Field's-tiltalt skød for at dræbe – note kan blive vigtigt bevis

Politiet fandt under en ransagning en note i mandens hjem, der blandt andet beskriver, hvor man skal sigte på et offer.

Anklagemyndigheden mener, at den 23-årige formodede gerningsmand til skyderiet i Fields sidste år havde planlagt et dødeligt skyderi.

Det fremgår af anklageskriftet, som TV 2 og TV 2 Kosmopol har fået aktindsigt i.

Manden er tiltalt for at have dræbt tre personer samt at have forsøgt at dræbe yderligere 11. De dræbte er en 17-årig dreng, en 17-årig pige og en 46-årig mand.

Fandt note på adresse

3. november 2022 kom det frem under et retsmøde om forlængelse af den formodede gerningsmands varetægtsfængsling, at politiet under en ransagning på hans adresse havde fundet et dokument, der tydede på, at han havde planlagt et skyderi.

De håndskrevne noter beskrev, hvor man skal sigte – for eksempel på kroppens torso eller i hovedet, hvordan man skal opføre sig i forbindelse med et skyderi, herunder eventuelt flytte nogle møbler for at beskytte sig selv og oprette det, han i noterne selv beskriver som "kill zones".

Der gik 13 minutter fra manden løsnede det første skud i storcenteret, til at han var i politiets varetægt. I den periode nåede han at sigte på en række personer og i et tilfælde løsnede han et skud, hvor våbnet ikke gik af.

Dramatiske minutter

Ifølge Jens Møller, der er tidligere vicepolitiinspektør og drabschef ved Københavns Politi, var det nogle dramatiske minutter, der udspillede sig i Fields 3. juli 2022.

- Der er en række mennesker, som med rette kan siges at have været i livsfare. For gerningsmanden ender med at dræbe, efter han har peget på dem. Nogle gange peger han på personer, og der er muligvis funktionsfejl – nogle mener, det siger klik, og der ikke lyder et skud – eller også er det for at lave trusler på livet. Og nogle af dem bliver ramt, når han afgiver skud, siger Jens Møller.

Skød mod mængde på rulletrappe

Anklageskriftet beskriver også en dramatisk situation på en rulletrappe midt i Fields, hvor en stor gruppe mennesker befandt sig under skyderiet.

Ifølge anklageskriftet forsøgte personerne at flygte derfra, hvilket blev vanskeliggjort af mængden af mennesker samtidig med, at rulletrappen kørte i retning af gerningsmanden.

Manden skød mod mængden på rulletrappen, og det kostede en af de tre dræbte livet.

- Det har været meget, meget dramatisk. Det var vi ikke i tvivl om, men det kommer altid til at virke lidt hårdere, når man læser det så konkret, som det er udfærdiget i anklageskriftet, siger Jens Møller.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Forstå sagen kort

 • Søndag 3. juli 2022 klokken 17.36 modtog Københavns Politi anmeldelser om skyderi i butikscenteret Field's på Amager. Der blev med det samme sendt patruljer og beredskab til centeret, hvor flere personer var ramt af skud.

 • En 22-årig mand bliver anholdt uden for indkøbscenteret klokken 17.48. Manden fremstilles dagen efter i et grundlovsforhør og har siden siddet varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling.

 • I forbindelse med skyderiet bliver i alt tre personer dræbt. Der var en pige og en dreng på 17 år samt en 46-årig mand med russisk statsborgerskab, som var bosat i Danmark. Flere blev desuden ramt af skud eller kom til skade i forbindelse med skyderiet og flugten ud af centeret.

 • Den formodede gerningsmand var ifølge politiet "kendt i psykiatrien". Politiet havde på forhånd kun et perifert kendskab til ham. I månederne efter skyderiet blev der etableret en arbejdsgruppe til at undersøge, om det psykiatriske system havde svigtet. Konklusionen var i grove træk, at indsatsen kunne have været bedre, men at man ikke kunne konkludere, at det ville have forhindret hændelsen.

 • I december sidste år skrev TV 2 og Frihedsbrevet på baggrund af blandt andet en fortrolig redegørelse af sagsforløbet, at i næsten fire måneder op til skyderiet var den mistænktes sag parkeret i Københavns Kommune.

  Manden var blevet henvist fra Hovedstadens Psykiatri til Københavns Kommune i begyndelsen af marts. Han havde ifølge regionen brug for "daglige støtteforanstaltninger". Hjælpen blev vurderet at være nødvendig, for at han kunne håndtere sin autisme og være i stand til at gennemføre sin uddannelse. Men ingen fra kommunen nåede at tage kontakt til manden, inden han 3. juli begik skyderiet i Field's.

 • Sagen behandles over seks dage og begynder i Københavns Byret den 12. juni. Den slutter 5. juli. Næstsidste retsdag er 3. juli, som er årsdagen for angrebet i shoppingcentret.

  Kilder: TV 2 Kosmopol, Københavns Politi, Hovedstadens Akutberedskab, DR, Ritzau.

Retssag begynder 12. juni

Udover de nævnte drab og drabsforsøg er der i flere tilfælde rejst tiltale for at have fremkaldt alvorlig frygt og for at have forvoldt fare for nogens liv efter paragraf 266 og 252 i straffeloven. Han tiltales også for overtrædelse af våben- og knivloven.

Anklageren vil desuden kræve konfiskation af blandt andet en riffel, en pistol, en dolk og papirer med håndskrevne noter, som er fundet på tiltaltes bopæl. Anklager Søren Harbo vil over for TV 2 ikke gå nærmere ind i noternes betydning for sagen.

Den tiltalte blev varetægtsfængslet dagen efter skyderiet i Fields og har siden været varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling.

Retssagen begynder efter planen ved Københavns Byret 12. juni. Der er afsat seks dage til at behandle sagen, og der ventes dom i begyndelsen af juli.


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik