Kritik af plejehjem for igen at lukke ned for besøg: ”Det er uacceptabelt”

Plejehjemmet Højstruphave i Vallensbæk har været særdeles hårdt ramt af coronavirus, og allerede inden landet blev lukket ned, havde man smittespredning på stedet.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Plejehjemmet Højstruphave i Vallensbæk har siden søndag været nødsaget til at lukke ned for besøg af pårørende på ubestemt tid.

Det sker efter, at man igen har en medarbejder, som er testet positiv for covid-19.

Den nye beslutning skaber vrede hos Rikke Lauenborg, hvis 71-årige demente far er beboere på Højstruphave.

- Det er simpelthen så uacceptabelt. Vi kan ikke være i det her længere. Jeg synes, det er så urimeligt at spærre vores ældre inde på den her måde. Det er tre måneder, at min far har været spærret inde på det her plejehjem. Det er fuldstændig vanvittigt, siger Rikke Lauenborg til TV 2 Lorry.

Inden søndag havde man ellers i tre uger haft åbent for overvågede besøg i et telt i plejehjemmets have, der siden midten marts har været særdeles hårdt ramt af coronavirus. 

17 ud af Højstruphaves 36 beboere er blevet smittet med coronavirus, og ud af dem er 10 døde med sygdommen - heriblandt Rikke Lauenborgs moster som også var beboer på Højstruphave. Hendes far har også været smittet, men er blevet raskmeldt. 

Derudover er 15 ud af 25 medarbejdere på plejehjemmet også blevet smittet med coronavirus. Efter det nye smittetilfælde har man sat en proces i gang, hvor alle beboere skal testes.

"Ulovlig frihedsberøvelse"

Ifølge Rikke Lauenborg er det dog ulovligt, når hendes far forhindres i at få besøg. Hun mener nemlig godt, at hun må komme og hente sin far for at gå eller køre en tur med ham.

quote Deres taktik virker bare ikke særlig godt. Selvom de lukker det hele ned, så får de smitten ind alligevel.

Rikke Lauenborg, pårørende, Højstruphave

Det er hun også blevet oplyst om i en e-mail fra Sundheds- og Ældreministeriet, der er blevet sendt videre til hende fra Alzheimerforeningen:

”Den 6. april 2020 gav Styrelsen for Patientsikkerhed påbud til landets kommunalbestyrelser om at udstede forbud mod besøgendes adgang til plejehjem, plejeboliger og aflastningspladser.

Beboeres mulighed for at forlade et plejehjem eller plejecenter er ikke reguleret i gældende regler og påbud om besøgsrestriktioner. De aktuelle besøgsrestriktioner er således ikke til hinder for, at beboere på plejehjem, plejecentre mv. kan forlade plejehjemmet for fx at gå eller køre en tur med en pårørende”, skriver ministeriet.

 
 
Foto: Rikke Lauenborg

Frygten for coronavirus, har naturligt ført til skærpede besøgsregler på landets plejehjem.

Men en bred politisk aftale fra 1. maj skulle sikre, at de ældre igen kunne få besøg, samtidig med at de skærmes for smitte.

Alzheimerforeningen har dog tildigere meldt ud, at der alligevel er plejehjemsbeboere, som er afskåret fra at gå en tur med deres pårørende.

Direktør i foreningen, Nis Peter Nissen, har på den baggrund ment, at der sker en ’ulovlig frihedsberøvelse’.

- Åndssvagt at lukke ned

Det er kommunerne, der er ansvarlige for plejecentrene og ifølge Vallensbæk Kommune sker den nye nedlukning for at beskytte beboere og medarbejdere på Højstruphave.

Er det ikke i orden, at man vil skærme de ældre og plejerne for yderligere smitte, når stedet har været så hårdt ramt?

- Jeg kan sagtens forstå dem, men situationen er bare så forrykt, fordi de er jo blevet udsat. Min far har været smittet og min moster er død. Deres taktik virker bare ikke særlig godt. Selvom de lukker det hele ned, så får de smitten ind alligevel, siger Rikke Lauenborg.

Det drejer sig jo også om jer pårørende, som man ikke vil udsætte?

- Vi bliver lukket ind af en havelåge af plejere, der er iført mundbind, visir og handsker. Vi spritter vores hænder af, hvorefter mim far kommer fulgt af en plejer. Vi er jo ikke i nærkontakt med nogen plejere. Det er fuldstændig åndssvagt at lukke ned for de her besøg, siger Rikke Lauenborg.

 
 
Foto: Rikke Lauenborg

Første prioritet er at passe på beboerne

I et skrifteligt svar til TV 2 Lorry skriver borgmester i Vallensbæk Kommune, Henrik Rasmussen, at man har fuld forståelse for, at det her er en svær tid for både beboere, pårørende og ansatte på Højstruphave.

- Vi har været så uheldige, at vi som en af de første kommuner i landet, blev hårdt ramt af corona på vores plejehjem. Og det har vist sig, at der havde fundet en smittespredning sted, før Danmark blev lukket ned. Vores første prioritet er at passe på vores beboere. Og med vores historik har det simpelthen ikke været forsvarligt, at åbne for havebesøg igen, før vi har smittebilledet under kontrol, siger Henrik Rasmussen.

Han skriver yderligere, at man onsdag eftermiddag har fået besked om, at alle beboerne er testet negative for Covid-19.

- Derfor går vi nu i gang med en genåbningsproces. Der kommer samtidig nye retningslinjer fra myndighederne i torsdag, som vi selvfølgelig er opmærksomme på, siger Henrik Rasmussen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Rikkes mor sender luftkys til sin mand henover det to meter lange bord. 
Rikkes mor sender luftkys til sin mand henover det to meter lange bord. 
Foto: Rikke Lauenborg

Hvad angår Rikke Launborgs argumentaton om, at Højstruphave ikke kan forhindre hendes far i at forlade plejehjemmet, så giver kommunen hende ret.

Det sker i en mail, der er underskrevet af Susanne Ormstrup, pleje- og omsorgschef i Vallensbæk Kommune.

"Vi appellerer dog til, at dette ikke finder sted og at der udvises ”samfundssind” herunder hensynet til alle beboere og ikke blot den enkelte. Jeg vil derfor anmode om, at I ikke henter din far.

Som jeg har beskrevet, gør vi lige nu alt, hvad vi kan for at stoppe smittespredning, herunder begrænse besøg og kontakt udefra. Det vil derfor være meget uhensigtsmæssigt at beboere forlader plejecenteret", lyder det i mailen.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
hus

Ejer får lov til at rive omdiskuteret hus i Køge ned

Milan Rahim

Dræbte 19-årig rapper:
Nu er dommen faldet

Vis mere