To medarbejdere i rådgivningsfirmaet Cowi har været suspenderet, mens en undersøgelse af firmaets rolle i en sag om bortskaffelse af forurenet jord, der kom frem i dokumentaren 'Den sorte svane', har stået på.
Undersøgelsen er nu færdig, og de to suspenderede medarbejdere fratræder "efter gensidig aftale" deres stillinger, skriver Cowi i en pressemeddelelse.
Det fremgår ikke, hvem de to medarbejdere er, og hvad der ligger til grund for, at de blev suspenderet.
I pressemeddelelsen skriver Cowi, at de i maj 2024 med hjælp fra advokatfirmaet Kromann Reumert og revisionshuset PwC iværksatte en undersøgelse, da de i forbindelse med 'Den sorte svane' blev gjort opmærksomme på, at der kunne være sket bevidst ulovlig bortskaffelse af forurenet jord i forbindelse med et byggeprojekt i Vallensbæk, hvor Cowi havde tilsynsopgaven.
Cowi stoppede øjeblikkeligt samarbejdet med den pågældende kunde og iværksatte en undersøgelse.
Undersøgelsen viser nu, at kunden og dennes jordentreprenør tilsyneladende bevidst omgik de udstedte miljøgodkendelser og dermed førte ikke bare de relevante myndigheder, men også Cowi, bag lyset, lyder det i pressemeddelelsen.
Cowi konkluderer også, at undersøgelsen ikke har afdækket nogen form for økonomisk svindel, uretmæssig berigelse eller øvrige forhold, der kan indikere bevidst uhæderlighed, positiv viden om eller medvirken fra Cowi-medarbejderes side til kundens og dennes jordentreprenørs angiveligt ulovlige deponering af forurenet jord.
Undersøgelsen konkluderer samtidig, at Cowis tilsyn med udgravningen af jord på byggepladsen på projektet ikke levede op til kravene i miljøgodkendelsen, fremgår det.
Også Cowis efterfølgende rapportering var mangelfuld og ikke fuldt retvisende.
- Vi ser med dyb alvor på de fejl, der er sket i forbindelse med vores tilsyn på det omtalte projekt. Som direkte konsekvens har vi allerede nu styrket vores kvalitetssikringsprocedurer, og vi arbejder på yderligere tiltag for at forhindre en lignende situation i at ske i fremtiden, udtaler direktøren for Cowi i Danmark, Henrik Winther, i pressemeddelelsen.
'Den sorte svane'
'Den sorte svane' er en TV 2-dokumentar i fem afsnit.
I dokumentaren bliver navngivne advokater, erhvervsfolk, rockere og bandemedlemmer afsløret i at samarbejde om eller se igennem fingre med omfattende svindel, der både koster statskassen og miljøet dyrt.
Afsløringerne udspringer fra et kontor på Frederiksberg i København, der har været fyldt med overvågningsudstyr.
Indehaveren af kontoret er TV 2s muldvarp, erhvervsjuristen Amira Smajic, der siger, at hun vil bryde med det miljø, som hun selv har været en del af.
Gennem hendes kildenetværk får seerne et unikt indblik i den kriminelle underverden, og hvordan rockere og bandemedlemmer arbejder tæt sammen med velrenommerede erhvervsfolk og advokater i toppen af samfundet.
Til sidst i programrækken kommer det frem, at TV 2s muldvarp har spillet et opsigtsvækkende dobbeltspil under optagelserne.
Kendte til massive problemer
TV 2 kunne i forbindelse med 'Den sorte svane' afsløre, at Cowi kendte til massive problemer med håndtering og bortskaffelse af svært forurenet jord fra det byggeri i Vallensbæk, som bliver omtalt i dokumentaren.
Spørg Os - Formular
_
Alligevel blåstemplede rådgivningsgiganten jordhåndteringen uden anmærkninger, da den afleverede sin endelige tilsynsrapport til kommunen, der var miljømyndighed på projektet.
I 'Den sorte svane' fortæller en partner i ejendomsselskabet 1927 Estate på skjult kamera, at der i forbindelse med byggeriet i Vallensbæk ulovligt blev læsset 10.000 tons forurenet jord af på en mark.
På optagelserne giver partneren i 1927 Estate det indtryk, at Cowi ikke gør indsigelser, så længe de modtager betaling for deres rapporter.
Cowi har tidligere anerkendt fejl i sagen.