Frygten breder sig på Københavns Rådhus efter historisk nederlag til S

Alarmklokkerne "bimler og bamler", mener socialdemokrater i København. Flere frygter, at afstraffelsen af S kan gentage sig ved kommunalvalget.

Det var som et jordskælv, der ramte Socialdemokratiet, da resultatet af Europaparlamentsvalget lå klart søndag aften. Nu mærkes efterskælvene i flere dele af det gamle arbejderparti.

På Københavns Rådhus frygter flere socialdemokratiske borgerrepræsentanter, at 86 års næsten uafbrudt socialdemokratisk styre hænger i en tynd tråd.

- Jeg er enormt bekymret. Jeg har råbt partiet op i længere tid, for vi har mistet positionen som folkeparti. Og det viser det her valg, fordi det er SF, vi mister stemmer til, siger Laura Rosenvinge, politisk ordfører for S i København.

quote Det er sindssygt at tænke på, at vi er på kun godt 10 procent i København.

Laura Rosenvinge (S), medlem af Borgerrepræsentationen i København

Socialdemokratiet gik ved søndagens valg 5,9 procentpoint tilbage og tabte pladsen som det største parti til SF. Det var det dårligste Europaparlamentsvalg for partiet nogensinde og i det hele taget det dårligste valg i 126 år.

Knas med forbindelsen

Selvom det handlede om EU-politik, kan den syngende vælgerlussing tolkes som et udtryk for en større utilfredshed med Socialdemokratiet. Det mener i hvert fald statsminister Mette Frederiksen (S).

- Vi ved godt, at der er noget i den connection mellem os og danskerne lige nu, som ikke er, som det skal være, sagde hun tirsdag til TV 2.

Til Jyllands-Posten siger partiets gruppeformand, Lars Weiss, at alarmklokkerne "bimler og bamler", for hvis man overfører resultatet til et kommunalvalg, vil det ikke engang kunne føre til en ressortborgmesterpost til Socialdemokratiet.

I Københavns Storkreds stemte 10,5 procent på Socialdemokratiet – en tilbagegang på 4,5 procentpoint fra forrige valg.

Niels E. Bjerrum (S), der er medlem af teknik- og miljøudvalget i København, mener ikke, at der kan være noget at udsætte på partiets indsats på rådhuset. Men med hensyn til alarmklokkerne, giver han Lars Weiss ret.

- Jeg mener, at de skal bimle og bamle lige så meget – hvis ikke mere – på Christiansborg. Jeg tror, at det er derinde, de har den store rorpind i forhold til at få ændret det her, siger han.

"Sindssygt at tænke på"

Niels E. Bjerrum mener, at landspolitikerne kraftigt bør overveje at træde "et skridt til venstre", mens Laura Rosenvinge peger på en polariserende udlændingedebat. Hun er ikke i tvivl om, hvem der bærer ansvaret.

- Det gør partitoppen. Og der er ikke ét svar på problemet. Men jeg synes, at vores partis ledelse har et kæmpe ansvar her. Den linje, de lægger, smitter af på hele partiet, siger hun:

- Det er sindssygt at tænke på, at vi er på kun godt 10 procent i København.

Da Mette Frederiksen tirsdag deltog i interview med TV 2, var beskeden imidlertid klar. Alt, hvad der sker i Socialdemokratiet, er til syvende og sidst hendes ansvar.

Statsministeren ville ikke pege på konkrete løsninger eller årsager til, at valget er gået helt galt for Socialdemokratiet – det er for tidligt, understregede hun.

Men hun vedkendte sig, at befolkningen ikke har taget godt imod det brede regeringssamarbejde i form af SVM-regeringen. Derudover belaster krigen i Gaza såvel som afskaffelsen af store bededag partiet, nævnte hun.

Køber ikke partitoppens forklaring

Og går man med en frygt i kommunerne for, hvordan fremtiden vil se ud ved et kommende valg, forstår hun det godt.

- Ja, det kan jeg sagtens forstå, sagde hun.

Det kan Yildiz Akdogan, der er medlem af socialudvalget i København for Socialdemokratiet, også.

- Jeg kan selvfølgelig ikke afvise, at dagsordenerne på Christiansborg skaber nogle store debatter på det kommunale niveau.

Akdogan bekender sig dog som "forsigtig optimist" og tror på, at virkeligheden vil blive en anden ved det fremtidige kommunalvalg.

Ud over Mette Frederiksen mener finansminister Nicolai Wammen (S) og politisk ordfører Christian Rabjerg Madsen (S) også, at Socialdemokratiet ved EP-valget er blevet straffet for landspolitikken.

Det "slider" at have magten og forvalte den, sagde de henholdsvis mandag og tirsdag.

Men den forklaring køber Laura Rosenvinge ikke.

- Mange siger, at det er dét, det koster, når man har magt. Der er ingen selvindsigt. Vi bliver nødt til at ændre noget, for vi kan ikke blive ved på den her måde, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik