Særlig politihund hædret - fandt forsvundet toårig i skoven

Den niårige schæfer Quattro har fået prisen som årets politihund efter at have hjulpet politiet i mere end 600 vigtige sager.

Klokken 02.07 bjæffede politihunden Quattro til sin hundefører.

Hunden havde fundet en rygsæk i den natmørke skov. Og sammen med rygsækken var toårige Storm, der havde været forsvundet, siden han seks timer tidligere havde forladt familiens hjem på sin blå løbecykel.

- Quattro gøede ham lige ned i hovedet, og så bevægede han sig, og så tænkte man: “Puha, det kan godt være, han er kommet til skade, men han er i hvert fald i live”, genkalder politiassistent Allan Friis sig episoden tilbage fra 2014.

Og det er bare én af de mange gange, at politihunden Quattro har brugt sin særligt trænede næse til at hjælpe politiet. Intet mindre end 600 sager har hunden været med til at opklare.

Faktisk har hunden gjort sig så bemærket blandt politikollegerne, at den i år er blevet hædret med titlen som 'Årets politihund', der hvert år uddeles af Dansk Kennel Klub. Det er Rigspolitiets Hundetjeneste, der har indstillet til prisen.

Storm er i dag syv år gammel og sendte en hilsen til Quattro i anledningen af den flotte pris.
Storm er i dag syv år gammel og sendte en hilsen til Quattro i anledningen af den flotte pris.
Foto: Dansk Kennel Klub

Næse for mord- og voldtægtssager

Det er politiassistent ved Københavns Vestegns Politi Allan Friis, der har trænet Quattro. Siden den var hvalp, har den haft en helt særlig evne til det såkaldte “næsearbejde”:

- Der, hvor hunden gør forskellen, er til alle de usynlige ting, som vi som betjente ikke kan se, forklarer han.

quote Hvis en voldtægtsforbryder har tabt et lille hår, eller der ligger sæd fra ham, så kan vi finde det mindst et døgn efter.

Allan Friis, politiassistent

Quattro er i dag en såkaldt gruppe 1-hund, som er de hunde, der hjælper med særlige sager som drab, sædelighedsforbrydelser, skudsager og røverier.

- Hvis en voldtægtsforbryder har tabt et lille hår, eller der ligger sæd fra ham, så kan vi finde det mindst et døgn efter. Det havde vi aldrig kunne uden hundene, siger Allan Friis.

Det fedeste hundeliv

Når Quattro ikke er på arbejde med Allan Friis, er de hjemme sammen. Quattro er nemlig en familiehund, når den har fri fra politiarbejdet.

- De er en del af familien, så den dag, man siger farvel, er det også en del af familien, man siger farvel til, siger Allan Friis.

Quattro omgivet af politikollegaer og familie.
Quattro omgivet af politikollegaer og familie.
Foto: Privatfoto

Eftersom Quattro har rundet ni menneskeår, er der ikke mange år tilbage at arbejde - eller leve - i. Derfor er Allan Friis allerede begyndt at træne Quattros efterfølger op.

- Jeg har den indgangsvinkel, at den dag jeg skal sige farvel, har jeg jo også givet dem det fedeste hundeliv. Her har man jo en hund, der får lov at bruge alle sine medfødte instinkter, så jeg kan sige farvel med god samvittighed, siger Allan Friis.

Den niårige schæfer Quattro har fået prisen som årets politihund
Den niårige schæfer Quattro har fået prisen som årets politihund
Foto: Københavns Vestegns Politi

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik