Sundhedsministeriet indkalder til pressemøde

To opdaterede coronavacciner er tæt på EU-godkendelse, og i kølvandet på den melding indkalder Sundhedsministeriet til pressemøde.

Fredag afholder de danske sundhedsmyndigheder pressemøde om corona- og vaccinestrategien henover efteråret.

Det skriver sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tager han en tydelig strategi for de kommende måneder med på pressemødet, der finder sted klokken 12.30.

- Målet er helt klart: At beskytte de mest sårbare borgere i vores samfund, skriver Heunicke på Twitter.

Opdaterede vacciner tæt på europæisk blåstempling

Nyheden om pressemødet kom kort efter, at det europæiske lægemiddelagentur, EMA, offentliggjorde, at man har indstillet to opdaterede coronavacciner til en EU-godkendelse.

Når godkendelsen - som forventes at lande hurtigt - er i hus, vil Danmark kunne benytte de opdaterede vacciner i vaccinationsprogrammet.

De to vacciner fra Pfizer og Moderna er baseret på samme mRNA-teknologi som de vacciner, der allerede er rullet ud i både Danmark og store dele af verden.

Men hvor den første version af vaccinerne var rettet mod den oprindelige coronavariant, der blev opdaget i kinesiske Wuhan, er de nye vacciner rettet mod både Wuhan-varianten og Omikron-varianten BA.1.

På den måde kan de nye vacciner, ifølge EMA, sikre en "bredere beskyttelse" mod de varianter, der lige nu dominerer smittelandskabet.

Men EMA understreger også, at de oprindelige vacciner stadig er effektive mod både alvorlig sygdom, indlæggelse og dødsfald på grund af coronavirus.

2,5 millioner mennesker får invitation

Magnus Heunicke henviser til EMA-indstillingen på sin Twitter, hvor han kalder den et "vigtigt skridt mod at sikre, vi står bedst muligt rustet frem mod efteråret og vinteren."

I løbet af efterårsmånederne får 2,5 millioner danskere tilbudt endnu en vaccinedosis, og først i køen er landets plejehjemsbeboere, der fra omkring 15. september bliver inviteret til vaccination.

Derefter er det alle danskere over 50 år, der får en vaccineinvitation i e-boks. Ifølge Sundhedsstyrelsen begynder den del af vaccinationsprogrammet 1. oktober.

Der vil også være et tilbud til dem, styrelsen kategoriserer som "helt særlige sårbare under 50 år". Det er blandt andet personer med svært nedsat immunforsvar, som en læge har vurderet vil have gavn af vaccination.

Samme bivirkninger som oprindelige vacciner

De opdaterede vacciner er beregnet til personer fra 12 år og ældre, der i forvejen som minimum har fået de to første stik.

Ud over forandringen i den komponent i vaccinen, der er rettet mod særlige virusvarianter, er sammensætningen i de opdaterede vacciner helt ens med de oprindelige versioner af Pfizer og Modernas vacciner, oplyser Lægemiddelstyrelsen.

Vaccinerne har heller ikke vist et anderledes bivirkningsbillede end det, man allerede kender, og blandt andet derfor går godkendelsen hurtigere end med en helt ny vaccine.

- De skal ikke godkendes på ny helt forfra, men kan godkendes i en kortere proces, hvor de godkendes med en såkaldt variation, skriver Lægemiddelstyrelsen.

Også direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, direktør i Lægemiddelstyrelsen, Lars Bo Nielsen, og faglig direktør i Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause, vil deltage på fredagens pressemøde.

Spørg Os - Afstemning

_