dokumentere en del af forløbet. På den måde ville han også kunne få et tilhold, hvis hun ikke holdt sig væk fra parret efterfølgende.

- Siden da har vi ikke set hende, men der gik lang tid, hvor jeg tænkte, om hun stod lige rundt om hjørnet, når jeg gik ud fra mit hus, siger Thomas Lindegaard Madsen.

Siden da har parret været meget påpasselig med altid at låse døren.

En anden Thomas

Adspurgt om oplevelserne med svindlen har ændret ham, så trækker han på det.

For Thomas Lindegaard Madsen synes ikke, at han har det så slemt. Han begynder at tale om, at de ting, som han har oplevet, jo ikke er noget sammenlignet med kræft og krig.

Han ønsker ikke, at nogen skal have ondt af ham, og blandt andet derfor er det næste svært at tale om.

- Jeg tror, at jeg ville være en gladere Thomas, hvis det her ikke var en del af mit liv, siger han:

- Jeg kan mærke, at jeg er blevet mere indelukket og reserveret. For resten af mit liv skal jeg leve med at lægge ansigt til andre menneskers skyld, skam, økonomiske ruin og smadrede liv. Jeg kan aldrig slippe for det, det vil for altid forfølge mig.

Thomas Lindegaard Madsen kigger ud af parrets havedør i rækkehuset i Valby.
Thomas Lindegaard Madsen kigger ud af parrets havedør i rækkehuset i Valby.
Foto: TV 2

Men har han overvejet helt at forsvinde fra de sociale medier. At lukke sine konti og ikke være online?

- Hvis jeg ikke er "på", så føler jeg, at jeg giver svindlerne frit spil. Så vil deres svindel stå uimodsagt. Det vil ikke længere være muligt at finde frem til den ægte kaptajn Thomas og derigennem kunne gennemskue, at ham, de taler med, er en svindler, siger han.

Thomas Lindegaard Madsen lægger ofte videoer op, hvor han fortæller om den svindel, som hans billeder bliver brugt i. Han beder folk om aldrig at overføre penge til mennesker, som de ikke har mødt i virkeligheden.

Kaptajn Thomas foran sit skib.
Kaptajn Thomas foran sit skib.
Foto: Privatfoto

Men alligevel stopper svindlen ikke.

- Jeg sidder i saksen, til den dag jeg dør. Og sikkert længe efter det. Når jeg ikke lever længere, så vil svindlerne jo bare have mere frit spil, siger han.

Da interviewet er ved at slutte, banker det på døren. Det giver et lille sæt i Thomas, der dog hurtigt smiler afværgende. Det er bare en, der kommer med en pakke.

Thomas Lindegaard Madsen vinker farvel.

Sneen har lagt sig på alting udenfor, og gør omgivelserne stille. Det eneste, man kan høre, er lyden af døren, der bliver låst.

Se 'Kaptajnen og de 1000 kvinder' på TV 2 Play.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik