Coronasmittede gymnasieelever skal ikke have skældud efter Sverigetur, siger borgmester

Ifølge formanden for Danske Gymnasier kan skolen overveje at sanktionere de 12 elever.

Vi skal som samfund passe på ikke at være for hårde ved fem gymnasieelever fra Roskilde Katedralskole, der det seneste døgn er kommet i fokus, efter de har fået konstateret covid-19 efter en privat tur til Sverige.

Det mener Roskildes socialdemokratiske borgmester, Tomas Breddam.

- Jeg synes ikke, vi skal skælde ud, jeg synes, vi skal prøve at hjælpe, siger borgmesteren til TV 2.

Eleverne tog sammen med syv andre fra deres årgang på en tur til nabolandet i Kristi himmelfartsferien, selvom Udenrigsministeriet fraråder alle unødvendige udlandsrejser.

quote Jeg tror, vi allesammen godt kan huske, hvordan det var at gå i 1.g og skulle gå sommeren i møde.

Tomas Breddam, borgmester i Roskilde

Og i stedet for at gå i 14-dages karantæne efter hjemkomsten, som også er myndighedernes anbefaling, mødte eleverne op i skole i torsdags.

Det er uvist, om eleverne er blevet smittet i Sverige eller et andet sted, men på baggrund af smittetilfældene er alle 1.g-klasser på Roskilde Katedralskole nu hjemsendt indtil 12. juni og har efterfølgende læseferie frem til deres eksaminer.

Borgmester: Vi skal hjælpe de unge

Ifølge Tomas Breddam er det tydeligt at se, at de unge er ivrige for at komme udenfor efter nedlukning og hjemsendelse under coronakrisen, og at de måske derfor kommer til at se mere afslappet på anbefalingerne fra myndighederne.

- Jeg tror, vi allesammen godt kan huske, hvordan det var at gå i 1.g og skulle gå sommeren i møde, siger han.

Derfor håber han, at sagen kan danne grundlag for en dialog om, hvordan vi hjælper de unge til fortsat at overholde myndighedernes retningslinjer.

- Det, tror jeg, at vi som forældre og samfund skal hjælpe de unge med, siger Tomas Breddam.

Det er dog ikke gymnasierne, der skal hjælpe de unge med at overholde retningslinjerne, mener formanden for Danske Gymnasier, Birgitte Vedersø.

- Det kan jo ikke være skolens ansvar, hvad eleverne gør i deres fritid, siger hun til TV 2.

Hun mener, at situationen kalder på et bedre samarbejde mellem skoler, forældre og elever.

For ifølge Birgitte Vedersø er det umuligt for gymnasierne at vide, hvad eleverne foretager sig udenfor skoletiden, og derfor er det vigtigt, at de selv melder ind til skolen, hvis de har gjort noget, som strider imod sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

Hun beskriver det som "ærgerligt", at eleverne nu hjemsendes igen, efter at de har været væk fra skolen i næsten to måneder.

Og selvom hun ikke vil kommentere på, hvad skolens ledelse bør gøre i den konkrete sag, er der grundlag for eksempelvis at give eleverne en advarsel, mener hun.

- Generelt når elever gør noget, som får konsekvenser for deres kammerater i skoletiden, så synes jeg, at man bør reagere som skole, siger formanden.

Kan have nået at smitte andre

Elevrådsformand på Roskilde Katedralskole Aksel Winther Groth er rigtig ærgerlig over, at 1.g'erne nu går glip af deres sidste tid på skolen inden sommerferien.

- Ungdommen har været rigtig tålmodig i hele denne her situation, så derfor kan jeg godt forstå at man mødes. Men ligefrem at tage til Sverige, tror jeg også, at eleverne har tænkt, ikke var den bedste beslutning, siger han til TV 2.

Selvom de er hjemsendt nu, kan de fem covid-19 smittede gymnasieelever have nået at smittet andre, da de mødte op i skole i torsdags.

Derfor opfordrer Styrelsen for Patientsikkerhed nu alle skolens elever, ansatte og deres pårørende, til at udvise skærpet opmærksomhed på symptomer på covid-19.

Det skriver rektor Claus Niller Nielsen på gymnasiets hjemmeside.

- Ovenstående er samtidig en påmindelse til os alle om, at coronakrisen langt fra er overstået. Der er fortsat grund til at udvise den største forsigtighed, skriver Claus Niller Nielsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik