Radikale Venstre kræver valg udskrevet inden 4. oktober, ellers væltes regeringen

Regeringen er "magtfuldkommen og egenrådig", derfor er der behov for en ny start, lyder det fra Sofie Carsten Nielsen.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Radikale Venstre kræver, at der udskrives valg, så snart Danmark er tilbage fra sommerferien og senest inden Folketingets åbning 4. oktober.

Det skriver Sofie Carsten Nielsen, formand for Radikale Venstre, på sin Facebook.

- Derfor opfordrer vi i dag Mette Frederiksen til at udskrive valg i Danmark efter sommerferien - og senest inden Folketinget igen samles til oktober. Der er brug for en ny start.

På Twitter præciserer den radikale leder, at partiet vil udtrykke mistillid til regeringen - og dermed vælte den - hvis ikke valget kommer inden Folketingets åbning.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra Sofie Carsten Nielsen og statsminister Mette Frederiksen.

Ingen advokatundersøgelse

Meldingen fra Radikale Venstre kommer, efter partiets hovedbestyrelse og folketingskandidater har holdt halvanden times "fortrolig politisk drøftelse".

Her har partiet diskuteret, hvordan de stiller sig, efter Minkkommissionens beretning landede torsdag. Der har været pres på Radikale Venstre, fordi det er det eneste støtteparti, der indtil nu ikke havde meldt noget ud.

Radikale Venstre har på mødet besluttet, at partiet ikke mener, der skal laves en advokatundersøgelse. Dermed er der ikke politisk flertal.

- Dels står det klart, at kommissionen ligger Mette Frederiksens forklaring til grund. Mette Frederiksen talte ifølge kommissionen sandt, da hun sagde, at hun ikke kendte til den manglende hjemmel. Dels er der intet i beretningen, der understøtter, at statsministeren har handlet groft uagtsomt. Dermed er der intet grundlag for at føre en rigsret.

Mette Frederiksen bærer det fulde ansvar

Selvom partiet ikke mener, at Mette Frederiksen kan stilles til ansvar juridisk, mener Radikale Venstre at hun bærer det fulde politiske ansvar. Her er et af problemerne "magtfuldkommenhed og egenrådighed".

- Redegørelsen efterlader ingen tvivl tilbage om, at regeringen har forvaltet sin magt på en meget uhensigtsmæssig måde. For godt et halvt år siden kritiserede vi i Radikale Venstre offentligt selv regeringen for magtfuldkommenhed og egenrådighed. Det gjorde vi, fordi vi oplevede en magt, der lukkede sig om sig selv. En magt, der blev uhensigtsmæssigt centraliseret, skriver Sofie Carsten Nielsen.

Det er på den baggrund, at Radikale Venstre vil have valg, så der kan blive dannet en ny regering, der ikke kun består af Socialdemokratiet.

Stemningen er "voldsom"

Ydermere vurderer den radikale leder, at stemningen på Christiansborg er så "voldsom" efter Minkkommissionens beretning, at Folketinget ikke kan samarbejde og lave politiske aftaler.

- Uenighed er demokrati. Men det er ikke demokrati, hvis beskyldningerne fyger, når tonen er for voldsom og grim – og når argumenterne ikke altid lige saglige, skriver hun og uddyber, at der er behov for en ny start.

Kommissionen konkluderer i sin beretning, der udkom torsdag, at Statsministeriet har handlet "meget kritisabelt i forløbet, som førte til den grove vildledning af minkavlere og offentlighed og den klart ulovlige instruks til myndigheder i forbindelse med pressemødet den 4. november."

Siden har Folketingets partier diskuteret, om der skal indledes en advokatundersøgelse. Der er nu et flertal imod, og dermed er der ikke mulighed for, at Mette Frederiksen kan blive stillet retligt til ansvar.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

internationale tilflyttere København hovedstadsområdet International Citizen Days velkomstarrangement

Sidste års rekorder overgås: Boom i internationale tilflyttere til hovedstadsområdet

kort overblikket ejendomsvurderinger parcelhus

Samlet på ét kort: Nu kan du få overblik over alle ejendomsvurderinger

Birgitte Lundgren kommunaldirektør Rudersdal Kommune

Kommunaldirektør om voldtægtssag på skole: "Vi har fået mistanke om, at der er sket overgreb mod flere børn"

Vis mere
20190213-093733-A-5616x3744ma

Ny regel træder i kraft: Disse bilister bliver ramt

Frida Dora Selma Interview senere mødetider artikel

Skoler tilpasser mødetider til elevers søvnbehov: "Før var alle trætte"

Vis mere