I aften kan man se nordlys - særligt her er chancen god

En skyfri nattehimmel og en geomagnetisk storm skaber muligheden for, at man kan spotte nordlys. Og særligt i hovedstadsområdet.

Dagene bliver kortere og kortere, og om ti dage melder kalenderen efterårsjævndøgn: Det astronomiske vinterhalvår starter.

Vinterhalvåret er sæsonen, hvor der er flere nattetimer end timer med dagslys. Det er derfor også denne tid af året, at der er bedst mulighed for at opleve nordlys på grund af de mange mørke timer.

Allerede onsdag aften er der faktisk mulighed for at spotte det flotte himmelfænomen.

Forstærket intensitet med jævndøgn

Ved jævndøgn har Jordens magnetiske poler den helt rette vinkel for solvinden, som er solpartikler udsendt fra Solen. Det forstærker solvindens effekt på Jordens magnetfelt.

Samtidig er det også en større del af den nordlige og sydlige halvkugle, som er eksponeret for de elektrisk ladede solpartikler lige netop ved jævndøgn.

Det skaber derfor ekstra geomagnetisk aktivitet ved polerne, hvorved nordlyset kan se mere intenst ud.

Selvom der stadig er ti dage til efterårsjævndøgn, er der altså allerede onsdag aften mulighed for at se nordlys.

Der er i øjeblikket opfanget en geomagnetisk storm, som man kalder det, når der er særlig højt geomagnetisk aktivitet.

Nordlys udløses af de elektrisk ladede partikler fra Solen, som reagerer med ioniserede atomer i magnetfeltet og udsender det fluorescerende lys.

Her er chancerne bedst

Onsdag aften går solen ned herhjemme mellem klokken 19.22 og 19.49.

Aftenen starter skyfrit over næsten hele landet, men i løbet af aftenen og natten vil flere skyer drive ind fra nordvest.

Derudover er chancerne for at se nordlys bedst midt på natten, hvor der er færrest lysforstyrrelser. Mulighederne arter sig derfor bedst ved Nordsjælland.

Prognose for torsdag klokken 1 om natten. Flere steder er der chance for en skyfri himmel.
Prognose for torsdag klokken 1 om natten. Flere steder er der chance for en skyfri himmel.
Foto: TV 2 Vejret

Nordlys kan dog sjældent spottes med det blotte øje fra Danmark, hvorved det kræver et kamera med langtidseksponering, hvis man gerne vil se det dansende lys på himlen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik