Organer er en mangelvare, men nu får flere glæde af unik maskine på Rigshospitalet

Der er kommet 25 procent flere lunger til transplantation i Danmark efter, at metoden er blevet indført.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
En unik metode, som i dag udføres på Rigshospitalet, skal nu hjælpe andre patienter end danske.
Foto: Thomas Bødker/TV2 Grafik

En afdeling på Rigshospitalet har de seneste 11 år arbejdet på at løse et helt særligt problem – nemlig det, at der er mangel på organer til transplantation i Danmark.

Det har nu ført til et nyt samarbejde, som fremover skal være med til at bane vejen for, at der kan udveksles flere organer i Skandinavien.

- Hvis man ikke har en maskine som vores, tænker man måske ikke over, at metoden findes. Og så bliver lungerne kasseret, siger Michael Perch, der er ledende overlæge på Rigshospitalets afdeling for hjertesygdomme og leder af det danske lungetransplantationsprogram.

Håbet er jo, at man kan øge antallet af transplantationer i Skandinavien, hvis alle får mulighed for at bruge værktøjet.

— Michael Perch, ledende overlæge på Rigshospitalet og leder af det danske lungetransplantationsprogram

Herhjemme har metoden på Rigshospitalet, hvor donorlunger kan blive optimeret og reddet i stedet for at blive kasseret, sikret 25 procent flere lunger til transplantation, end før metoden blev indført.

Og der er nu taget første skridt for at gøre det mere udbredt i Skandinavien – noget, som forhåbentlig kan medføre, at flere mennesker får gavn af det på sigt, siger Michael Perch.

Lunger bliver kasseret

Rigshospitalet har foreløbig indgået et samarbejde med hospitalet i den sydsvenske by Lund.

Her tilbyder det danske hospital at udføre metoden – den såkaldt EVLP-metode – der allerede har sikret flere lunger til Danmark, siger Michael Perch.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

På billedet ses Michael Perch (th.) sammen med Hasse Møller-Sørensen, der er ledende overlæge på Rigshospitalets Afdeling for Bedøvelse, Operation og Intensiv Behandling i Hjertecentret og ansvarlig for EVLP-metoden.
Foto: Rigshospitalet

Når et sæt lunger bliver "tilbudt" i Danmark i dag, er det holdet på Rigshospitalet, som vurderer, om lungerne er egnet til donation – blandt andet ud fra et kriterie om iltniveau.

Lever de ikke op til det kriterie, vil man typisk kassere dem.

Men det er her, maskinen på Rigshospitalet kommer i spil.

Når et sæt lunger bliver "tilbudt" i Danmark i dag, er det holdet på Rigshospitalet, som vurderer, om lungerne er egnet til donation – blandt andet ud fra et kriterie om iltniveau.

Lever de ikke op til det kriterie, vil man typisk kassere dem.

Men det er her, maskinen på Rigshospitalet kommer i spil.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

En sjælden behandlingsform

Maskinen fungerer ved, at lungerne lægges i en slags "osteklokke" og sluttes til en respirator.

Herefter syr man en adapter på lungernes store blodkar for at kunne tilslutte en pumpe, som sender væske igennem blodkarrene.

Undervejs kan man løbende holde øje med lungernes udseende og teste dem for, om de lever op til iltningskravet.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Metoden kaldes for EVLP, hvilket står for "ex vivo lung perfusion".
Foto: Rigshospitalet

En proces, der alt i alt tager mellem to og seks timer, forklarer Michael Perch.

- På den måde står man med et sæt lunger, som man alligevel kan bruge til transplantation. Men det sker jo også, at nogen ikke kan bruges, selvom de har været igennem maskinen, påpeger overlægen.

Det kan måske lyde som oplagt for alle hospitaler – men det er faktisk en sjælden behandlingsform, siger Michael Perch.

- Flere steder er problemet, at man ikke kan opretholde en funktion, hvor der er folk klar hele døgnet til at køre lunger igennem maskinen. Det er netop problemet i Lund.

Håb er at udbrede til flere lande

Men med det nye samarbejde står afdelingen på Rigshospitalet nu også klar til at sende lunger til den sydsvenske by, som ellers ville være blevet kasseret.

For svenskerne på hospitalet i Lund betyder samarbejdet, at der, ligesom det er tilfældet i Danmark, kan komme flere lunger til rådighed, end der ellers havde været uden maskinen.

Det kræver blot, at lægerne i Lund har en specifik modtager i tankerne – herefter kan lunger fra hele Skandinavien fragtes forbi København, hvor de kommer igennem maskinen, og derfra sendes videre til Lund.

I forvejen samarbejder Danmark med Sverige, Norge, Finland, Island og Estland om at udveksle organer, som erklæres egnede, så snart de tages ud af organdonoren, men det er ikke udbredt at "optimere" hinandens organer, siger Michael Perch.

- Håbet er jo, at man kan øge antallet af transplantationer i Skandinavien, hvis alle får mulighed for at bruge værktøjet. Det kan lade sig gøre med Lund, fordi der er stor tillid mellem landene, og fordi det ligger relativt tæt på, siger han.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

EVPL-metoden er blevet brugt på Rigshospitalet i 12 år.
Foto: Rigshospitalet

Skal vise potentialet

Hvorfor kan de andre transplantationscentre i Skandinavien ikke sætte deres egen maskine op?

- I de enkelte skandinaviske transplantationscentre er der kun lille eller ingen erfaring med metoden. At opretholde kompetencer for personalet kræver, at det anvendes hyppigt, hvorfor det giver mening at centralisere denne behandling. Det er også tendensen i udlandet siger han.

Selvom Danmark allerede har mulighed for at bruge maskinen, kan Danmark såvel som de øvrige skandinaviske lande dog alligevel få gavn af samarbejdet ved, at viden og forskning på området bliver udbredt, mener Michael Perch.

- Lige nu og her er fokus på det kliniske arbejde. Men på den længere bane skal samarbejdet være med til at afdække, hvordan vi udveksler organer i Skandinavien.

Derfra er håbet netop, at projektet, som er støttet af EU-programmet Interreg, kan blive udbredt, så det også kan blive tilbudt til de andre transplantationscentre, såsom Oslo, Helsinki eller Göteborg, siger Michael Perch.

- Men det kræver, at vi først viser, at det kan lade sig gøre på tværs af landegrænser, siger Michael Perch.

Link kopieret!
Læs flere artikler fra TV2.dk
Dansk hjertepatient opereret af robot for første gang
Sygeplejerskerne var opgivende, meldte sig syge og sagde op – nu er alle stillinger besat
Emilie trodser handicap – aldrig set på afdelingen før

Seneste nyt

Syrere vil demonstrere på Rådhuspladsen

Foto: Søren Lorenzen/Ritzau Scanpix

Den syriske diktator Bashar-al-Assad er faldet, og det markerer syrere i Danmark i dag.

Syrisk Forening i Danmark, SFD, oplyser til TV 2 Kosmopol, at de vil markere de dramatiske begivenheder i Syrien med en demonstration på Rådhuspladsen i dag klokken 14.

Foreningen skriver samtidig på sin Facebook-side, at den vil demonstrere i Aarhus fra klokken 13-15.

Link kopieret!

Minister fra Moderaterne stiller op til Folketinget i København

Christina Egelund (M) stiller op til Folketinget i Københavns Storkreds.
Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) meddeler søndag på Moderaternes X-profil, at hun stiller op til næste folketingsvalg.

Det bliver i Københavns Storkreds, at ministeren vil på stemmesedlen. Christina Egelund begrunder sit valg med, at hun vil være med til at løse "nogle af min generations allerstørste udfordringer".

- Det, synes jeg, er helt enormt vigtigt.

- Derfor stiller jeg op for Moderaterne til næste folketingsvalg. Og det gør jeg her, hvor jeg bor, i Danmarks hovedstad, København, som jo er, synes jeg, verdens allerdejligste by, siger hun på X.

I en pressemeddelelse siger hun, at "det er en stor ære" at stille op i Københavns Storkreds.

- København er en by fuld af energi, mangfoldighed og store muligheder, men vi står også over for væsentlige udfordringer – fra klima og boligpolitik til at skabe bedre uddannelses- og jobmuligheder for de unge. Jeg glæder mig til at kæmpe for løsninger, der skaber værdi for københavnerne og for Danmark, siger hun i pressemeddelelsen.

Christina Egelund stillede ikke op ved det seneste folketingsvalg i november 2022.

Link kopieret!

I morgen kan "juletræ" spottes på himlen over København

Juletræ på himlen over København mandag
Foto: Forsvaret

I morgen vil op til 12 svenske Gripen-fly om tre danske kampfly flyve i formation lignende et juletræ langs den danske side af Øresund og over København. Det sker omkring klokken 14, og flyene kan bedst ses fra Kastellet i København eller langs kysten nord eller syd for, skriver Forsvaret på X.

Link kopieret!

Brøndby har anfører og topscorer tilbage i pokalbrag

Der var søndag formiddag flere gode nyheder for Brøndby, der udtog truppen til den første af to pokalkvartfinaler mod AGF.

Både topscorer Mathias Kvistgaarden og anfører Jacob Rasmussen er tilbage i truppen efter skader. Det oplyser Brøndby på fodboldklubbens hjemmeside.

Kvistgaarden blev skadet i en kamp for det danske U21-landshold 15. november. Angriberen har siden misset to kampe i Superligaen for Brøndby.

Forsvarsspilleren Jacob Rasmussen har ikke været med i de seneste tre kampe for Brøndby. Men anføreren er også indlemmet i truppen på 20 mand mod AGF.

Dermed er Brøndby på papiret styrket i begge ender af banen.

Link kopieret!

Der mangler 2000 speciallæger i landets praksisser og sygehuse

Der mangler i alt 2000 speciallæger på de danske sygehuse, i lægepraksisserne og speciallægepraksisserne.

Det viser en ny analyse foretaget af Lægeforeningen ifølge Berlingske.

- Alle skal have adgang til en praktiserende læge, hvor de bor. Der skal også være speciallæger nok på alle sygehuse, lige så vel som der er behov for flere praktiserende speciallæger, siger Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, til avisen.

Link kopieret!

Sigtet og varetægtsfængslet for dræbertogt til Danmark

En dommer i Københavns Byret besluttede lørdag, at fire personer i alderen 18 til 22 år, der er sigtet for drabsforsøg og forsøg på ulovlig våbenbesiddelse, skal være varetægtsfængslet de næste 11 dage.

Det skriver Københavns Politi på det sociale medie X.

Ved retsmødets begyndelse lørdag eftermiddag blev sigtelsen læst op. Den drejer sig om perioden 25. november til 6. december.

Ifølge sigtelsen rejste den ene af de fire - en 18-årig irakisk mand - fra Tyskland til Danmark med henblik på at slå en eller flere ukendte personer ihjel et ukendt sted i København.

Han ankom 2. december til København og opholdt sig derefter afventende på flere forskellige hoteller. Her ventede han ifølge sigtelsen på at få udleveret et skydevåben og besked om, hvor han skulle begå drabet.

Det mislykkedes dog, da han blev anholdt fredag.

Link kopieret!

Uheld på motorvej - forvent kø

- Vi er tilstede på Køge-Bugt Motorvejen, hvor der er sket færdselsuheld sydgående ved tilkørsel 32. Forvent kødannelse.

Det skriver Midt- og Vestsjællands Politi på det sociale medie X.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google