Grundværdien kan tidobles i hovedstaden: Ejendomsvurderinger rammer ny gruppe danskere

Nu kommer ejendomsvurderingerne også til andelsboliger, og der er udsigt til en tidobling af grundværdier i København.

Højere skat til halvdelen af ejerne.

Det er facit, efter at Vurderingsstyrelsen efter ugers forsinkelse nu er klar med de offentlige ejendomsvurderinger af erhvervsejendomme.

I alt er 318.000 erhvervsejendomme vurderet, og cirka halvdelen skal betale mere i skat, oplyser Vurderingsstyrelsen til TV 2.

Vurderingerne i den seneste runde rummer dermed også alt fra leje- og andelsboliger til butikker og fabrikker.

quote Etageejendomme har været vurderet kunstigt lavt, og inde i de store byer kommer der en voldsom stigning i grundværdier

Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videnscenter

Ifølge Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videnscenter, er konsekvenserne af de nye ejendomsvurderinger til at overse rent økonomisk.

- De bliver omfattet af de nye vurderinger nu, men i 2024 er der begrænsninger på, hvor meget skatten kan stige, siger Curt Liliegreen til TV 2 og forklarer, at det er "i størrelsesordenen 2,8 procent".

- Derefter (i 2025, red.) træder de nye ejendomsvurderinger i kraft med stigningsbegrænsninger i størrelsesordenen 4,75 procent om året, når vi taler om andelsboliger og 3,5 procent for almene lejemål, siger Curt Liliegreen til TV 2.


De nyeste vurderinger omfatter erhvervsejendomme i en buket, som dækker over:

 1. Ejere af erhvervsejendomme
 2. Udlejningsejendomme
 3. Almene lejemål
 4. Erhvervsdelen af land- og skovbrugsejendomme

Gamle vurderinger

Baggrunden for de omfattende skifte i ejendomsvurderinger skyldes, at det nuværende niveau daterer sig tilbage til 2012.

Siden er der sket meget på ejendomsmarkedet, især på de ejerboliger, hvis priser danner grundlag for selve vurderingen af grundene under erhvervsejendommene.

Ejendomsvurderinger: Sådan finder du de relevante tal

 • For at finde din nuværende ejendoms- og grundværdi skal du bruge det offentlige ejendomsregister, OIS.

 • Det gør du ved at gå ind på ois.dk, indtaste din kommune og adresse. Derefter klikker du på ”økonomi” i venstre side og derefter ”Gældende vurdering – 2022”.

 • Derefter skal du finde grundskylden i din kommune. Grundskylden for 2023 kan du finde HER, og grundskylden for 2024 kan du se HER.

 • Dermed kan du udregne din grundskyld for 2023.

 • Derefter kan gå ind på Vurderingsportalen og finde dine nye vurderinger.

 • Ud fra disse kan du udregne din grundskyld og din ejendomsskatteværdi for næste år.

Erhvervsejendommene betaler kun skat af grundværdien, den såkaldte grundskyld, og Vurderingsstyrelsen estimerer, at grundværdierne i eksempelvis København er mere end tidoblet siden 2012.

- Siden vi sidst havde en offentlig vurdering, er ejendomsværdierne steget, og derfor er det naturligt med en stigning. Etageejendomme har været vurderet kunstigt lavt, og inde i de store byer kommer der en voldsom stigning i grundværdier. Det er derfor, man har været nødt til at nedsætte grundskyldspromillerne, siger Curt Liliegreen.

Utryghed hos erhverv

Netop frygten for voldsomme stigninger for erhverv har ført til en utryghed, man har haft som opmærksomhedspunkt, lød det fra skatteminister Jeppe Bruus (S), da man varslede de nye vurderinger for en måned siden.

Det betyder blandt andet, at erhvervsdækningsafgiften årligt ikke kan stige med mere end 10 procent af den nye fuldt indfasede dækningsafgift, som det kan ses på vurderingsportalen.dk.

Det er en afgift, som kommunerne kan, men ikke har pligt til opkræve hos ejere af erhvervsejendomme, som anvendes til eksempelvis kontor, hotel, værksted og anden forretning.

- Den utryghed forsøger vi at komme til livs med en stigningsbegrænsning for dækningsafgiften. Sammen med stigningsbegrænsningen på grundskyld øger det trygheden for ejerne af erhvervsejendomme, siger Bruus.

(Artiklen fortsætter under boksen)

Spørg Os - Formular

_

Kun foreløbige vurderinger

I dag har 33 kommuner ifølge Skatteministeriet en erhvervsdækningsafgift. I alt 26.000 virksomheder betaler dækningsafgift. Stigningsbegrænsningen vil få virkning tilbage fra 2022.

Der er stadig tale om foreløbige vurderinger, som kommer i slipstrømmen på de stærkt kritiserede ejendomsvurderinger fra boligejere.

I årene 2025-2026 forventer skattevæsenet at kunne udsende de endelige erhvervsejendomsvurderinger.

Her vil man ifølge den nuværende plan efterregulere skatterne for 2024-2025.


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik