BRT-busser og asfalt på Østbanen giver langt mere kollektiv trafik for pengene på Østbanen, end en dyr renovering af skinnerne.
Sådan har det lydt igen og igen de seneste uger og måneder fra transportminister Benny Engelbrecht (S), der tidligere i denne uge fik opbakning fra Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen.
Men det er langt fra givet, at BRT bliver billigere end en skinnerenovering.
Det vurderer transportforsker og adjunkt på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Jesper Bláfoss Ingvardson, der sammen med flere DTU-kolleger tidligere har set på udenlandske erfaringer med BRT (Bus Rapid Transit).
- Normalt vælger man BRT, fordi det er billigere end banebaserede løsninger som tog eller letbaner. Men her har man allerede en eksisterende jernbaneløsning, der så skal fjernes først. Og det koster også nogle penge at fjerne 50 kilometer jernbane, ligesom det jo også koster noget at anlægge asfalten og eksempelvis sikringsanlæg. Så en del af det traditionelle argument for BRT, er i det her tilfælde væk, siger Jesper Bláfoss Ingvardson til DAGBLADET Køge.
Slidte skinner på Østbanen - kort fortalt
Østbanen er en lokalbane på Østsjælland, der går fra Køge og til henholdsvis Faxe Ladeplads og Rødvig.
Siden september måned sidste år har togene kørt med nedsat hastighed på strækningen på grund af slidte skinner, som kræver at blive renoveret.
Men renoveringen er ikke mulig, før Region Sjælland har penge til at reparere skinnerne. Det beløb kan løbe op i 660 millioner kroner. De penge har regionen ikke.
Regionen har derfor efterspurgt hjælp fra regeringen, men ifølge transportminister Benny Engelbrecht fra Socialdemokratiet er renoveringen af Østbanen ikke regeringens ansvar.
Derfor er der nu ingen udsigt til, at skinnerne på Østbanen bliver renoveret og hastigheden bragt tilbage til det tidligere niveau.
Som følge af den nedsatte hastighed fra 100 til 75 kilometer i timen er rejsetiden på Østbanen oplever passagerer forlænget rejsetid på mellem tre til syv minutter ved rejser i hele banens længde.
Han fortæller, at der findes masser af succesfulde BRT-projekter rundt om i verden med mange passagerer.
- Især løsninger hvor man har lavet omfattende BRT, hvor busserne eksempelvis har et kørespor for sig selv, der er passagertallene høje og stigende, fortæller han.
I England kører der allerede busser rundt som dem, der måske skal køre på Østbanen. Se hvordan busserne ser ud i videoen her.
50 kilometer rute i Istanbul
Enkelte af banerne er så lange, at de tåler sammenligning med Østbanen. En søgning på BRT-løsningen i den tyrkiske millionby Istanbul, Metrobüs, viser eksempelvis, at ruten er 50 kilometer lang alt i alt, ligesom Østbanen.
Metrobüs kører dog ligesom de fleste andre BRT-løsninger i storbyområder.
Derfor har Jesper Bláfoss Ingvardson svært ved at vurdere en BRT-løsning på Østbanen.
- Om der kommer flere passagerer kommer jo an på, hvad der var før. Det kan sagtens være, at der findes eksempler på, at BRT har afløst tog nogle steder i verden, men jeg har ikke kendskab til det. Så hvis man går bort fra en fungerende lokalbane, ved jeg ikke om BRT vil give flere passagerer, eller ej, siger han.
BRT-løsning på vej i Aalborg
Prisen for en skinnerenovering af Østbanen, der havde over én million passagerer sidste år, er tidligere vurderet til at ligge sted mellem 440 og 660 millioner kroner. Den nærmere pris er lige nu ved at blive undersøgt af Region Sjælland.
Artiklen fortsætter under grafikken.
En parallel undersøgelse af prisen på BRT på Østbanen bliver lige nu også undersøgt af Transportministeriet og Region Sjælland i fællesskab.
Danmarks første BRT-løsning åbner i Aalborg i 2023.
Den bliver 11,3 kilometer lang og anlægsomkostningerne løber op i 510 millioner kroner.
Transportministeriet har lavet denne video, der viser, hvordan BRT-systemet vil fungere som erstatning for Østbanens tog-forbindelse.
VIDEO