Anna Mee Allerslev og kometkarrieren, der brændte ud

Anna Mee Allerslev var det radikale håb på rådhuset i København. Men nu har hun trukket sig. Møgsager tog fokus fra politiken.

Fem gange om ugen skulle alle de små gymnaster gå på hænder på tværs af salen, når træningstimen sluttede. Faldt én ned, skulle alle tage turen forfra. Anna Mee Allerslev var den mindste, og hun faldt igen og igen, så alle skulle gå om. 

Alligevel græd hun hver gang, en træningstime blev aflyst. Og hun fortsatte som elitegymnast til hun var 20. 

I dag er hendes ihærdighed - på godt og ondt - noget af det, folk påpeger ved Anna Mee Allerslev, der onsdag trak sig som beskæftigelses- og integrationsborgmester i København efter halvanden måneds politisk stormvejr.

- Hun splitter folk, siger TV 2's politiske redaktør Anders Langballe.

- For hun har det der ildsjæl over sig. Hun er en duracellkanin. Hun arbejder døgnet rundt, det kører på hende hele tiden, hun tænker politik, planlægger og sætter embedsfolk i gang tidlig morgen og sen nat. Når man agerer sådan som politiker, er man en splitter. Når blæsten så opstår, er kritikerne meget hurtige til at komme frem. 

- Men hun har også været en stærk figur. Hun er jo den person på den radikale liste, som hiver stemmerne hjem. Der er ikke nogen, der er i nærheden af at hive personlige stemmer hjem, som hun gør.

TV 2 laver her nogle nedslag i den 33-årige politikers liv. Fra barndommen i Greve over en lynkarriere som radikalt stjerneskud, der nu har fået et - i hvert fald foreløbigt - punktum. 

1984: Fra Korea til Greve

Anna Mee Allerslev blev født 10. juli 1984 i Sydkorea. Et lærerpar fra Greve adopterede den lille pige og opfostrede hende blandt ligusterhække og parcelhuse. 

Som barn var hun opmærksom på, at hun ikke så ud som de andre børn i forstaden. Og hun ville helst bare gerne være normal. Ligesom de andre. 

Men da Anna Mee Allerslev var 14 år, flyttede hendes mor til Christianshavn, hvor Christiania gjorde et enormt indtryk på teenageren. Selv hundene var anderledes end i forstæderne, har hun fortalt i et interview med Ud & Se.  

- Christiania formede mig som menneske, fordi jeg først der så, at mangfoldighed og forskellighed er en værdi i sig selv. Og det var det modsatte af det, jeg stræbte efter, da jeg var yngre, hvor jeg ønskede at være ligesom Trine og Bettina fra Greve. 

2009: Entre på rådhuset 

En køn veninde smed alt undtagen undertøjet i Anna Mee Allerslevs kampagnevideo, da hun første gang blev valgt ind i borgerrepræsentationen i København for Radikale Venstre. 

Den dengang 25-årige kandidat fik 837 personlige stemmer og en af de tunge pladser i teknik- og miljøudvalget. Og hun viste, at der var kommet nye unge kræfter til, da hun for eksempel foreslog, at Københavns Kommune skulle komme på Facebook. 

Anna Mee Allerslev var studerende og boede på kollegiet Regensen ved Rundetårn i København. Hun var tidligere næstformand i Radikal Ungdom, tidligere assistent for Margrethe Vestager, sad i partiets hovedbestyrelse og forretningsudvalg og havde også været opstillet til Europaparlamentet. Og så var hun formand for fagforeningen Djøf's studenterorganisation. 

2011: Teenageborgmester 

Klaus Bondam bebudede i efteråret 2010, at han ville trække sig som borgmester for integration og beskæftigelse for at lede Det Danske Kulturinstitut i Bruxelles. Ind kom Anna Mee Allerslev. 26 år og bachelor i statskundskab og jura.

Den daværende partiformand bifaldt valget:

- Jeg er overbevist om, at Anna Mee Allerslev bliver en rigtig god og kompetent borgmester, som med sædvanlig ildhu vil engagere sig i arbejdet for en effektiv og værdig beskæftigelses- og integrationspolitik i København. Jeg kender Anna som en dybt seriøs og hårdtarbejdende politiker med hjertet på rette sted, lød det fra Margrethe Vestager.

Anna Mee Allerslev var kun 26 år, da hun blev ny beskæftigelses- og integrationsborgmester i København. Her hilser hun på medarbejderne i forvaltningen.
Anna Mee Allerslev var kun 26 år, da hun blev ny beskæftigelses- og integrationsborgmester i København. Her hilser hun på medarbejderne i forvaltningen.
Foto: Jeppe Bøje Nielsen / Scanpix

Da hun 1. januar tiltrådte som borgmester, havde hun kort forinden skiftet kollegiet ud med en delelejlighed.

Berlingskes 'groft sagt'-spalte kaldte hende hånligt for "teenageborgmester" og skrev, at hun havde "realiseret den danske drøm".

"Den amerikanske drøm er som bekendt at blive rig ved hårdt arbejde og dygtighed. Den danske er at gå fra SU til borgmesterløn ved ikke at foretage sig andet end at melde sig ind i et politisk parti.”

Men det affejede Anna Mee Allerslev: 

- Jeg har lavet politik 24/7 hele mit voksenliv. Jeg prøver ikke at skjule min ungdom. Jeg ønsker at vise den. Jeg er en del af en ny generation, som laver politik på en ny måde her på rådhuset, sagde hun i et interview med Djøf-bladet. 

Allerede i sit første år som borgmester blev hun kendt som ihærdig. Nogle var i tvivl om, om borgmesteren egentlig spiste og sov.  

- Jeg ved godt, at det med at sætte så meget i gang både er min styrke og min svaghed, sagde hun og fortalte, at hun har lovet direktøren at "give forvaltningen lidt luft til at få fulgt godt op på det hele.

2013: Stemmesluger

Ved kommunalvalget i 2013 tordnede Anna Mee Allerslev frem og høstede hele 8.512 personlige stemmer. 10 gange så mange som ved det foregående valg.

Til sammenligning fik nummer to på Radikale Venstres liste, Anne Marie Geisle Andersen, 1.294 personlige stemmer. 

Anna Mee Allerslev ved siden af daværende Radikale partieformand, Margrethe Vestager til valgfest i 2013.
Anna Mee Allerslev ved siden af daværende Radikale partieformand, Margrethe Vestager til valgfest i 2013.
Foto: Katrine Emilie Andersen / Scanpix

På konstitueringsnatten kørte forhandlingerne om borgmesterposterne i København indtil klokken halv seks om morgenen. De radikale forhandlede med den borgerlige fløj det meste af natten, men Anna Mee Allerslev endte med at lave en aftale med Socialdemokratiets Frank Jensen, Morten Kabell fra Enhedslisten og SF. 

Og Anna Mee Allerslev kunne fortsætte som beskæftigelses- og integrationsminister.

Året efter blev Allerslev valgt som sit partis repræsentant i KL's bestyrelse og blev formand for organisationens Skole- og Kulturudvalg.

2017: Bryllup og "farvel og tak"

26. august blev Anna Mee Allerslev gift med sin kæreste Christian Tarp. 

Ligesom mange andre københavnere sagde de ja til hinanden på rådhuset. Men modsat andre holdt parret reception for 300 gæster i rådhussalen - uden at betale leje for lokalet, der normalt koster 65.000 kroner. 

12. september skrev dagbladet BT om brylluppet, og kritikere satte spørgsmålstegn ved, om det var rimeligt.

Flere eksperter i offentlig forvaltning vurderede, at det gratis lokalelån er i strid med Københavns Borgerrepræsentations retningslinjer. Og der blev sat spørgsmålstegn ved beskæftigelsesborgmesterens dømmekraft. 

Anna Mee Allerslev kaldte historien "useriøs". Men den ville ikke dø. 

Mens kritikken fortsatte, kom det frem, at Anna Mee Allerslev var lige så ihærdig i planlægningen af sit bryllup som med alt andet. I månederne op til stillede hun sammenlagt 84 spørgsmål til embedsværket på Rådhuset om alt fra lydanlæg til kagetallerkener og servietter og hun gav udtryk for utilfredshed med prisen for det personale, kommunen krævede, skulle være til stede. 

De 84 spørgsmål var ilt til kritikernes bål. De fandt det kritisabelt, at borgmesteren fik embedsapparatet til at bruge tid på sin private bryllupsplanlægning. 

Dertil kom et gratis festlokale til hendes 30-års fødselsdag i 2014 og en mulig vennetjeneste.

Anna Mee Allerslev har "taget kritikken til mig" og er "blevet klogere". Hun har nu betalt både for lejen af rådhussalen og festlokalet i 2014.  

Tirsdag skrev hun i et langt indlæg på Facebook, at hun var "rigtig, rigtig ked af den her historie".

"Og jeg er rigtig ked af, at den har fået nogen til at synes, at jeg ikke er værdig til at have den tillidspost, jeg har. Jeg har ligget søvnløs ved tanken om, at vælgere, partimedlemmer og måske endda venner synes, at jeg ikke er den Anna Mee, de kender eller har stemt på, men i stedet er beregnende og forkælet og ligeglad med alt andet end mig selv."

Hun ville ønske, skrev hun, at hun havde insisteret på at betale for lokalet, så hun havde haft en dejlig dag at tænke tilbage på i dag. I stedet er hun nu så påvirket af al virakken, at hun af og til ville ønske, at hun slet ikke var blevet gift. 

Tirsdag eftermiddag trak formanden for Hovedstadens Radikale, Bo Nissen Knudsen, sig. Han føler ikke, at han kan stå inde for partiets spidskandidat længere, erklærede han på Facebook. 

Og onsdag morgen gik Charlotte Fischer, regionsrådsmedlem for Radikale Venstre i Region Hovedstaden, også imod partiets spidskandidat: 

- Hun bør som minimum trække sig som vores spidskandidat i hovedstaden. Men jeg mener også, at hun bør overveje at trække sig helt fra listen. Mængden af sager, hvor hun har fejlbedømt tingene og ikke evnet at skelne mellem det private og det forvaltningsmæssige, er for stor, sagde hun til TV 2. 

Konsekvensen kom nogle timer senere. "Beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev trækker sig", lød det i en pressemeddelelse på hendes egen facebookside. 

Hun uddybede på pressemødet, at hun trækker sig fra hele sit politiske virke i såvel Københavns Kommune som KL. Også selvom det er for sent at fjerne hendes navn fra stemmesedlerne, der skal bruges til kommunalvalget

- Det er et farvel og tak uanset resultatet 21. november, siger Anna Mee Allerslev (R).

Se pressemødet, hvor Anna Mee Allerslev sagde farvel til københavnsk politik her:

Hun virkede fattet. Talte langsomt og staccato med lange pauser.  

Hun ville ikke forholde sig til, om hun følte sig udsat for en hetz. Men der er udlægninger i medierne, som hun ikke kan genkende, sagde hun, og ting, der "mangler for at give et retvisende billede". 

- Jeg har handlet i god tro og ikke for egen vindings skyld, forsikrede hun igen og igen. 

- Jeg har lyttet til kritikken, er blevet klogere og har handlet efter den. Det var ikke nok. Det har jeg indset i dag. 

- Jeg brænder stadig for radikal politik, men det kan jeg ikke få lov at diskutere mere. Derfor stopper jeg nu. Jeg giver plads til, at valgkampen igen kan handle om det, den burde. 

Partiets gruppeformand på rådhuset, Tommy Petersen, bliver ny politisk leder i stedet for Anna Mee Allerslev. Men Radikale Venstre står nu - lige før kommunalvalget - uden sin klare stjerne i landets største by. 

Kilder: Djøf-bladet, Ud & Se, Ritzau, Politiken, Berlingske, KMD Valg.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik