Københavnsk gadebande i krig med svensk netværk

De stridende parter i en ophedet konflikt, der kan have kostet fire liv, er banden NNV fra København og et kriminelt netværk fra Söderkulla i Malmø.

Fire mænd, der er blevet skudt og dræbt i Københavnsområdet og Malmø siden begyndelsen af december, kan ifølge politiet være ofre i en væbnet konflikt mellem den københavnske gadebande NNV og et kriminelt netværk fra det sydlige Malmø.

Politiet har tidligere afvist at sætte navne på de stridende parter. Men ifølge en ny konfliktvurdering udarbejdet af Rigspolitets Nationale Efterforskningscenter, som TV 2 har fået indsigt i, er der tale om den danske bande NNV på den ene side og et lokalt kriminelt netværk fra boligområdet Söderkulla i Malmø på den anden side.

Samtidig fremgår det, at politiet mener, at begge sider har stået bag et eller flere angreb rettet mod den anden part. Ligesom "der aktuelt består en risiko for yderligere lignende voldelige hændelser".

Ulmende konflikt

Risikoen for flere skyderier omkring København bekræftes af ledende politiinspektør fra Københavns Politi, Torben Svarrer:

- Vi mærker stadig en nervøsitet i miljøet, der siger os, at vi ikke kan være sikre på, at den her konflikt er overstået, siger Torben Svarrer til TV 2.

Ifølge TV 2s oplysninger kan flere parter være del af konflikten, men det ønsker politiinspektøren ikke at kommentere.

- Vi er selv meget opmærksomme på, hvad der sker, og det har vi doseret vores indsats efter, siger Torben Svarrer.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Banden NNV

Gadebanden NNV blev dannet i 2018, efter at banden Brothas, der spillede en aktiv rolle i den københavnske bandekonflikt i 2017, splittede op.

Siden da har NNV ligget i konflikt med flere grupperinger, heriblandt Bandidos, VHK og LTF. Flere relationer og opgør fremstår mudrede, og mindre fraktioner er kommet til og fra.

NNV henviser til Københavns Nørrebro og Nordvest-kvarterer.

I en periode skal NNV have haft positive relationer til rockergruppen Satudarah, men i november 2021 lå de ifølge et konfliktnotat fra Rigspolitiet nu i konflikt.

Leder af NNV er Hemin Dilshad Saleh, der i 2019 flygtede fra Psykiatrisk Afdeling i Slagelse ved hjælp af en pistol, en ven smuglede ind til ham i en kage.

2. december: Første drab

Det første offer i rækken af skyderier var ifølge TV 2s oplysninger en 27-årig mand med tilknytning til NNV-banden, der blev dræbt på Nørrebrogade af et skud i ryggen 2. december.

Kort efter blev to mænd anholdt og dagen efter varetægtsfængslet for drabet, og 21. december blev yderligere to mænd varetægtsfængslet.

Manden, der ifølge sigtelserne affyrede fem skud mod den dræbte, er svensk og ifølge TV 2s oplysninger tilknyttet det svenske netværk. Og 19 timer efter blev drabet tilsyneladende hævnet, da to mænd trængte ind i en frisørforretning i Rødovre og med talrige skud dræbte én og sårede to.

3. december: Andet drab

Den dræbte var en 17-årig bulgarsk statsborger, der arbejdede i frisørforretningen, mens en 15-årig dreng blev skudt i hånden.

En 28-årig indehaver blev ramt af flere skud, men overlevede - og ifølge TV 2s oplysninger knytter familierelationer ham til det svenske Söderkulla-netværk.

22. december blev en 29-årig og en 34-årig mand varetægtsfængslet og sigtet i forbindelse med drabet. Ifølge TV 2s oplysninger skal mindst én have forbindelse til NNV.

4. december: Muligvis tilfældigt offer

Et tredje skyderi fandt sted 4. december på en vandpibebar på Frederiksberg, hvor en 39-årig mand blev hårdt såret af et skud i nakkeregionen.

Personer med tilknytning til det kriminelle miljø mener, at offeret kan have været tilfældigt og ikke det tiltænkte mål. Politiet har bekræftet, at han ikke er del af nogen bande.

Hvorvidt skuddet var rettet mod den forkerte - og om efterforskningen forbinder skyderiet med den verserende konflikt - vil hverken Københavns Politi eller Købehavns Vestegns Politi komme nærmere ind på.

7. december: Tredje drab

Imidlertid fortsatte rækken af skyderier natten til 7. december i Herlev, hvor en hårdt såret 25-årig mand stoppede en tilfældig bilist.

Omkring det formodede gerningssted fandt en hundepatrulje efterfølgende en efterladt Skoda Roomster og en 21-årig mand, der var dræbt af skud - en mand, der på et tidspunkt skal have været forbundet med NNV.

Københavns Vestegns Politi anholdt og sigtede en 41-årig mand for medvirken til drab og drabsforsøg, men allerede inden det planlagte grundlovsforhør blev manden løsladt igen.

15. december: Fjerde drab

Herefter fortsatte konflikten på den anden side af Øresund, hvor en 25-årig dansk statsborger blev dræbt på åben gade af skud i Malmø-bydelen Bunkeflostrand 15. december.

Bydelen ligger omtrent fem kilometer fra Söderkulla, hvor politiet mener den ene part af konflikten skal holde til, og ifølge TV 2s oplysninger var den dræbte nært knyttet til en ledende person i netværket.

Söderkulla er et af flere udsatte boligområder i den sydlige del af Malmø. Ifølge TV 2s oplysninger er netværket af lokale kriminelle blevet styrket gennem det seneste års tid, hvor det svenske politi har presset den etablerede del af Malmøs bandekriminelle og fængslet et tocifret antal af de bestemmende medlemmer.

NNV-figur fængslet og løsladt i Sverige

Efter den 25-årige blev skudt, varetægtsfængslede Retten i Malmø fire personer sigtet for drabet - herunder tre danske statsborgere, hvor den ene er højtplaceret i NNV-grupperingen.

Fængslingen skete dog ifølge retsdokumenter på den lavest mulige bevisvurdering, og lillejuleaften blev alle tre løsladt igen sammen med en fjerde mand - et højtstående svensk bandemedlem.

Ved udarbejdelsen af den aktuelle konfliktvurdering fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter har politiet blandt andet lagt vægt på "tilgængelige oplysninger om våbenbesiddelse eller adgang til våben hos personer med tilknytning til grupperingerne, anvendelsen af skud- og stiksikre veste eller lignende samt om episoder med utryghedsskabende adfærd", fremgår det.

Når politiet mener, der verserer en væbnet konflikt mellem to grupperinger, kan der på baggrund af en konfliktvurdering rejses tiltale efter den såkaldte bandeparagraf, Straffelovens paragraf 81a, der kan give op til dobbelt straf.

Samtidig kan det betyde, at personer med relation til konflikten ikke kan prøveløslades.

Kriminalitet over Øresund

Ifølge ledende politiinspektør fra Københavns Politi, Torben Svarrer, er kontakten til det svenske politi tæt og vigtig.

- Samarbejdet mellem Danmark og Sverige er forankret i Grænsecenter Øst, og det fungerer fortrinligt, siger Torben Svarrer.

Grænsecenter Øst blev etableret i 2019, efter svenske kriminelle var blevet dømt for henholdsvis at detonere en bombe foran Skattestyrelsen i København og for at have flyttet en svensk konflikt fra Stockholm til Herlev, hvor to bandemedlemmer blev likvideret af rivaler fra den svenske gruppering Dødspatruljen.

- Eksplosionen ved Skattestyrelsen og dobbeltdrabet i Herlev er eksempler på den alvorlige kriminalitet, der kan flyde over grænsen fra Sverige, sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) i den forbindelse.

Meget tyder dog på, at en væsentlig del af kriminaliteten i forbindelse med den verserende konflikt i Københavnsområdet i høj grad flyder fra Danmark mod Sverige.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik