51-årig frygter ikke at kunne spise om et halvt år, men hun må vente tre år på operation

Efter at være blevet sendt rundt mellem forskellige instanser i sundhedsvæsnet kalder Lone Clemen behandlingsgarantien for falsk varedeklaration.

Det er et år siden, at 51-årige Lone Clemen fra Liseleje opdagede, at noget var galt.

Hun ville bide et stykke tape over med tænderne, som hun havde gjort mange gange før, men nu kunne det ikke lade sig gøre.

Hendes tænder i over- og undermunden kunne simpelthen ikke nå hinanden.

Da hun mærkede nærmere efter, indså hun, at hendes bid var mærkeligt. Og som hun selv siger, kunne hun med det blotte øje se, at noget var helt galt med kæben.

En scanning hos egen tandlæge viste, at hendes kæbe i den ene side var vokset permanent ud af led. Det betyder, at hun ikke kan tygge i den side af munden, ligesom det giver hende spændinger og hovedpine.

Lone Clemen, der arbejder som frivilligkoordinator på et plejehjem, venter nu på at få opereret sin kæbe. Men hun har først fået tid til konsultation på Rigshospitalet i august 2025.

- Jeg har endnu kun små smerter, men mit bid forandrer sig dagligt. Jeg kan ikke tygge mad i den ene side, og lægerne har sagt, at hvis det fortsætter, kan jeg måske slet ikke spise mad om et halvt år, forklarer hun.

Mange venter i årevis på hjælp

Lone Clemen har henvendt sig til TV 2 med sin historie, fordi hun ønsker svar på, hvad planen er for de mange patienter, der lige nu sidder i samme situation som hende selv.

For hun står langt fra alene.

Over hele landet kæmper sygehusene med lange ventelister for ikke-akutte operationer, der er blevet udsat under coronapandemien. Mangel på operations- og narkosesygeplejersker har kun forværret situationen.

På sin hjemmeside oplyser Rigshospitalet selv, at den lange ventetid på det kæbekirurgiske område skyldes en meget stor tilstrømning af patienter og for få ressourcer.

TV 2 kunne i sommer fortælle om en 21-årig kvinde, som har fået tid til konsultation på afdelingen i 2033, mens også TV 2 Lorry har haft flere historier om kæbepatienter med lange udsigter til en operation.

Sendt til det private og tilbage igen

Fordi ventetiden for Lone Clemen var over tre år, da hun modtog sin henvisning til Rigshospitalet, blev hun på grund af behandlingsgarantien sendt videre til det private.

Men fordi operationen er for kompliceret, blev hun herfra henvist tilbage til det offentlige, fortæller hun til TV 2.

Fakta: Behandlingsgarantien

Behandlingsgarantien, som også bliver kaldt udvidet frit sygehusvalg, betyder, at man som patient kan blive behandlet på et privathospital, hvis det offentlige sygehus ikke kan tilbyde behandling inden for 30 dage.


Men privathospitalerne kan ikke udføre alle typer operationer, for eksempel ikke de mest komplicerede, og derfor er der visse tilfælde, hvor det udvidede frie sygehusvalg er sat ud af kraft.

Lone Clemen har også selv forsøgt at tage kontakt til andre hospitaler i landet for at benytte sig af det frie sygehusvalg, men her kunne det heller ikke lade sig gøre at komme hurtigere til.

- De svarede bare, at der er en uenighed med Region Hovedstaden om betalingen, og at de i øvrigt får henvist så mange patienter, at de ikke længere kan tage imod flere. Jeg har også været løbende i kontakt med Patientvejledningen, som ikke aner, hvad de skal sige til mig, fortæller hun.

Lone Clemen bor i Liseleje med sin mand og har to voksne børn. Hun frygter for fremtiden, hvis hun skal vente over tre år på at blive opereret.
Lone Clemen bor i Liseleje med sin mand og har to voksne børn. Hun frygter for fremtiden, hvis hun skal vente over tre år på at blive opereret.
Foto: Privatfoto

Efter at være blevet sendt rundt mellem forskellige instanser i sundhedssystemet føler den 51-årige mor til to nu, at mulighederne er udtømt.

Hun må vente til 2025.

Efterlyser løsninger

Frem mod folketingsvalget 1. november håber Lone Clemen derfor at høre, hvad politikerne har af løsninger på problemerne i sundhedsvæsnet.

- Jeg vil gerne høre, hvad de vil gøre for at overholde behandlingsgarantien? For som det er nu, er det falsk varedeklaration. Man reklamerer med en ventetidsgaranti, som vi ikke har, mener hun.

Netop behandlingsgarantien er af fagfolk og eksperter blevet beskyldt for at skævvride et i forvejen presset sygehusvæsen og skubbe patienter med de mindst krævende behandlinger foran i køen.

Fredag argumenterede flere læger og faglige organisationer over for TV 2 for, at behandlingsgarantien skal justeres eller suspenderes, hvis de lange ventelister og skævvredne behandlinger skal til livs. Men flere patientorganisationer mener, at det er en forkert løsning.

Lone Clemen ved ikke, hvad der er det rigtige at gøre. Men én ting er hun sikker på.

- Hvis vi fortsætter i den nuværende retning, ser det ikke særlig godt ud, så et eller andet skal der ske.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik