Master Fatman hyldet med graffitiportræt - lige ved siden af Kim Larsen

Morten Lindberg - også kendt som Master Fatman - døde 26. marts i en alder af 53 år.

Master Fatman er blevet foreviget på et plankeværk i København. Med lukkede øjne, et saligt udtryk og svævende i galaksen.

Multikunstneren, dj'en og radioværten, der døde pludseligt i marts, har fået plads lige ved siden af nationalskjald Kim Larsen, der døde 30. september 2018.

Den danske graffitikunstner Rasmus Balstrøm slæbte mandag 70 dåser spraymaling med til Prinsessegade på Christianshavn nær Christiania for at portrættere én af områdets store helte. Og han gjorde det netop på opfordring fra beboere i området.

- Der var mange af de gamle christianitter, der spurgte, om jeg ville lave et portræt, for de har været så glade for Kim Larsen og den historie, der bliver fortalt gennem sådan et portræt, fortæller Rasmus Balstrøm, der er kommet meget på Christiania, hvor Master Fatman også var et velkendt ansigt.

Rasmus Balstrøm beskriver Master Fatman som en "super sprød fyr".

- Jeg kunne godt lide hans kærlige tilgang til verden og hans politiske holdninger om eksempelvis flygtninge. Og så var han samba-dj og gik i store afrikanske farver, siger han.

Det tog Rasmus Balstrøm seks-syv timer at lave portrættet.

Er ikke smagsdommer

Master Fatmans placering ved siden af Kim Larsen har Rasmus Balstrøm ikke lagt nogle dybere tanker bag. Det handler ikke om at sidestille de to eller rangordne, hvilke kunstnere der er værdige til at blive hyldet med et portræt.

- For mig er det to mennesker, der har berørt en masse mennesker og lavet noget kultur og liv og har befærdet sig i det område, hvor de er blevet malet. Det var bare meget naturligt. Jeg gør ikke forskel på dem, og jeg skal ikke være smagsdommer over, hvem der er den bedste. De er vidt forskellige. For mig er det bare smukt at mindes mennesker, siger han.

Morten Lindberg afsluttede sine mails med ”Kærlighed, Morten”. Han skrev og talte utrætteligt om kærligheden.
Morten Lindberg afsluttede sine mails med ”Kærlighed, Morten”. Han skrev og talte utrætteligt om kærligheden.
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen - Ritzau Scanpix

Rasmus Balstrøm har portrætteret Morten Lindberg med lukkede øjne, et fredfyldt udtryk og et skævt smil. Baggrunden er en stjernehimmel.

- Han var jo en kosmisk surfer. Han snakkede meget om spiritualitet og kærlighed. Han var en sjov fyr, der havde en spacy tilgang til tilværelsen, så jeg syntes, at det var sjovt at male en galaksebaggrund til ham, siger Rasmus Balstrøm, der har fået mange positive reaktioner på portrættet.

Både i form af likes på sociale medier, men også i form af blomster ved plankeværket og folk, der kom og hang ud eller hentede kaffe, mens han lavede portrættet.

- Det er en kæmpe ære at være en del af. Det er skidesjovt og rørende. Det er fantastisk, og det er derfor, jeg maler, lyder det fra kunstneren.

Han håber, at portrættet kan være med til at holde liv i alle de gode historier og minder om Morten Lindberg.

Kim Larsens portræt er malet af graffitikunstneren Miki Pau Otkjær kort efter, at nyheden om Kim Larsens død blev offentliggjort.

Blomster, øl, smøger og hilsner blev lagt foran det portræt der er blevet malet på hegnet ind mod Christiania til ære for danskernes nationalskjald Kim Larsen.
Blomster, øl, smøger og hilsner blev lagt foran det portræt der er blevet malet på hegnet ind mod Christiania til ære for danskernes nationalskjald Kim Larsen.
Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Benny kan blive den næste

Rasmus Balstrøm laver gadekunst, der giver folk noget at grine af, og han har til tider et rebelsk og provokerende udtryk.

Han er eksempelvis kunstneren bag et portræt af integrationsminister Inger Støjberg (V) og "spyttemanden", der i 2015 blev fotograferet på en motorvejsbro, mens han spyttede ned på strømmen af flygtninge, der vandrede på motorvejen.

Plankeværket på Prinsessegade er flere hundrede meter langt og en "lovlig mur", hvilket betyder, at det er tilladt at male graffiti på den. Rasmus Balstrøm vil ikke afvise, at der kan komme flere kendte ansigter fra hans hånd.

- Sådan en som Benny fra Olsen Banden var også en dejlig fyr. Han er sej og en af mine gamle yndlings. Det kunne godt være, at han fik en, siger graffitikunstneren.

Morten Grunwald døde 14. november 2018 i en alder af 83 år.

Bisat med farver og fællessang

Morten Lindberg var en farverig person, og da han blev bisat 13. april, foregik det også på utraditionel og farverig vis. Hans blå og gule kiste var omgivet af sambadansere, da den blev båret ud af kirken, hvorefter den blev fragtet på en ladcykel gennem Københavns gader efterfulgt af et stort optog af mennesker og et brassband.

Lørdag 13. april 2019 blev Master Fatman med det borgerlige navn Morten Lindberg bisat fra Helligåndskirken i København.
Lørdag 13. april 2019 blev Master Fatman med det borgerlige navn Morten Lindberg bisat fra Helligåndskirken i København.
Foto: Philip Davali - Scanpix Ritzau

På Dronning Louises Bro blev der sunget 'Love is in the air' og lagt blomster.

Morten Lindberg var gift og far til fem børn i alderen 1-19 år.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik