Gråt skum fra Lynetteholm-arbejde dukkede pludselig op: ”Det er klamt"

Gråt skum i forbindelse med anlæggelsen af dæmninger ved Lynetteholm er nu havnet som en tunge dyne i Margreteholms Havn på Refshaleøen. Lokale er frustrerede, men der er ikke grund til bekymring, lyder det fra By & Havn.

For få dage siden var vandet blåt og klart, som det plejer. 

Nu ligner det mest af alt et stort og gråt månelandskab.

Sådan ser hele havnen og området ved Margretheholms Havn på Refshaleøen ud.

Her har bunker af gråligt skum nemlig fundet vej til havnen.

Det grå skum kommer fra anlæggelsesarbejdet af dæmninger ved Lynetteholm, oplyser By & Havn til TV 2 Lorry.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Sådan ser det grålige skum ud.
Sådan ser det grålige skum ud.
Foto: Privatfoto/Trine Bishop

Lokale bekymrede for skummet

Flere lokale beboere i området har kontaktet TV 2 Lorry, da de ikke ved, hvad det er. Og de er ganske enkelt bekymrede for skummet.

- Det ser frygteligt ud og er kæmpe klamt. Vi kan slet ikke være her. Der er jo børn, der kigger på krabber og sejler i kajak og leger, og det skal så foregå ved det her nu. Det går meget ud over nærmiljøet herude, og man kan heller ikke lade være med at tænke, om det er giftigt for os? siger Catrine Mannerup, der bor på Margretheholmen, til TV 2 Lorry.

Også Mikkel Wolf Rasmussen, der bor i et rækkehus i området, er bekymret.

- Der er en badebro i havnen, som tilhører grundejerforeningen, hvor børn leger, og vi bader i hele området. Det kan vi slet ikke mere, siger Mikkel Wolf Rasmussen til TV 2 Lorry.

Han er generelt bekymret for badevandet i hele Københavns Havn i forbindelse med anlæggelsesarbejdet, og den bekymring er nu blevet større i takt med, at skummet de seneste dage er væltet ind.

- De (By & Havn, red.) har hele tiden sagt, at der ikke ville være miljøpåvirkning, men det er der jo så nu, og jeg kan ikke lade være med at tænke på, om det kommer til at påvirke resten af havnen, siger Mikkel Wolf Rasmussen til TV 2 Lorry.

Allerede nu påvirker det dog sejlerne og bådene i Margretheholms Havn. Bådene kan nemlig ikke komme ud, og sejlerne frygter også, at skummet kan gøre skade på de både, der ligger i havnen.

- Man kan se på de både her, at hvis de skal starte op og sejle i det fine vejr, så kan de ikke starte motoren op, så skal bådene skubbes ud, siger Klaus Schlichter, der er sejler og administrator af Facebook-gruppen for bevarelse af Margretheholms Havn til TV 2 Lorry.

By & Havn: Det er helt naturligt

Hos By & Havn afviser man dog, der skulle være tale om en miljøpåvirkning, eller at skummet er giftigt.

Tværtimod fortæller By & Havn, at skummet opstår helt naturligt, når der bliver hældt sand i vandet til opbygningen af Lynetteholms dæmninger, og alt efter strøm- og vindretning flyder skummet ind i havnen.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Her på videoen er det ret tydeligt, at skummet kommer som en dyne fra netop anlæggelsesarbejdet af dæmningerne, hvor sandet altså strømmer ind som skum mod Refshaleøen.

- Det er ikke giftigt. Det ved vi. Og det ved vi, fordi det er dannet på baggrund af noget af det her sand, vi bruger, og sandet er rent. Det skal det være. Det er der krav om fra de miljøtilladelser, vi har, siger Ingvar Sejr Hansen, der er udviklingsdirektør hos By & Havn.

Har i taget prøver af det?

- Nej, det har vi ikke. Vi har kigget på det, men vi ved og kan se, det kommer fra noget af det arbejde, vi laver. Og til det arbejde bruger vi rene materialer, så der er ikke noget forurenet, der kommer fra projektet, siger Ingvar Sejr Hansen.

Han uddyber, at det er helt normalt, at der dannes skum, når man laver dæmninger, og det på samme tid blæser.

- Det er jo ikke anderledes end det skum, man kan se på danske strande efter et blæsevejr. Når det er sagt, så var der lidt mere, og det havde en lidt anden farve, end vi normalt ser. Derfor har vi lige kigget på det. Men vi kan altså konstatere, at det kommer fra sandet, som nok er lidt mere leret end tidligere, siger Ingvar Sejr Hansen.

-  Vi har været ude i dag for at se, om vi kan skubbe noget af det væk, men så snart vinden vender, så bliver det opløst eller blæser væk, og i løbet af et par dage vil det være helt væk, fortæller han.

Alligevel er man fra By & Havns side nu i gang med at se på, om man kan undgå noget lignende fremadrettet.

- Vi kigger nu sammen med vores entreprenør på, hvad man gøre for at undgå det fremadrettet, men det er svært, for der er bølger og sand, så vi kan nok ikke undgå det 100 procent, men vi undersøger, om man kan lave en flydespærre der, hvor sandet kommer i, siger Ingvar Sejr Hansen. 

Spørg Os - Afstemning

_