Michelin-eksperterne har talt: Dem skal vi holde øje med i morgen

Onsdag bliver nordens Michelin-guide udgivet. Eksperterne forudser, at guiden byder endnu flere danske restauranter fra hele landet velkommen.

Hvert år sidder madinteresserede nordboere klar, når den nordiske Guide Michelin bliver udgivet. 

quote Vi har set eksempler på, at de har skrevet om deres besøg på Twitter, at de er blevet genkendt af folk fra miljøet eller at deres telefonnumre afslører dem, når de booker bord.

Svend Rasmussen, TV 2's madekspert 

Klokken 10 onsdag bliver det afsløret, hvilke restauranter, der får de eftertragtede michelinstjerner og dermed en af branchens største udmærkelser.

I madkredse bliver det lige nu livligt diskuteret, hvordan den nye guide kommer til at se ud. Hvem får stjerner? Og hvem risikerer at miste dem igen?

- Det er ikke nødvendigvis logisk, hvem de vælger, men Guide Michelin går altid efter høj kvalitet og en god helhedsoplevelse, som går igen over længere tid. Deres kodeord er stabilitet, siger Magasinet Gastros redaktør, Jesper Uhrup. 

Inspektørerne bliver spottet 

For at gøre sig en idé om, hvem guiden kan have i tankerne, holder madeksperterne øje med de inspektører, som skal vurdere restauranterne.

Deres præcise færden er nemlig det bedste pejlemærke for, hvilke restauranter, der bliver stjernebelagt i år. Det kræver mindst tre besøg, før en restaurant bliver optaget i guiden. 

- Der er flere restauranter, hvor vi ved, at inspektørerne har været forbi. Det er ikke altid, de giver sig til kende, men vi har set eksempler på, at de har skrevet om deres besøg på Twitter, at de er blevet genkendt af folk fra miljøet eller at deres telefonnumre afslører dem, når de booker bord, siger TV 2's madekspert Svend Rasmussen.

Også Søren Frank, som er madanmelder for Berlingske holder øjne og ører åbne op til guidens udgivelse:  

- Inspektørerne er blevet bedre til at skjule sig, men nogle gange afslører de sig selv: Bliver der ringet fra et London-telefonnummer (Hvor Guide Michelin har hovedkvarter, red.) for at booke et enkeltmandsbord flere måneder i forvejen, så kan det være en god indikation på, at de kommer forbi, siger han. 

GUIDE MICHELIN DANMARK 2016

København: Geranium (***), Noma (**), A|O|C (**), Søllerød Kro (*), Era Ora (*), formel B (*), Kokkeriet (*), Kiin Kiin (*), Studio at the Standard (*), Kadeau (*), Grønbech & Churchill (*), Relae (*), Den Røde Cottage (*), Marchal (*), Clou (*), Kong Hans Kælder (*)
Aarhus: Frederikshøj (*), Gastromé (*), Substans (*)
Bornholm: Kadeau (*)
Henne: HenneKirkeby Kro (*)
Præstø: Frederiksminde (*)

Provinsen er i spil

Besøgene tyder ifølge Svend Rasmussen fra TV 2 på, at Guide Michelin fortsat har blik for restauranter udenfor de store danske byer, København og Aarhus.

quote Vi skal huske på, at Guide Michelin er en bog. Den står måske i reolen i nogle år, og så skal Michelin være sikre på, at man stadig kan tage hen til de restauranter og adresser og få et måltid af høj kvalitet.

Søren Frank, madanmelder, Berlingske Tidende. 

Lige nu er 22 danske restauranter udmærket med michelinstjerner. To steder har to stjerner, mens en, Geranium i København, har det ultimative tre stjerner.

Selvom danske restauranter har haft michelinstjerner siden 1983, er det først i 2016, at guidens inspektører bevægede sig ud i provinsen. Her kom Restaurant Frederiksminde i Præstø, HenneKirkeby Kro i Henne og Kadeau på Bornholm i guiden. 

- Der er flere restauranter uden for storbyerne, som var oplagte bud allerede sidste år, men som jeg ikke tror er kommet med, fordi det ville være for mange på en gang. De kommer sandsynligvis nu, siger Svend Rasmussen. 

Mindst én restaurant mister sin stjerne 

En ting, som madeksperterne kan være sikre på ved årets guide: Michelinrestauranten Grønbech og Churchill mister sin spalteplads, fordi den lukkede i oktober.  

Ifølge Søren Frank er det ellers atypisk, at restauranter mister deres plads i guiden, medmindre der sker store ændringer på stedet. Inspektørerne bruger livrem og sele for at sikre sig, at stederne holder sit niveau, før de kommer dem i guiden.  

- Vi skal huske på, at Guide Michelin er en bog. Den står måske i reolen i nogle år, og så skal Michelin være sikre på, at man stadig kan tage hen til de restauranter og adresser og få et måltid af høj kvalitet, siger Søren Frank fra Berlingske Tidende. 

Ekperternes bud: De kan få en michelinstjerne i år:

Nomas lillesøster, 108, kommer måske i Michelin-guiden.
Nomas lillesøster, 108, kommer måske i Michelin-guiden.
Foto: Scanpix

108 på Christianshavn

Nomas mere casual lillesøster, 108 på Christianshavn, kan måske få en af de eftertragtede stjerner ifølge eksperterne: 

- Vi ved, at folk fra 108 er på vej til Stockholm. Det kan tyde på, at de har en klar idé om, at de får en stjerne ved pressemødet onsdag, siger Svend Rasmussen, som er TV 2's madekspert. 

Alchemist på Østerbro

Alchemist på Østerbro åbnede først sidste år og ifølge eksperterne kan tiden nu være inde til, at den kommer i Michelin-guiden. 

Taller serverer mad inspireret af det sydamerikanske land Venezuela.
Taller serverer mad inspireret af det sydamerikanske land Venezuela.
Foto: Scanpix

- Den havde ikke haft åbent i så lang tid sidste år, det kan have haft indflydelse på, at den ikke kom med. Den har, hvad der skal til, siger TV 2's madekspert Svend Rasmussen.

Restaurant Taller i Indre By

På Taller mener de også at have haft besøg af inspektørerne fra Guide Michelin - det tolker Svend Rasmussen fra TV 2 som, at de er på vej i guiden.

Ekperternes bud: De kan få en michelinstjerne mere:

Studio in the Standard, Indre By 

Studio laver ny nordisk mad.
Studio laver ny nordisk mad.
Foto: Scanpix

 Restaurant Studio har ifølge både Svend Rasmussen fra TV 2, Søren Frank fra Berlingske og Helle Brønnum Carlsen, madanmelder ved Weekendavisen, en god mulighed for at få sin anden michelinstjerne. 

- Maden er 'ny nordisk' af høj kvalitet ligesom på Noma. Det er noget af det, som Michelin-inspektørerne er vilde med, når de kommer til Norden, siger Helle Brønnum Carlsen. 

Kadaeu i København

Restaurant Kadeau serverer mad inspireret af Bornholm - og med råvarer fra øen.
Restaurant Kadeau serverer mad inspireret af Bornholm - og med råvarer fra øen.
Foto: Scanpix

 Svend Rasmussen fra TV 2 og Søren Frank fra Berlingske mener, at Kadeau i København sagtens kan høste sin anden michelinstjerne. 

- Historien siger, at inspektørerne kan godt lide den type luksus, som der er på Kadeau, hvor der for eksempel er masser af tjenere. Jeg synes bestemt, at det holder samme niveau, som dem, der har to stjerner allerede, siger Søren Frank fra Berlingske. 

Søllerød Kro 

Jan Restorff er mangeårig restaurantchef på Søllerød Kro.
Jan Restorff er mangeårig restaurantchef på Søllerød Kro.
Foto: Scanpix

Søllerød Kro er ifølge Svend Rasmussen også en kandidat til sin anden michelinstjerne: 

- Hvis den skulle have, så skulle det være fordi, at de er de bedste i Danmark til det klassiske franske køkken. Det kan de rigtig godt lide fra det franske Michelin. Og så har en afsindig dygtig køkkenchef, Brian Mark Hansen, som giver det et moderne twist, siger Svend Rasmussen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik