Teaterbranchen frygter Jon Stephensens politiske magt "Jeg håbede inderligt, at han ikke blev valgt"

Jon Stephensen er ifølge TV 2s politiske redaktør en af landets mest magtfulde kulturpolitikere.

Der gik et lettelsens suk gennem store dele af teaterbranchen, da Jakob Engel-Schmidt (M) i december blev udnævnt som kulturminister.

Ikke fordi det var ham, nej, fordi det ikke var hans partifælle.

Jon Stephensen blev ellers på grund af sine årtiers erfaring fra teaterbranchen spået som en populær kandidat til netop dén ministerpost. Og i minutterne efter offentliggørelsen af den nye ministerliste lød det da også fra Stephensen selv, at Lars Løkke Rasmussen havde sagt, at han ville være god til det.

Jon Stephensen blev i stedet udnævnt som kulturordfører.

Tirsdag kunne TV 2 på baggrund af samtaler med flere end 30 skuespillere, dramatikere, scenografer, lysdesignere, teaterdirektører og instruktører fortælle, hvordan han ikke har villet acceptere unge kvinders nej til at være nøgne og har overfuset og truet sine ansatte.

Flere af kilderne beskriver nu, hvordan de var bange for, at Jon Stephensen skulle blive minister. Og hvordan de i dag går rundt med en bekymring over den magt, han har som kulturordfører.

quote Han fremstår jo som det her fantastisk geniale menneske i pressen, men han er en uhyggelig dygtig manipulator

Vibeke Bjelke, instruktør

En af dem er Vibeke Bjelke.

Hun var instruktør på 'Festen' på Østre Gasværk i 2007, hvor Jon Stephensen var teaterdirektør, og fortæller, at hun var “rystet”, da hun hørte, at Jon Stephensen var blevet valgt til Folketinget.

Hvor magtfuld er Jon Stephensen?

TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, kalder det “åbenlyst”, at Jon Stephensen som kulturordfører for et parti i en flertalsregering har “meget stor indflydelse på den førte kulturpolitik”.

- Selvom Jon Stephensen jo ikke er kulturminister, er han en særdeles tung stemme i Moderaterne, når det kommer til kulturpolitik. Han har en meget direkte linje til sin partifælle kulturminister Jakob Engel-Schmidt, siger Hans Redder og tilføjer:

- Man kan helt klart betegne Jon Stephensen som en af de mest magtfulde kulturpolitikere i det her land.

På grund af sine mange års erfaring fra kulturlivet er Stephensen den blandt snart sagt alle folketingspolitikerne, der har det mest indgående kendskab til området. Derfor lytter kollegerne ekstra godt med, når han taler, siger den politiske redaktør:

- Han taler med en autoritet i kulturpolitikken – eller det gjorde han i hvert fald, før rækken af sager kom frem.

Den nu pensionerede instruktør frygter, at Jon Stephensen med sin post som Moderaternes kulturordfører vil “blande sig i en masse kulturpolitik alene ud fra egen vindings skyld”.

- Han fremstår jo som det her fantastisk geniale menneske i pressen, men han er en uhyggelig dygtig manipulator. Nu er han blevet politiker, så jeg synes ikke, der er grund til at lægge fingrene imellem, siger Vibeke Bjelke til TV 2.

Manglende dømmekraft

Instruktør Lærke Reddersen har i flere år været en aktiv stemme i debatten om sexisme og seksuelle overgreb i teater- og filmbranchen. Da MeToo-debattens første bølge ramte Danmark, indsamlede hun sammen med skuespiller Dorte Rømer kvinders anonyme fortællinger og opførte dem under navnet “Stop Stilheden”.

quote Min bekymring er, at han vil gå udenom dem, han ikke kan lide

Lærke Reddersen, instruktør

Lærke Reddersen har ikke arbejdet direkte sammen med Stephensen, men har arbejdet som instruktør i branchen i over 30 år og kender ham gennem sit arbejde med rettigheder til teaterforestillinger. Her har hun oplevet, hvordan der "sker ulykker, hver gang Jon Stephensen er involveret i noget".

- Jeg har absolut været bange for, at han skulle blive kulturminister. Da det ikke blev ham, kunne jeg mærke lettelsen, siger instruktør Lærke Reddersen og tilføjer:

- De mange sager om ham viser tegn på manglende dømmekraft, og folk uden dømmekraft skal ikke være politikere i vores folketing. Jeg er ikke for fem øre tryg ved hans opførsel.

Men han er jo ikke længere teaterdirektør, og han fik netop ikke posten som kulturminister, så hvad er det, du frygter, han kan gøre som kulturordfører?

- Hvis Jon Stephensen hælder ord ind i øret på ministeren og generelt har en adgang til ham, kan han komme med bud på navne til bestyrelser eller udvalg. Min bekymring er, at han vil gå udenom dem, han ikke kan lide, og få ministeren til at pege på andre kandidater, der ikke har kritiseret ham, siger Lærke Reddersen.

Fyret flere gange

Siden 00’erne har Jon Stephensen været teaterdirektør ad to omgange. Først for Østre Gasværk og senest for Aveny-T på Frederiksberg.

quote Jeg køber ikke argumentet om, at din måde at være chef på er normal i teatret

Martin Lyngbo, instruktør

Østre Gasværk fyrede ham, da de opdagede, at han havde lønnet sig selv som konsulent for teatret ved siden af sin direktørløn.

Aveny-T fyrede ham, da de modtog et flere år gammelt brev, der var ét af flere “alvorlige ledelsesmæssige og forretningsmæssige forhold, der bekræftede bestyrelsen i, at det var nødvendigt at afslutte samarbejdet med Jon Stephensen".

På begge teatre havde Jon Stephensen haft stor succes med salgsrekorder og aftaler om rettigheder, som andre kun kunne drømme om.

Det lykkedes ham for eksempel som den første teaterdirektør i verden at lande rettighederne til at opføre den norske ungdomsserie ‘Skam’.

Senere gav C. V. Jørgensen efter ni års betænkningstid Aveny-T godkendelse til at opføre en teaterforestilling som hyldest til hans karriere i samarbejde med Aarhus Teater.

Forestillingen høstede – som mange andre af teatrets – store roser fra anmeldere. Men bag tæppet udspillede der sig ifølge den erfarne instruktør Nikolaj Cederholm “det mest grænseoverskridende, jeg har oplevet på et teater”.

"Du skal ikke være politiker"

Martin Lyngbo er instruktør og tidligere teaterdirektør for Mungo Park i Allerød gennem 12 år. Han har arbejdet sammen med Jon Stephensen på en lang række forestillinger, senest 'Skam', og har kendt ham i næsten 20 år.

- Du er på mange måder et godt og varmt menneske med et skarpt blik for kulturen og samfundet, skriver han på Facebook efter TV 2s artikel med anklager fra tidligere kollegaer.

quote Jeg var meget tæt på at gå i medierne for at fortælle, hvor utryg jeg ville være ved at have ham som minister

Steffen Aarfing, scenograf

Anklagerne fik Jon Stephensen til at undskylde, men samtidig forklare, at "når man arbejder på et teater med dedikerede mennesker, kan bølgerne gå højt".

- Jeg køber ikke argumentet om, at din måde at være chef på er normal i teatret. Det er det ikke, skriver instruktør Martin Lyngbo i opslaget, som han har givet TV 2 lov at citere fra.

Her skriver han videre, at han har sympati for Jon Stephensen "som menneske, som far, faktisk også som kollega". Men den tidligere kollega "tror ikke, at du (Jon Stephensen, red.) skal være politiker".

- Altså, det er du jo nu. Du har et folkeligt mandat, og det er grundlovsbeskyttet, at du skal varetage det mandat frem til næste valg. Så det skal du gøre. (..) For mig kræver politik en grad af etisk konsistens, som jeg ikke tror, du besidder.

Martin Lyngbo har ikke ønsket at stille op til et interview, da han ikke har mere at tilføje end det, han har skrevet på sin Facebook-profil.

Klar til protest

I august forsøgte flere skuespillere at råbe offentligheden op.

Her kunne Zetland fortælle, at Skuespillerforbundet har kaldt Stephensens adfærd som teaterdirektør på Aveny-T for “grænsende til at være chikanøs”. Det skete, efter Jon Stephensen havde forsøgt at overtale minimum tre skuespillere til at gå syge på scenen mod at modtage 5000 kroner – herunder Coco Hjardemaal.

- Det er bekymrende og skræmmende, at en mand, som jeg har oplevet misbruge sin magtposition så uhensigtsmæssigt, nu står i en endnu højere magtposition og skal tage beslutninger på vegne af kulturen. Det gør mig utryg, siger hun i dag til TV 2.

Hun spillede sammen med Jonathan Stahlschmidt, som også forsøgte at råbe offentligheden op gennem Zetland-artiklen i august, hvor Jon Stephensen endnu ikke var valgt til Folketinget. Det blev han ved valget i november med 1550 personlige stemmer.

- Jeg blev virkelig skuffet over, at den advarsel, som vi forsøgte at kommunikere ud med artiklen i Zetland, ikke blev taget alvorligt, siger Jonathan Stahlschmidt til TV 2.

Overvejede at advare i medierne

Kort tid efter fyringen fra Aveny-T meddelte Stephensen, at han var folketingskandidat for det dengang nystiftede parti Moderaterne.

I medierne blev han hurtigt udnævnt som “kulturprofil”, og et Euroman-interview fik i oktober 2022 overskriften: “Er Jon Stephensens landets næste kulturminister?”. Her kunne man blandt andet læse, at en titel som kulturminister “synes inden for rækkevidde”.

Jon Stephensen (M)
Jon Stephensen (M)
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Spekulationerne i Stephensens politiske fremtid fik advarselslamperne til at blinke hos en lang række af de kilder, som TV 2 har talt med.

- Jeg var meget tæt på at gå i medierne for at fortælle, hvor utryg jeg ville være ved at have ham som minister eller på en hvilken som helst anden magtfuld post, siger Steffen Aarfing, som arbejdede sammen med Jon Stephensen på Østre Gasværk i 2007 og har arbejdet som scenograf i over 25 år.

Tirsdag fortalte han, hvordan Jon Stephensen offentligt nedgjorde sine ansatte og “var illoyal i en grad, der for mig er fuldstændig ukendt i vores branche”. Han råbte ikke op dengang, fordi han ikke forestillede sig, at Jon Stephensen "ville være et tilbagevendende problem i branchen". Men nu, hvor Stephensen er folketingsmedlem og ordfører for kulturområdet, er det modbevist.

Skuespiller Gaia Muñoz Rosberg, som også arbejdede sammen med Jon Stephensen i forbindelse med 'Festen' på Østre Gasværk, stemmer i:

- Jeg håbede inderligt, at han slet ikke blev valgt. Det er en katastrofe, at en, som så mange frygter, sidder i så magtfuld en position i dag. Det gør ondt i min retsfølelse.

Stephensen afviser anklager

I en interview med TV 2 gentager Jon Stephensen den "uforbeholdne undskyldning", som han tidligere på ugen gav de skuespillere og ansatte, som har haft dårligere oplevelser med ham.

Han fortæller samtidig, at det "selvfølgelig gør indtryk", at tidligere kollegaer fra teaterbranchen nu rejser en bekymring for hans nuværende position.

- Hvis det ikke skulle gøre indtryk, ville jeg være lavet af sten.

Han afviser, at de har noget at frygte i forhold til, at han vil misbruge sin magt som kulturordfører.

Kan du forstå, hvis der er nogle i teaterbranchen, der ikke har tillid til dig som politiker på baggrund af de historier, der nu er kommet frem?

- Jeg vil sige det på den måde, at… Hvis jeg skal være helt ærlig, så respekterer jeg hver enkelt stemme i det her, siger han og fortsætter:

- Jeg lytter til, hvad de siger, men det er lidt voldsomt at mene, at jeg skulle være uegnet til noget, som jeg i de første par måneder i hvert fald har kunnet mærke, at jeg virkelig har kunnet gøre en forskel for.

Om bekymringen for, at han vil forsøge at påvirke kulturministeren, når der for eksempel skal udnævnes poster i komitéer og udvalg, siger han:

- Det er kulturministeren, der udpeger, og jeg har den største tillid og tiltro til, at dem, Jakob Engel-Schmidt udpeger, er de rigtige.

TV 2 ville gerne have interviewet kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) om, hvordan han forholder sig til, at dele af kulturbranchen frygter, at hans partifælle og kulturordfører vil misbruge sin magtposition.

Vi ville også gerne have spurgt, om han kan afvise, at Jon Stephensen har den indflydelse på hans beslutningstagen, som flere kilder over for TV 2 rejser en bekymring for.

Kulturministeren har ikke ønsket at stille op til et interview, men har sendt et skriftligt citat, hvor han understreger, at "udpegninger til bestyrelser og komitéer alene er mit ansvar som minister."


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik