Professor efter ny smitterekord: Med den hastighed runder vi 2000, inden næste uge er omme

Fredag blev den hidtil kedeligste rekord af smittede i løbet af 24 timer registreret.

Antallet af smittede med coronavirus i Danmark er steget med 945 de seneste 24 timer.

Det er det højeste tal i løbet af 24 timer, siden epidemien nåede Danmarks grænser.

Dermed bringes det samlede antal smittede op på 40.356, viser de seneste tal fra Statens Serum Institut.

Antallet af smittede er bekymrende, og derfor skal de kommende tiltag og restriktioner meget hurtigt vise sit værd, siger professor i immunologi på Københavns Universitet, Jan Pravsgaard Christensen:

- Der må maksimalt gå 14 dage, før vi ser en effekt. Med den hastighed, det stiger nu, runder vi 2000, inden næste uge er omme. Smitten stiger eksponentielt, og så er det næste tal 4000, siger han til TV 2 og tilføjer:

- Det er ikke, fordi jeg skal skræmme nogen, men det viser, hvor hurtigt en epidemi kan vokse.

Ekspert: Nye restriktioner er nødvendige

Fredag afholdt myndighederne pressemøde, og her lød det fra faglig direktør i Statens Serum Institut, at der skal sættes ind nu:

- Det mest afgørende er timingen. Hvis man ikke agerer nu, vil man komme i en situation, hvor det danske sundhedsvæsen kan blive overbelastet. Derfor skal man handle nu, selvom epidemien er under kontrol, sagde han.

Kommentaren kom, efter statsminister Mette Frederiksen (S) bebudede nye restriktioner i samfundet.

Og de er vigtige, siger Jan Pravsgaard Christensen:

- Smittetallene siger mig, at tiltagene er nødvendige. Og de skal vise deres værd meget hurtigt. Ellers skal der flere til, siger han.

Fra lørdag til søndag er der lavet 57.902 prøver. Nogle personer får foretaget flere prøver per døgn, og nogle personer er testet over flere dage. Det giver en positivprocent - andelen af positive test ud af testede - der er forholdsvis lav.

Men det skal vi ikke trøste os med, siger Jan Pravsgaard Christensen:

- Vi kan ikke bruge det tal til så meget. Hvis der kun var testet én, og den var positiv, var tallet jo 100 procent. Det er det faktuelle tal af smittede, man skal kigge på, og det stiger, siger han.

Indlagte stiger med syv

Antallet af indlagte stiger samtidig med syv personer, hvilket bringer det samlede tal op på 127. Heraf er 18 indlagt på intensive afdelinger, og af dem er 15 i respirator.

To er døde, mens de har været smittet med covid-19 de seneste 24 timer.

Fra fredag til lørdag var antallet af smittede 789, mens antallet af indlæggelser faldt med fem personer.

Fredag blev der registreret 859 smittede med coronavirus i Danmark i løbet af 24 timer, hvilket dengang var rekord.

Senere fredag afholdt myndighederne pressemøde, og her blev det blandt andet fremlagt, at forsamlingsforbuddet sænkes fra 50 til 10 personer, der blev indført forbud mod at sælge alkohol i kiosker og detailhandel efter klokken 22, og krav om brug af mundbind blev udvidet.

Foruden til og fra fitnesscentre gælder kravet om mundbind også i biografer, hospitaler, kulturinstitutioner og ungdomsuddannelser såsom gymnasier og handelsskoler samt universiteter. Kravet er dog kun gældende ved bevægelse og ikke, når man sidder ned. Kravet om mundbind er gældende fra 29. oktober.

De nye regler for forsamlingsforbud og salg af alkohol træder i kraft mandag.

Spørg Os - Afstemning

_