AIDS-Fondet slår alarm om stigende fænomen i hovedstaden – ‘chemsex’ kan slå folk ihjel

En stigning i såkaldte 'chemsex'-brugere får også LGBT+-miljøet til at råbe op. Sundhedsstyrelsen mener ikke, der er tale om et landsdækkende problem.

Det er benhårdt at være en del af det såkaldte 'chemsex'-miljø i København, hvis man spørger 23-årige Patrik Dam.

Han var selv afhængig af hårde stoffer og sex – chemsex – i 2,5 år.

- Chemsex er egocentreret, det er brutalt og det er grænsesøgende. Folk tænker kun på sig selv og ikke på, hvem fanden man knepper, siger han.

quote Jeg har selv været til to begravelser, inden for det sidste år, som har været en direkte konsekvens af chemsex

Niels Lautrup Holm, bestyrer på Jailhouse CPH

Han er i dag ude af miljøet og afhængigheden af de hårde stoffer crystal meth, ketamin og GHB (den kemiske betegnelse for fantasy), som han beskriver som "de værste år" af sit liv.

Et miljø, som organisationen AIDS-Fondet ser en "meget bekymrende" stigning i blandt mænd og transpersoner, der har sex med mænd.

Det fortæller Lars Christian Østergreen, der er direktør i AIDS-Fondet:

- Der er rigtig meget chemsex rundt omkring, som kan ødelægge ekstremt mange menneskers liv.

AIDS-Fondet oplever nemlig, at flere og flere homoseksuelle mænd tager kontakt til organisationens hold af sexologer, psykoterapeuter, sygeplejersker og socialrådgivere for at få råd og vejledning til chemsex, ligesom AIDS-Fondet hjælper flere videre i rusmiddelbehandling, hvis de har udviklet en afhængighed.

Hvad er 'chemsex'?

 • 'Chemsex' forstås som sex under påvirkning af illegale, narkotiske stoffer.

 • Motivationen for chemsex er en søgen efter mere intense og grænsesøgende seksuelle oplevelser, idet stofferne formår at dulme hæmninger og seksuel uformåen.

 • De typiske stoffer der indtages under chemsex er: Crystal meth, GHB, MDMA, amfetamin og ketamin.

 • Det populære chemsex stof GHB har en kraftig beroligende effekt, varer typisk halvanden til fire timer. Stoffet er en klar væske, der drikkes og er let at komme til at overdosere, fordi der kun er en lille forskel på den mængde, der giver rus, og den, der giver forgiftning. GHB kan give en alvorlig eller dødelig forgiftning, især hvis det blandes med alkohol. 

 • Det endnu mere populære stof crystal meth (methamfetamin), der typisk ryges eller injiceres, virker stimulerende. Stoffet øger aktiviteten i centralnervesystemet og giver en person følelser af eufori, selvsikkerhed og større evne til at præstere seksuelt. Effekten af crystal meth varer typisk 6–12 timer.

Kilde: AIDS-fondet.

Forbruget spreder sig til andre målgrupper

I en ny rapport har AIDS-Fondet gennem otte kvalitative interviews med personer, der har søgt hjælp til deres chemsex-forbrug, undersøgt konsekvenserne ved ekstrem sex under indflydelse af hårde stoffer.

Ifølge organisationens direktør er undersøgelsen "på ingen måder repræsentativ" for hele Danmark, men den skal vise, at chemsex er et problem, som bør undersøges nærmere.

Organisationen frygter nemlig, at vi kun har set toppen af isbjerget. Nu kan chemsex rykke sig videre til flere målgrupper, fordi stofferne er blevet billigere og lettilgængelige online, lyder advarslen.

quote Når kirkeklokkerne allerede er begyndt at ringe, og vi er begyndt at begrave unge mennesker, så er skaden jo sket

Niels Lautrup Holm, bestyrer på Jailhouse CPH

- Hvor det i mange år var homoseksuelle mænd i 30'erne og 40'erne, der har taget de hårde stoffer, så ser vi nu, at forbruget rykker ned til en yngre målgruppe, non-binære og også heteroseksuelle, siger Lars Christian Østergreen og tilføjer:

- Lige nu hører vi også, at de her stoffer og chemsex spreder sig til flere helt almindelige barer, klubber og diskoteker, hvor man tænker, at det ikke burde ske.

Han understreger, at fænomenet nemt kan risikere at sprede sig endnu mere:

- Derfor er det vigtigt, at vi alle sammen interesserer os for chemsex, for det har potentiale til at slå mennesker ihjel, hvis vi ikke gør noget.

- Konsekvenserne er jo døden

Det er ikke kun AIDS-Fondet og den tidligere chemsex-bruger Patrik Dam, der advarer mod fænomenet.

Også flere barbestyrere på de københavnske natklubber genkender tendensen med chemsex.

TV 2 Echo har kontaktet 16 barer og klubber i København. Seks steder er vendt tilbage på vores forespørgsel om, hvorvidt de genkender en stigning i stoffer på deres barer. Fem af de seks barer og klubber vedkender, at der er stoffer i nattelivet – også på deres barer.

På tre af stederne er det deres oplevelse, at folk kan have været påvirket af GHB. De hører samtidig om og fornemmer desuden en stigning af indtagelsen af GHB i LGBT+ miljøet og er bekymrede over udviklingen, svarer de.

Sådan gjorde AIDS-Fondet

 • AIDS-Fondet har lavet 8 kvalitative interviews med brugere af chemsex, som de har haft kontakt til i deres rådgivning. 

 • Interviewene er foretaget af en læge, der tidligere har arbejdet i Sundhedsstyrelsen. Han har talt med brugerne en-til-en og hørt, hvilke udfordringer de oplever med chemsex. 

 • Interviewene er grundlaget for resten af rapporten, og de anbefalinger som AIDS-Fondet bringer i rapporten. 

 • Lars Christian Østergreen understreger, at undersøgelsen "på ingen måder er repræsentativ" for hele Danmark, men at rapporten skal vise, at vi har et problem med chemsex, som vi skal undersøge nærmere og have myndighederne til at finde løsninger på. 

Selvom de fleste chemsex-fester ender i private hjem, så er det ofte i byen, man begynder aftenerne og indtager stofferne.

En af de barbestyrere, der kan følge misbruget fra første række, er Niels Lautrup Holm fra LGBT-værtshuset 'Jailhouse CPH' i det centrale København.

Han har en stor indsigt i det homoseksuelle festmiljø i København efter at have stået på begge sider af baren i over ti år. Ifølge ham spreder chemsex sig lige nu "som ringe i vandet".

Han kender til flere kollektiver i København, hvor chemsex-brugere bor sammen og lever i chemsex-misbrug.

- Jeg ved, at chemsex bliver mere og mere udbredt og ser, hvordan flere lige så stille går til grunde, når vi ser dem fra dag til dag og uge til uge her i baren, fortæller Niels Lautrup Holm og tilføjer:

- Det skræmmer mig enormt meget, og udbredelsen af chemsex er for mig at se den næste store epidemi i vores miljø, siger han og henviser til AIDS-epidemien, der havde sin udbredelse i Danmark fra begyndelsen af 80'erne og frem til midten af 90'erne.

Niels Lautrup Holm bliver berørt, når han taler om chemsex-miljøet i København, for han har oplevet den ultimative konsekvens af det stigende misbrug af hårde stoffer og sex.

quote Det er velfungerende og ressourcestærke mennesker med gode jobs, der har styr på deres liv, der falder i det her.

Lars Christian Østergreen, direktør i AIDS-Fondet.

- Det er ikke det nemmeste at tale om. Jeg har selv været til to begravelser inden for det sidste år, som har været en direkte konsekvens af chemsex. Det var unge mennesker i starten af tyverne.

- Og når kirkeklokkerne allerede er begyndt at ringe, og vi er begyndt at begrave unge mennesker, så er skaden jo sket. Konsekvenserne er jo døden, for de stoffer slår en ihjel, siger han.

Skal tages igen og igen

Et af de store problemer med det beroligende stof kaldet GHB er, at det er relativt svært at dosere i eksempelvis drinks, så mange risikerer at 'overdose', forklarer Morten Hesse, der er lektor ved Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet.

- GHB er ekstra farligt, fordi det er så svært at styre, hvis du går rundt i en rus eller på en natklub og skal dosere. Du kan simpelthen dø af de overdoser, siger lektoren.

GHB starter ofte som et 'party'-drug, men det kan udvikle sig til afhængighed, hvor flere brugere oplever at skulle stå op om natten for at tage stoffet.

quote Flere får så voldsomme abstinens-kramper, at de kan dø af det

Morten Hesse, Morten Hesse, lektor ved Aarhus Universitets Center for Rusmiddelforskning

Det er et af de sværeste stoffer at blive afvænnet fra, fordi abstinenserne er så voldsomme, siger Morten Hesse.

- Den meget intense rus på GHB er kortvarig og intens, og derfor skal man tage det igen og igen for at fortsætte den brusende fornemmelse. Og hvis man bliver ved med det, så får man ret voldsomme abstinenser, forklarer Morten Hesse og fortsætter:

- Flere får så voldsomme abstinens-kramper, at de kan dø af det. Derfor lægger man dem faktisk til afrusning på intensivafdelingen, og flere lægges i fuld narkose.

Sex og stoffer er det eneste, der fylder

Foruden stofafhængigheden bliver brugerne også hurtigt ekstremt afhængige af den grænseløse sex, mens de er på stoffer, fortæller direktør i AIDS-Fondet Lars Christian Østergreen.

De kan med andre ord ikke have det ene uden det andet, siger han:

- Det er velfungerende og ressourcestærke mennesker med gode jobs, som har styr på deres liv, der falder i det her.

Det har mange negative konsekvenser, forklarer Lars Christian Østergreen og giver eksempler:

- De mister venner, familie og job, fordi de ikke er i stand til at håndtere et almindeligt liv. Det eneste, der fylder, er stoffer og det at dyrke voldsom sex.

En dobbeltafhængighed

AIDS-Fondet råber lige nu op om chemsex, for at afværge en "ny potentiel sundhedskrise", lyder det i rapporten.

'Potentiel', fordi et af de store problemer er, at chemsex-miljøet er ekstremt lukket. Der findes ingen officielle tal eller undersøgelser om omfanget af misbrugere eller stofindtaget, og derfor er der et stort mørketal, lyder vurderingen fra både AIDS-fondet og flere i miljøet, som TV 2 Echo har talt med.

quote Det gør mig ked af det, at vi for helvede ikke kan gøre det bedre

Niels Lautrup Holm, bestyrer på Jailhouse CPH

AIDS-Fondet kan i hvert fald konstatere, at deres ventelister til rådgivningen bliver længere.

De har fire fuldtidsansatte, som sidder og rådgiver flere og flere brugere i spørgsmål om chemsex, men det forebyggelses- og behandlingstilbud burde være langt større og blive løftet i det offentlige, mener Lars Christian Østergreen.

Det kræver flere penge og en opgradering af rusmiddelcentrene, mener han:

- De har en dobbeltafhængighed af sex og stoffer med chemsex. Det skal centrene forstå, når de afruser dem, ellers risikerer vi at tabe dem på gulvet.

Arbejdet med afrusning ligger hos Sundhedsstyrelsen, hvor Niels Sandø er enhedschef for enheden Forebyggelse og ulighed.

Styrelsen overvåger dødsfald og forgiftninger med alle stoffer, og til TV 2 fortæller han, at man ikke ser nogen stigning med GHB eller crystal meth i samfundet.

Han er dog bekymret for udbredelsen af stoffer som netop GHB, men mener ikke, at chemsex er et landsdækkende problem. I stedet skal problemet løses lokalt i landets største byer, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik