Det har været nogle vilde vejr-år i Danmark.
Mange husejere har fået kældre oversvømmet, tag revet i stykker eller træer væltet af det voldsomme vejr, og ofte koster det hundredtusindvis af kroner at udbedre skaderne.
Men selvom det måske mere end nogensinde er blevet fornuftigt at forsikre sig mod voldsomt vejr, er prisen samtidig skudt i vejret.
Vi risikerer, at forsikringsselskaberne må kaste håndklædet i ringen og opgive at forsikre nogle huse
Hos Danmarks tre største forsikringsselskaber er prisen på en såkaldt husforsikring nemlig steget med mere end 20 procent de seneste år. Det viser en stikprøve, som Forbrugerrådet Tænk har foretaget for TV 2.
Spørger man forsikringsselskabernes egen brancheorganisation, Forsikring & Pension (F&P), har vejret nok en del af skylden.
- Det er jo ikke helt urealistisk at forestille sig, at den megen nedbør, vi har fået i 2023 og 2024 har påvirket priserne. Men der kan også være flere andre forklaringer, siger underdirektør Pia Holm Steffensen til TV 2.
Det vilde vejr har kostet milliarder
20. oktober 2023 vil for altid stå som en historisk dato i dansk vejrhistorie. Her blev Danmark ramt af den værste stormflod i 119 år, og skaderne beløb sig til mere end en milliard kroner.
Men stormfloden er langt fra den eneste vejrbegivenhed, der har ramt Danmark hårdt.
Usædvanligt våde vintre og ekstremt kraftige skybrud har givet mange danskere problemer med vandskader de seneste år.
Og så sent som sidste vinter gav det ene store regnvejr efter det andet et uhørt højt grundvandsniveau, hvilket medvirkede til oversvømmelser ved selv de mindre nedbørsmængder.
Større storme har der også været flere af de seneste ti år, hvor især ’Allan’ og ’Bodil’ nok står i klar erindring hos mange danskere.
Her blev skaderne gjort op til at have kostet forsikringsselskaberne 4,2 milliarder kroner. Og noget tyder altså på, at man har taget konsekvensen.
En stigning på mere end 1200 kroner
I sin stikprøve har Forbrugerrådet Tænk undersøgt priserne hos Tryg, Topdanmark og Alm. Brand, som tilsammen står knap halvdelen af det danske forsikringsmarked.
Nærmere bestemt er det priserne på såkaldte husforsikringer, der blandt andet dækker dit hjem ved stormskader og oversvømmelser.
Dem har Tænk tjekket både i oktober 2022 og september 2024 – og forskellen er til at føle på.
På knap to år er forsikringen blevet 20 procent dyrere hos både Tryg og Alm. Brand. Hos Topdanmark er det 27 procent.
Sådan er stikprøvet lavet
Stigningerne i prisen for en husforsikring er beregnet af Forbrugerrådet Tænk.
De har taget udgangspunkt i 9 fiktive kunder med forskellige bopæle, aldre, antal skader de seneste tre år og ønsker om selvrisiko på deres forsikring.
For hver af dem har Tænk indhentet priser på en husforsikring hos forsikringsguiden.dk for både Tryg, Topdanmark og Alm. Brand.
Priserne er så sammenlignet med samme priser indhentet i oktober 2022 og regnet om til en gennemsnitlig udvikling for hvert enkelt selskab.
Priserne for 2022 blev dengang bekræftet af forsikringsselskaberne selv. For 2024-priserne har både Tryg og Alm. Brand bekræftet priserne, men det har Topdanmark ikke haft mulighed for.
Her er det vigtigt at holde sig for øje, at tallene ikke siger noget om, hvem der nu er dyrest og billigt. For det kan være meget forskelligt fra hus til hus.
Men i gennemsnit svarer prisstigningerne i stikprøven til, at en husforsikring er blevet mere end 1200 kroner dyrere siden 2022.
Tænk frygter "abnorme" priser
Det er selvfølgelig værd at huske, den høje inflation har gjort stort set alting dyrere de seneste år – så på den måde er forsikringer ikke enestående.
Men siden inflationen for alvor tog fart i december 2021, er de generelle forbrugerpriser "kun" steget med 11,9 procent – altså godt det halve af husforsikringerne i Tænks stikprøve.
Gør vi mere for at forebygge skader, kan man nok holde priserne mere i ro
Spørger man Jakob Steenstrup, der er seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk, er en prisstigning på over 20 procent da heller ikke småting.
- Det er forholdsvis markant og bemærkelsesværdigt, så uanset årsagerne er det noget, der bør vække bevågenhed. Særligt, hvis tendensen fortsætter de kommende år, siger han til TV 2.
Spørg Os - Formular
_
Husforsikringer er ikke noget, man ifølge Forbrugerrådet Tænk bør spare væk.
For er uheldet ude, kan det blive en meget dyr fornøjelse selv at skulle betale for skaderne efter et skybrud, et stormvejr eller en brand, fortæller Jakob Steenstrup.
- Men på sigt kan vi jo frygte, at nogle husejere bliver mødt med abnormt høje priser, som de ikke kan betale, eller simpelthen får opsagt deres forsikringer.
Kan blive nødt til at "kaste håndklædet i ringen"
Frygten for, at husforsikringer bare bliver dyrere og dyrere deler man hos F&P.
Særligt udsatte huse kan til sidst blive umulige at forsikre. Og derfor er der brug for politisk handling, mener brancheorganisationen.
Det er ikke et nyt budskab, for F&P har tidligere foreslået, at staten skal bruge tre milliarder kroner hvert år på at klimabeskytte boligområder i Danmark.
- Gør vi mere for at forebygge skader, kan man nok holde priserne mere i ro. For ellers risikerer vi, at forsikringsselskaberne må kaste håndklædet i ringen og opgive at forsikre nogle huse, siger Pia Holm Steffensen.
Vejret er ikke den eneste forklaring
Men Pia Holm Steffensen peger også på flere andre årsager til de stigende priser.
- Blandt andet ved vi, at det er blevet dyrere at købe materialer til reparationer, og lønningerne til håndværkerne er også steget, siger hun.
Samtidig vil hun ikke udelukke, at de seneste års voldsomme vejr kan spille en rolle.
Forsikringsselskaber fastsætter kort fortalt sine priser ud fra, hvor mange og hvor dyre skader hver enkelt kunde forventes at anmelde.
På den måde får de en idé om, hvor dyrt det kan blive at forsikre den enkelte kunde.
Så hvis det bliver mere normalt, at danske huse ødelægges af voldsomt vejr, vil det i teorien også blive dyrere at forsikre sig imod – for ellers taber forsikringsselskaber penge.
Af samme grund er prisstigningerne formentligt ikke de samme for alle.
- En stor del af markedet arbejder med individualiserede priser, så der er nok en formodning om, at det rammer efter risiko – blandt andet tidligere skader, siger Pia Holm Steffensen.
Selskaberne peger på materialer og håndværkere
TV 2 har forsøgt at få et interview med både Tryg, Topdanmark og Alm. Brand, som dog alle afviser at stille op.
Men i et skriftligt svar forklarer Tryg – ligesom Pia Holm Steffensen - at der er mange forklaringer på de stigende priser.
- Det er blandt andet udviklingen i antallet af skader, for eksempel vejrrelaterede skader, men også udviklingen i blandt andet lønninger og materialepriser i samfundet, lyder det.
Fra Alm. Brand kommer en lidt anden forklaring.
Her peger man også på stigende udgifter til byggematerialer og håndværkere. Men vejret har ikke haft nogen betydning for prisstigningerne hos Alm. Brand, lyder det.
Desuden tilføjer selskabet, at de enkelte forsikringsselskaber følger forskellige såkaldte indekseringer til at sætte priser.
Det betyder kort fortalt, at selskaber hæver priserne på forskellige tidspunkter. Så hvis man skuer længere tilbage i tiden end to år, vil prisstigningerne ligge tættere på hinanden.
Derfor skal man passe på med at sammenligne prisstigningerne fra selskab til selskab.