Teenagere skal afhjælpe mangel på arbejdskraft i ældreplejen

På Lergravsparkens Skole på Amager er de unge begejstrede for tanken om at have et eftermiddagsjob på et plejehjem.

Kommuner skal være bedre til at ansætte unge fritidsjobbere under 18 år i ældreplejen. Sådan lyder meldingen fra social- og ældreministeren, Astrid Krag (S).

- Jeg tror, det er en vigtig vej at gå, fordi vi kan vise de unge, hvad det vil sige at arbejde i ældreplejen, siger hun til TV 2.

Forhåbningen er, at flere unge mennesker vil tage en uddannelse inden for faget. Det er der nemlig hårdt brug for.

Kommunernes Landsforening (KL) vurderer, at der skal uddannes 3000 sosu-assistenter mere hvert år, hvis niveauet i ældreplejen skal fastholdes. Det skyldes, at der bliver langt flere ældre de kommende år.

Umiddelbart falder idéen om flere unge mennesker i ældreplejen i god jord hos både organisationer, kommuner og de unge selv.

quote Du får lov at hjælpe ældre mennesker, samtidig med at du tjener lidt penge

Daniel Saghir, 9. klasse

Skal gå tur med de ældre

I Viborg Kommune er man faktisk allerede begyndt at ansætte ung arbejdskraft, og lige nu søger kommunen 25 unge til at arbejde rundt omkring på ældrecentre.

De vil primært skulle lave aktiviteter med de ældre såsom at spille spil og gå ture, fortæller borgmester Ulrik Vilbek (V).

- Vi vil gerne have flere aktiviteter i de ældres liv. Samtidig håber vi, at der er nogle unge mennesker, som finder ud af, at det her vil de gerne arbejde med i fremtiden, siger han.

Umiddelbart bliver det intet problem at få stillingerne besat. Der er ansøgningsfrist den 8. oktober, men Viborg Kommune har allerede modtaget over 100 ansøgninger til de 25 stillinger.

De unge er positive

På Lergravsparkens Skole på Amager er de unge begejstrede for tanken om at have et eftermiddagsjob på et plejehjem.

En af dem er Mutya Villamin, som går i 9. klasse.

- Jeg synes, det er en fantastisk idé. Vi har hørt så meget om ældre mennesker, der har været ensomme under corona. De kunne helt sikkert godt bruge noget selskab, siger hun til TV 2.

Samtidig mener hun, at det kan give en masse til unge mennesker at tale med ældre, fordi de har så meget livserfaring at dele ud af.

Mutya Villamin nyder selv at bruge tid med sine bedsteforældre og mener, at det gavner de unge at tale med ældre.
Mutya Villamin nyder selv at bruge tid med sine bedsteforældre og mener, at det gavner de unge at tale med ældre.
Foto: TV 2

Også Daniel Saghir fra 9. klasse kan se sig selv arbejde med de ældre. Han mener, der er tale om en "win-win-situation".

- Du får lov at hjælpe ældre mennesker, samtidig med at du tjener lidt penge. Det kan jeg ikke se noget galt i, siger han.

Daniel Saghir kan ikke se noget problem i, at unge på hans alder arbejder med ældre.
Daniel Saghir kan ikke se noget problem i, at unge på hans alder arbejder med ældre.
Foto: TV 2

Nøje afmålte opgaver

Torben Hollmann, som er sektorformand for social- og sundhedssektoren i FOA, ser som udgangspunkt positivt på idéen om at få flere unge mennesker til at arbejde i ældreplejen.

Han understreger dog, at der på ingen måde er tale om en aflastning for de uddannede sosu-assistenter, fordi de unge ikke må varetage de arbejdsopgaver, der kræver en uddannelse.

- Det her er en helt anden snak, end at vi mangler arbejdskraft til at give ældre flere bade eksempelvis. Det er nøje afmålte opgaver, der kan blive tale om til de unge, siger han.

Dermed løser det ikke de udfordringer, der er med personalemangel i ældreplejen her og nu.

8500 ledige stillinger

Den seneste rekrutteringsopgørelse viser, at fire ud af ti stillinger som sosu-assistent i perioden september 2020 til februar 2021 ikke blev besat. Det samme gjaldt 32 procent af stillingerne som sosu-hjælper.

Sammenlagt svarer det til flere end 8500 ledige stillinger, som ingen har ønsket.

Og manglen på personale har konsekvenser for de ældre, der ikke oplever at få den hjælp, de har brug for.

I en ny undersøgelse fra Ældre Sagen svarer hver tredje af de omtrent 1500 adspurgte hjemmehjælpsmodtagere over 65 år, som har brug for hjælp til rengøring, at de ikke har mulighed for at få gjort rent, når de har behov for det.

Samtidig svarer hver femte, der har brug for hjælp til at komme i bad eller blive vasket, at de ikke får den nødvendige hjælp.

Torben Hollmann håber, at flere unge i ældreplejen i fremtiden vil kunne afhjælpe det problem.

- Hvis vi giver de unge en god oplevelse og viser dem, at et job i ældreplejen kan give rigtigt meget, så er der måske flere, som vil uddanne sig, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik