Nu anbefaler Sundhedsstyrelsen mundbind - men hvilket skal du købe?

Udvalget af mundbind er stort, men ifølge Sundhedsstyrelsen virker de fashionable, genanvendelige af slagsen ikke.

Sundhedsstyrelsen har ændret deres anbefalinger, så danskerne nu rådes til at bruge mundbind i kollektiv trafik, hvor det ikke er muligt at holde den fornødne afstand.

Men hvilken type mundbind skal du købe? Og hvordan bæres det korrekt?

TV 2 har samlet svar på nogle af de spørgsmål, der melder sig, efter styrelsens seneste revurdering.

1. Hvilken type mundbind skal jeg købe?

Udvalget af mundbind er efterhånden bredt, og store aktører som blandt andre Adidas har lanceret deres egne, som kan erhverves på diverse modehjemmesider.

Men Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at man anskaffer sig et mundbind af stof. Det bør være engangsmundbind og helst et med elastikker til ørerne.

Kravene til det lille stykke værnemiddel stopper dog ikke her. Mundbindet bør være af medicinsk/kirurgisk kvalitet, hvilket vil sige, at det er fabriksfremstillet og CE-godkendt.

Alt efter evnen til at filtrere kan mundbindene hedde type-I eller type-II:

Type-I: Beskytter andre mod at blive smittet af dig i tilfælde af, at du bærer virussen. Her er det vigtigt at understrege, at undersøgelser har vist, at knap hver sjette ikke mærker symptomer på, at de er syge med covid-19. Trods de manglede symptomer kan smitten stadig spredes.

Type-II: Beskytter både andre og dig selv mod smitte.

Det er desuden et krav, at det tydeligt fremgår af emballagen, hvem der er fabrikant.

2. Hvor ofte skal jeg skifte det?

Det anbefales, at mundbindet skiftes "ofte".

Præcis, hvad det betyder, fremgår ikke af Sundhedsstyrelsens anbefalinger, men det kan for eksempel være, hvis din togtur er slut, eller hvis mundbindet er enten vådt eller beskidt. I så fald skal det altid skiftes.

3. Kan jeg lave mit eget?

Anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen er meget klar om, at du ikke kan lave dit eget mundbind.

Mundbind kan i stedet købes på alle apoteker. Og er man på vej med toget, kan værnemidlerne også findes i banegårdenes 7-Eleven-butikker, oplyser kæden til TV 2.

Priserne varierer, alt efter hvor man køber, og hvilken type man vælger at anskaffe sig.

Et type-II mundbind, der er godkendt til flyrejser, kan fås for knap 10 kroner stykket på landets apoteker og fås i pakker med op til 50 styk. Mundbindene kan også købes på webapoteket.dk.

4. Hvordan skal jeg håndtere det?

Før du tager dit mundbind på, skal du enten vaske eller afspritte dine hænder. Derefter placerer du mundbindet, så både din næste og mund er dækket, og fastgør det bag dine ører. Det er vigtigt, at du vender mundbindet korrekt. Typisk er det blåt på udvendig side og hvidt indvendigt.

Når først mundbindet sidder tæt til dit ansigt, er det vigtigt, at du ikke rører ved det, før du ønsker at fjerne det.

Når det fjernes, må du ikke røre ved selve mundbindet. I stedet skal du tage fat i snorene, folde det sammen og skaffe det af vejen med det samme. Sørg for at smide det ud på en måde, så andre ikke kommer i kontakt med det.

Slut af med at vaske eller afspritte dine hænder.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik