Studerende frygter ny SU-anbefaling: - Det kommer til at skabe et A- og et B-hold

CEPOS-formand mener, at SU'en er med til at skabe mere ulighed. Radikale Venstre er uenig.

Debatten om de første forslag til en reform af uddannelsessystemet raser allerede, inden forslagene er fremlagt.

De mest centrale forslag i udkastet til rapporten, som TV 2 er i besiddelse af, er at sænke karakterkravet, forkorte kandidaten og lave SU på kandidatdelen om til et lån.

Specielt det sidste forslag deler vandene. Blandt regeringens støttepartier er der ikke opbakning til det.

- Uddannelse er en gave, vi giver til hinanden. Det er en god investering for vores samfund, at man har et levegrundlag, mens man studerer, siger Katrine Robsøe, der er uddannelsesordfører for Radikale Venstre.

Det argument afviser den borgerligt liberale tænketank Cepos, der bakker op om kommissionens forslag.

- Det handler ikke om at fjerne SU'en, men om at man selv skal finansiere sin SU de sidste to år af uddannelsen, siger cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen.

Studerende er bange for A og B-hold

Forslagene kommer fra den reformkommission, som regeringen nedsatte i 2020.

Dens opgave er at finde frem til forslag til grundlæggende reformer, som skal sikre flere hænder til arbejdsstyrken, bedre velfærd og et produktivt erhvervsliv mange år frem.

quote Nu er man ved at fjerne deres levegrundlag

Katrine Robsøe, uddannelsesordfører, Radikale Venstre

Men de studerende er skeptiske over for forslagene og advarer om, at de kan gøre mere skade end gavn og skabe en social slagside.

At droppe SU'en og omlægge den til et lån kan betyde, at de studerende skal arbejde mere ved siden af studierne og derfor ikke kan samle sig om dem, mener Danske Studerendes Fællesråd.

- Vi er bange for, at det kommer til at skabe et A- og et B-hold i uddannelsessystemet, siger Julie Lindmann, der er formand for Danske Studerendes Fællesråd.

For mange unge, der uddanner sig?

De studerende bakkes op af Radikale Venstre, der kalder skrotningen af SU på kandidatdelen for et "ærgerligt signal".

- Vi har en masse unge mennesker, der gør alt det, vi som samfund har bedt dem om: De engagerer sig og tager en uddannelse, og nu er man ved at fjerne deres levegrundlag. Det er den forkerte vej at gå, siger Katrine Robsøe.

quote SU på kandidaten bidrager til øget ulighed

Mads Lundby Hansen, cheføkonom, Cepos

Men det er netop en del af problemet, mener Cepos' cheføkonom.

- Der er unge, der uddanner sig for meget, siger Mads Lundby Hansen og peger på, at op mod hver tredje fremover vil have en universitetsuddannelse.

I stedet forventer han, at kommissionens reformforslag kan give "mere rationelle uddannelsesvalg, der giver bedre match på arbejdsmarkedet".

Det behøver man dog ikke reformer for at sikre, mener Radikale Venstre og de studerende. I stedet kan man sørge for, at universiteterne vejleder bedre og gør de gode valg endnu tydeligere for de studerende, mener de.

Cepos: SU bidrager til ulighed

Mads Lundby Hansen mener ikke, at reformerne kommer til at ramme de fattigste studerende og skabe mere ulighed Tværtimod.

- SU på kandidaten bidrager til øget ulighed, fordi kassedamen er med til at finansiere en høj SU til unge mennesker, som kommer til at tjene mange penge gennem livet, siger Mads Lundby Hansen.

Men den køber Radikale Venstre ikke.

- De bidrager jo også til vores statskasse, når den kassedame skal på sygehuset. Vi bidrager til vores samfund og passer på hinanden, når der er brug for det og tager hånd om de studerende, siger Katrine Robsøe.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik