Folketinget skal tage stilling til forslag om at begrænse sociale medier for unge under 16 år

Et borgerforslag har fået den nødvendige opbakning til, at det skal prøves i Folketinget.

For 8. klasses eleverne Mira Guldfeldt og Emilia Ásbjörnsdóttir har sociale medier altid været en del af deres liv.

Derfor synes de også, at det ville være skørt, hvis adgangen til de sociale medier skulle begrænses for dem nu, som et nyt borgerforslag vil gøre.

- Man vil gerne være fri til at besøge de sociale medier, lige så meget man vil, siger 15-årige Emilia Ásbjörnsdóttir, der er flittig bruger af Tiktok, Instagram og Snapchat, til TV 2.

Borgerforslaget, der blev stillet for seks uger siden, vil begrænse børn og unge under 16 års adgang til sociale medier. Det indeholder i alt ni love.

Politikerne skal tage stilling til forslaget, da det netop har rundet 50.000 verificerede underskrifter.

Om borgerforslaget

I alt indeholder borgerforslaget 'Stop tech-industriens kommercielle udnyttelse af danske børn & unge!' ni love. Her er fire nedslag i forslaget:

• Forbud mod indsamling af data fra børn under 16 år.

• Forbud mod adfærdsbaseret markedsføring til børn under 16 år.

• Krav om at tech-firmaer blokerer mindreåriges adgang til sociale medieplatforme såsom Instagram, Tiktok og Snapchat, medmindre de har udtrykkelig tilladelse fra deres forældre.

• Krav om at tech-firmaer blokerer adgangen til pornografisk materiale for mindreårige.

Hele forslaget kan ses her.

- Kineserne passer bedre på deres børn

Bag forslaget står Imran Rashid fra Frederiksberg, der er speciallæge og forfatter. Han har bygget forslaget op på andre landes eksisterende lovgivning og sætter spørgsmålstegn ved, hvorfor andre landes børn skal beskyttes bedre end de danske børn.

- Den værste erkendelse i alt det her er, at kineserne passer bedre på deres børn, end vi gør på vores. De har sat begrænsninger på tid og indhold på medier som Tiktok, siger stifteren af borgerforslaget.

Digitaliseringsordfører Linea Søgaard-Lidell (V) deler Imran Rashids bekymring til fulde. Men der er også dele af forslaget, som, hun mener, klarer sig bedre på europæisk plan.

Efterlysning af casefamilier

I den kommende tid sætter TV 2 fokus på børns brug af skærme. Derfor vil vi meget gerne høre, hvordan I håndterer det i jeres familie. Hvis I har lyst til at medvirke eller høre nærmere, så skriv til kbru@tv2.dk.

Blandt andet henviser hun til en ny EU-lovgivning, der ventes at blive vedtaget til næste år.

Samtidig er hun åben for at diskutere i Folketinget, hvordan man kan håndtere aldersidentifikationer.

- Danmark er ikke et fremgangsland på nettet

Retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) mener ligeledes, at der er dele af forslaget, som skal håndteres af EU. Omvendt mener hun, at Folketinget sagtens kan skride ind, når det gælder kontrol af, hvordan man høster børns data, så virksomheder ikke kan regulere reklamer efter dem.

- Danmark har typisk været et fremgangsland, men bare ikke på nettet, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Derudover vil hun også gerne se på et forbud mod ”adfærdsdesigns og aggressive algoritmer”.

Natasha Friis Saxberg, der er administrerende direktør for IT-branchen, kalder forslaget sympatisk. Men hun advarer imod at indføre lovgivning på nationalt plan.

- Konsekvensen vil være, at vi forsinker implementeringen af EU-lovgivningen (på området, red.). Jeg tror, at kompleksiteten er et problem, siger hun.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Emilia Ásbjörnsdóttir kalder både forslag om sociale medier godt og skidt.
Emilia Ásbjörnsdóttir kalder både forslag om sociale medier godt og skidt.
Foto: Ulrik Lyager / TV 2

Gruppe skal se på udfordringen

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) vil nedsætte en gruppe i Folketinget, der skal finde frem til et ”samlet og gennemtænkt” svar på udfordringer med børn og unges adgang til sociale medier.

- Første udfordring og opgave er at samle de ansvarlige partier i Folketinget og kigge på en aldersverifikation, så ingen børn og deres forældre bliver overraskede over, hvad de går ind til, siger ministeren.

Men ifølge stifteren af borgerforslaget haster det med at skride til handling.

- Når vi skruer tiden frem, hvordan kan det så være, at vores børn har danset hele deres barndom væk på ti sekunders flimmervideoer, når kinesiske børn har lært at koncentrere sig. Hvad er det egentlig for en fremtid, vi sender vores børn ud i, hvis ikke vi sætter ind?, siger Imran Rashid.

Selvom folkeskoleeleverne Mira Guldfeldt og Emilia Ásbjörnsdóttir synes, at det var mærkeligt, hvis de fra i dag skulle have begrænset deres adgang til sociale medier, mener de også, at det kan være en god idé på visse punkter.

De kan nemlig godt være bekymrede over, at deres data ligger frit tilgængelig gennem de sociale medier.

- Jeg synes virkelig, at der skal laves begrænsninger for folk, der er yngre og på min lillesøsters alder, siger Emilia Ásbjörnsdóttir.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik