Kanonslag på Hovedbanegården udløste panik - familie troede, der blev skudt

Familie troede, at Fields-skyderiet var ved at gentage sig. "Folk har ikke vidst, hvad der skete," siger politiet, der modtog flere alarmopkald.

Der udbrød paniklignende tilstande, da der søndag blev affyret kanonslag på Københavns Hovedbanegård forud for fodboldopgøret mellem Brøndby og FCK.

Det fortæller et øjenvidne, som TV 2 har talt med.

Sammen med sin kone og datter var Claus Guldmann fra Aarhus ankommet til Hovedbanegården for at sende datteren på efterskole.

Men i løbet af få sekunder skete der noget, som fik familien til at handle febrilsk, på trods af at de hverken havde set eller hørt nogen fare.

- Pludselig ser jeg en menneskelig tsunami, og det går sindssygt stærkt. Jeg er rystet over, at folk reagerer så selvisk, går i kollektiv panik og vil gøre alt for at komme først, siger han.

Familien befandt sig på sandwichbaren Joe and the Juice, da panikslagne folk ifølge Claus Guldmann pludselig kom stormende op fra perronen, mens de råbte:

- Ud, ud, ud! I skal ud nu!

Politi på Hovedbanegården søndag i forbindelse med fyrværkeriet, der udløste panik blandt de besøgende.
Politi på Hovedbanegården søndag i forbindelse med fyrværkeriet, der udløste panik blandt de besøgende.
Foto: Presse-fotos.dk

Ansatte hoppede ud af vinduet

I turmulten greb hans kone parrets datter og løb ud af banegården sammen med resten af mængden. Han fandt siden ud af, at konen havde skubbet datteren ind bag en container for at skærme hende mod en eventuel gerningsmand, som konen frygtede var på spil.

Claus Guldmann blev tilbage hos familiens ting. De nåede ikke at tale sammen i den kaotiske situation, som opstod i løbet af et splitsekund.

- Det var mærkeligt. Det var bare, som om jeg var en tilskuer, der så det hele udefra, siger han.

Claus Guldmann vurderer, at der var cirka tre ansatte på Joe and the Juice, som ifølge ham var de første tre, der hoppede ud af vinduet på juicebaren og videre ud på Bernstorffsgade.

Derudover skyder han på, at der var yderligere omkring 20 gæster i Joe and the Juice, hvoraf nogle flygtede ud af vinduet eller den smalle døråbning ud til banegårdshallen, mens andre kastede sig ned på gulvet eller gemte sig under bordene.

- Folk væltede hinanden for at komme ud. Min kone mødte en kvinde, som havde ondt i knæet, fordi hun var blevet skubbet ud af vinduet. En anden pige sad og pustede. Hun havde kastet op, mens hun løb, siger Claus Guldmann.

Familien blev siden genforenet og fik afleveret datteren på efterskolen, men chokket sidder i kroppen endnu dagen derpå.

- Det mest absurde er, at vi jo ikke havde hørt noget. Vi så bare en menneskemængde, der kom stormende. Men vi troede, det var Fields-skyderiet, der gentog sig. Det var ret uhyggeligt og en voldsom oplevelse, siger Claus Guldmann.

Politi modtog fem anmeldelser

TV 2 har været i kontakt med Københavns Politi om hændelsen. Her fortæller vagtchef Dyre Sønnicksen, at politiet modtog fem anmeldelser om sagen.

Den første var en DSB-operatør fra Hovedbanegården, der klokken 13.02 ringede til politiet og fortalte, at folk flygtede. Herefter sendte politiet en indsatsleder med styrker til den perron, det drejede sig om. Det var spor 11 og 12.

To minutter senere – klokken 13.04 – var politiet fremme.

- Da de andre ringer, kan vi derfor berolige og sige, vi er fremme, siger Dyre Sønnicksen.

Siden ringede en anden person via 112 og fortalte, at der var voldsomme brag på Hovedbanegården.

En tredje person ringede også 112 og oplyste, at han troede, det var fyrværkeri, men at han ikke vidste, om der var tale om skud.

En fjerde person ringede med besked om, at nogen kastede med kanonslag.

En femte person ringede fra Tivoli, hvor en vagthavende spurgte, hvad der foregik på Hovedbanegården. Vedkommende spurgte, om man skulle evakuere Tivoli.

- DSB-operatøren ringede direkte til os. De andre skulle igennem 112-centralen og tikkede ind, kort efter at vi allerede havde haft operatøren i røret. Da de andre ringer, kan vi derfor berolige og sige, at vi er fremme, siger Dyre Sønnicksen.

Politi bad om at få højttalerbesked stoppet

Da politiet kom ned til spor 11 og 12, var toget kørt videre. Øjenvidner fortalte, at der var blevet kastet med kanonslag ud af togvinduerne.

Men i højttalerne blev det sagt, at folk skulle forlade Hovedbanegården.

Det bad politiets indsatsleder Hovedbanegårdens central om at få slukket, fortæller vagtchefen.

Klokken 13.11 blev advarslen i højttaleren slukket.

- Jeg kan ikke læse, hvorfor højttaleren overhovedet var aktiveret. Men det havde de valgt på Hovedbanegården. Men da vi kom derned, var hændelsen overstået, og der var ingen grund til at evakuere, siger Dyre Sønnicksen.

Derefter blev situationen normal igen. Dog indsatte politiet tryghedsskabende patruljer frem til klokken 13.27, hvor politiet forlod Hovedbanegården igen.

- Situationen har jo skabt en utryghed. Folk har ikke vidst, hvad der skete. Så vil vi jo gerne passe på vores borgere. Vi skal tage hånd om dem og sige, de kan færdes der uden at være nervøse. Jeg kan ikke se her i mine papirer, om DSB også gjorde noget. Men det plejer de at gøre, siger vagtchefen.

DSB: Det er gået fuldstændig efter bogen

Familien Guldmann er nu vendt tilbage til Aarhus og sunder sig mandag ovenpå søndagens oplevelse.

Efter hændelsen søgte de på nettet for at finde ud af, hvad der var sket, men fandt ingen informationer.

- Vi savnede en udmelding fra DSB til de involverede. Har de overhovedet en overordnet beredskabsplan, når folk i panik hopper ud af vinduet? Der må være mange mennesker, som sidder tilbage med den samme chokoplevelse som os, selvom der i virkeligheden ikke er sket noget, siger Claus Guldmann.

Hos DSB lyder det fra kommunikationschef Niels-Otte Fisker, at personalet hørte nogle brag, som de på daværende tidspunkt ikke var klar over var fyrværkeri.

Derfor besluttede de sig for at evakuere Hovedbanegården og tilkalde politiet.

- Det er gået fuldstændig efter bogen, når der foregår sådan nogle ting. Set i lyset af de forskellige begivenheder, der har været for nyligt, vælger man at igangsætte beredskabsplanen, siger han.

Samtidig erkender Niels-Otte Fisker, at nogle rejsende har manglet informationer i forbindelse med hændelsen. Og at det kan se voldsomt ud, når folk bliver evakueret, og der dukker væbnet politi op.

Forelagt Claus Guldmanns kritik svarer DSB's kommunikationschef:

- Det vil vi tage med i evalueringen. Om vi kan være bedre eller mere markante til at melde ud, når en episode er overstået.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik