I begyndelsen af februar blev Mattias Tesfaye (S) under en debat i Folketingssalen spurgt til en sag, hvor en ung kvinde ikke kunne få permanent opholdstilladelse, fordi hun i en periode på tre måneder ikke havde været studieaktiv.
Her lød det fra den daværende udlændinge- og integrationsminister, at der var behov for mere smidighed omkring særreglen for unge under 19 år.
- Vi har den her regel for at sige, at du ikke skal ligge hjemme på sofaen. Men vi må også bare erkende, at mange unge i dag skifter mellem uddannelser. Det er helt normalt, og det skal vi ikke gøre til et problem. Heller ikke for unge, der ikke har dansk pas, lød det dengang fra Tesfaye.
Men fire måneder senere er intet sket. Og nu har TV 2 fået kendskab til en lignende sag.
Denne gang er der tale om en 18-årig kvinde ved navn Maarisha Singh.
Jeg har virkelig gjort mit for ikke at være doven
Én måned ud af 11 år
Som syvårig rejste Maarisha Singh fra Indien til Danmark sammen med sin lillebror og deres forældre.
Efterfølgende begyndte hun i folkeskole, som hun efter eget udsagn gennemførte med gode karakterer.
Derefter gik hun direkte videre til en gymnasial uddannelse på Frederiksberg, som hun færdiggjorde i en alder af blot 17 år og ni måneder.
For at komme ind på sin drømmeuddannelse på CBS krævede det, at hun – efter at hun havde fået studenterhuen på hovedet – læste engelsk op på A-niveau. Men det kursus, hun skulle tage, var først sat til at begynde 1. oktober.
Derfor havde Maarisha Singh en periode på én måned efter sommerferien, hvor hun hverken havde et fuldtidsarbejde eller var under uddannelse.
Den måned koster hende nu muligheden for at få permanent opholdstilladelse efter særreglen for unge under 19 år.
Hvordan er reglerne i dag?
I dag findes der en særregel om, at unge under 19 år kan få permanent opholdstilladelse, hvis vedkommende har været i fuldtidsbeskæftigelse eller uddannelse siden folkeskolen og derudover opfylder alle betingelser med undtagelse af beskæftigelsesreglen. Herunder blandt andet at man ikke må have gæld til det offentlige og skal bestå en danskprøve.
- Det er jo hjerteskærende at få at vide, at alt det, du har opnået og været stolt af, bare ikke er nok. Det gjorde mig selvfølgelig ked af det, siger Maarisha Singh til TV 2.
Hun tager en kort pause og undskylder, fordi tårerne presser sig på.
- De har jo lavet den her regel for, at jeg ikke skal ligge på sofaen og "dovne den af", som de siger, men jeg har jo været i arbejde, været værnepligtig og har fuldført det her kursus med topkarakterer. Altså jeg har virkelig gjort mit for ikke at være doven. Det gør ondt.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Lovforslag på vej
Siden Mattias Tesfaye i februar altså erkendte, at der var behov for at justere reglerne, er han blevet justitsminister. På posten som udlændinge- og integrationsminister sidder nu Kaare Dybvad (S).
TV 2 har spurgt ministeren, hvordan han forholder sig til Maarisha Singhs sag, og om han er enig med sin forgænger i, at reglerne bør lempes.
Det er selvfølgelig for tidligt præcist at konkludere, hvordan reglerne bliver
TV 2 har forgæves forsøgt at få et interview med Kaare Dybvad, som afviser at forholde sig til enkeltsager. I et skriftligt svar gentager han forgængerens ord og siger, at "der er behov for at justere reglen om permanent opholdstilladelse til unge under 19 år".
- Ministeriets jurister sidder og kigger på, hvordan vi gør ordningen mere smidig. Planen er, at vi vil justere reglerne i et lovforslag senere på året. Men vi har ikke noget konkret udspil endnu, og derfor er det selvfølgelig for tidligt præcist at konkludere, hvordan reglerne bliver, skriver han.
I et udvalgssvar skrevet af Tesfaye i begyndelsen af marts fremgår det, at ministeriet er ved at afklare, om eventuelle justeringer af særreglen alene skal gælde fremtidige sager, eller om det bør omfatte udlændinge, der allerede er meddelt afslag på permanent opholdstilladelse.
"Jeg har gjort alt"
Da Maarisha Singh fik afslag på permanent opholdstilladelse, søgte hun om at få sin sag genoptaget. Men det ønske afviste Udlændingestyrelsen i et brev 31. maj. TV 2 har set begge breve fra styrelsen.
Skulle regeringen nå frem til, at en justering også skal gælde allerede afsluttede sager, kan det altså betyde, at Maarisha Singh får omgjort sin sag. Men for nu står hendes fremtid hen i det uvisse, og det skuffer hende, siger hun, fordi hun føler, at "regeringen ikke har holdt sit ord".
Når du nu ikke har levet op til de gældende regler, er det så ikke rimeligt, at du ikke kan få permanent opholdstilladelse?
- Jeg er blevet afvist på grund af tre måneder, hvoraf to af dem er sommerferieperioden. Her kan man ikke forlange, at nogen har et fuldtidsarbejde – hverken danskere eller indvandrere. Jeg må gerne holde sommerferie som alle andre.
- Den sidste måned er der kun, fordi jeg ikke havde mulighed for at begynde (på kurset, red.) til september. Det er ikke et valg, jeg har truffet eller har kunnet styre. Jeg har gjort alt, hvad jeg kunne.
Maarisha Singh arbejder i dag både bag kassen i Lagkagehuset og som konsulent i sin fars firma, mens hun venter på svar på, om hun er blevet optaget på studiet International Business.
Begge hendes forældre og broderen har fået tildelt dansk statsborgerskab, mens Maarisha Singh altså nu kun har en midlertidig opholdstilladelse.
Hun har først mulighed for at søge om permanent opholdstilladelse fire år efter, at hun er færdig med at uddanne sig, og såfremt hun i løbet af de fire år har haft et fuldtidsarbejde i sammenlagt tre år og seks måneder.