Han havde opgivet ministerhåbet og var trukket i "hyggebuksen", da Løkke pludselig ringede

Flere havde forud for regeringsdannelsen peget på Jon Stephensen (M) som en oplagt kulturminister. I stedet gik posten til Jakob Engel-Schmidt.

Da telefonen ringede hen mod midnat onsdag aften, var forventningen hos Jakob Engel-Schmidt den samme, som han i dagevis havde turneret rundt med.

Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, ville meddele ham, at der ikke var flere ledige ministertaburetter, tænkte han.

For som Engel-Schmidt selv bemærkede det overfor TV 2 onsdag eftermiddag, er Christiansborg-erfaringen begrænset blandt partiets 16 folketingsmedlemmer.

- Der er nok behov for, at bare en enkelt af os med lidt erfaring fra Christiansborg bliver i vores folketingsgruppe og er med til at gøre vores parti stærkt til fremtiden. Det er en opgave, jeg forventer, at jeg skal have.


Men da telefonen mindre end et halvt døgn senere ringede, blev forventningen gjort til skamme.

Iført "hygge-hjemmebukser og slidt t-shirt" fik Jakob Engel-Schmidt besked om, at han er Danmarks nye kulturminister.

En titel, de færreste havde spået ham – og som en anden partifælle havde håbet på at få.

Karriere blev erklæret død

I en årrække blev Jakob Engel-Schmidt set som en af Venstres unge talenter – ikke mindst da han i perioden 2013 til 2018 var folketingsmedlem.

I slutningen af 2017 tog Engel-Schmidt orlov for i stedet at blive udviklingsdirektør for uddannelsesinstitutionen Niels Brock. Men det fik sin ende, da det i februar 2018 kom frem, at folketingspolitikeren før orloven havde kørt bil med kokain i blodet og var blevet frakendt sit kørekort.

quote Tilværelsen er jo forunderlig engang imellem

Jakob Engel-Schmidt (M), kulturminister

Narkotika-kørslen havde Engel-Schmidt ikke delt med sin daværende gruppeformand, Søren Gade, og resten af folketingsgruppen. Og efter det kom frem, var Gade var hurtigt ude med en udtalelse om, at han havde "meget svært ved at se", at den daværende partifælle kunne vende tilbage til Christiansborg.


Sagen fik da også flere politiske kommentatorer til at erklære Jakob Engel-Schmidts politiske karriere død. Men da Lars Løkke Rasmussen i juni 2022 stiftede Moderaterne, var det side om side med den tidligere Venstre-kollega.

Mens det onsdag aften var Engel-Schmidts egne forventninger, der blev gjort til skamme, blev kommentatorernes karriere-dødsdom det torsdag formiddag.

Ikke det oplagte valg

Jakob Engel-Schmidt er tilbage. Nu med ministerbil og med plads i to af regeringens mest magtfulde udvalg; koordinations- og økonomiudvalget.

- Tilværelsen er jo forunderlig engang imellem, sagde den nye kulturminister som det første, da han han torsdag formiddag trådte ud fra Statsministeriet.

Den tanke var han næppe alene om.

For når snakken de seneste måneder er faldet på en mulig ny kulturminister, er en anden moderat blevet set som det oplagte bud:

Tidligere teaterdirektør Jon Stephensen.

Jon Stephensen (M)
Jon Stephensen (M)
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

'Lars har sagt...'

Under valgkampen lagde kulturprofilen ikke skjul på, at han selvfølgelig bærer på en ministerdrøm. Og da han i et interview med Euroman blev spurgt, om det var kulturministerposten, han havde set sig lun på, lød svaret:

- I al beskedenhed er det da noget, jeg ved noget om. Jeg har beskæftiget mig med arkitektur, teater, film og grænseflader. Så jeg synes, jeg har en ret god ballast og visioner, når det handler om kultur.


Da TV 2 torsdag mødte Jon Stephensen i menneskemængden foran Amalienborg, ventede han sammen med en gruppe partifæller på at se den officielle præsentation af Moderaternes fem nye ministre.

Flere havde dig som Moderaternes favorit til posten. Hvad mener du om, at den gik til Jakob Engel-Schmidt?

- Jakob er rigtig dygtig til at sætte sig ind i tingene, svarede Jon Stephensen.

Har Lars Løkke Rasmussen på noget tidspunkt spurgt dig, om du kunne være interesseret i kulturministerposten?

- Man bliver jo ikke spurgt om sådan noget i politik. Lars har sagt, at jeg kunne være en god kulturminister – det har jeg hørt ham sige på et tidspunkt.

Ifølge Jon Stephensen har Lars Løkke Rasmussen sagt, at den tidligere teaterdirektør ville være en god kulturminister. Men da ministerposterne skulle fordeles, gik den til Jakob Engel-Schmidt.
Ifølge Jon Stephensen har Lars Løkke Rasmussen sagt, at den tidligere teaterdirektør ville være en god kulturminister. Men da ministerposterne skulle fordeles, gik den til Jakob Engel-Schmidt.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

En mundlam terrier

Jakob Engel-Schmidt havde allerede fra morgenstunden meddelt, at han "for en sjælden gang skyld" var en smule tom for ord.

Et scenarie, de færreste på Christiansborg formentlig ville have set for sig. For ja, Jakob Engel-Schmidt er kendt som en mand, der forstår at drive samtale.

Både under sin tid som ung Venstre-mand og senest som politisk ordfører for Moderaterne har han været typen, de respektive partier trygt sendte foran kameraet for at harcelere mod politiske modstandere.

En "jagthund". "Terrier". "Bulldog". Beskrivelserne er mange og har det tilfælles, at de oftest kredser om ting eller dyr, man kan slå sig på.


Det var da også blandt årsagerne til, at flere – herunder Engel-Schmidt selv – havde spået, at han ville blive holdt udenfor ministerkontorerne og i stedet fortsætte som politisk ordfører og "indpisker" i den uerfarne folketingsgruppe.

Mange havde udset Jon Stephensen som den oplagte kulturminister. Ville han have været bedre til opgaven?

- Jon er en dygtig politiker. Meget vidende menneske. Jeg glæder mig til at arbejde sammen med ham, svarede Jakob Engel-Schmidt.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen ankommer til overdragelse i Udenrigsministeriet.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen ankommer til overdragelse i Udenrigsministeriet.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix & Louise Heine Cassens /TV 2 Kosmopol

Løkkes sidemakker

Lars Løkke Rasmussen har ikke alene talt varmt om Jon Stephensens potentielle ministerevner. Det var også ham, han gik til, da Moderaterne i en kronik i april optegnede partiets kulturpolitik.

Siden har den tidligere teaterdirektør dog været et par gange i vælten.

Blandt andet da Zetland i august kunne fortælle, hvordan han tilbød en skuespiller "belønning" på 5000 kroner for at møde på arbejde igen, efter at hun var besvimet under en forestilling fire dage tidligere.

Senest tiltrak Jon Stephensen sig opmærksomhed, da han til 24syv fik sagt, at Moderaterne havde opgivet kravet om en undersøgelse af FE-sagen og sagen om den fængslede Ahmed Samsam. En udtalelse, som partiet efterfølgende måtte korrigere.

quote Det er vigtigt, at der – ved siden af mig – kommer en ind i regeringens koordinationsudvalg

Lars Løkke Rasmussen (M), udenrigsminister

Overfor TV 2 afviser Lars Løkke Rasmussen, at der er tale om et fravalg af Jon Stephensen. Det er et tilvalg af Engel-Schmidt, siger han, som nu skal "bygge bro" mellem regeringen og folketingsgruppen.

- Det er vigtigt, at der – ved siden af mig – kommer en ind i regeringens koordinationsudvalg. Det er motoren for regeringen. Forudsætningen for, at Jakob Engel-Schmidt sidder dér, er, at han er minister.

Jakob Engel-Schmidt beskrev torsdag sig selv som den type kulturminister, der sætter pris på billetter til opera såvel som en god fodboldkamp. Sådan vil det fortsætte. Til gengæld vil han den kommende tid lægge stilen om og forsøge at lytte mere, end han taler.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik