Tre måneder før afgangseksamen: Tvillingedrenge står til at blive sendt ud af Danmark

Arshia og Erfan Shahraki får ikke mulighed for at afslutte deres 9. klasse, før de skal rejse retur til Iran. Ulogisk, mener deres lærere.

Siden juni 2017 har familien Shahraki boet i Danmark, men til april skal familien rejse retur til hjemlandet Iran.

Udrejsedatoen er fastsat mindre end tre måneder før, at familiens tvillingedrenge, Arshia og Erfan Shahraki, kunne have afsluttet deres grundskoleuddannelse på Vallensbæk skole i Vallensbæk Kommune.

quote Det er næsten umuligt for mig ikke at få tårer i øjnene, når jeg tænker på det

Arshia Shahraki

Og netop den del undrer drengenes lærer Jakob Riis. Derfor er han sammen med sine elever og deres forældre gået sammen for at gøre opmærksom på sagen.

- Vi håber, at udsendelsen bliver sat i bero, i hvert fald frem til sommer, så Arshia og Erfan som minimum kan få færdiggjort deres 9. klasse og få sagt ordentligt farvel til skolen.

- Lovgivningen kan vi jo ikke gøre noget ved, men to måneder fra eller til er næppe det, der gør noget i det store billede, siger han til TV 2 Lorry.

Sprogtest sætter stopper for opholdstilladelse

Familien Shahraki kom til Danmark fra Iran i juni 2017. Moderen er uddannet arkitekt og faderen læge. Grundet hans profession fik familien opholdstilladelse gennem en såkaldt XG1-ansøgning - det vil sige en ansøgning, der giver opholdstilladelse i Danmark med henblik på at kunne opnå dansk autorisation til arbejde i sundhedssektoren.

Men da faderen ikke har opnået tilstrækkelige karakterer i en sprogtest for nylig, står familien nu til at skulle forlade Danmark i begyndelsen af april.

Og det påvirker de to drenge, at de nu skal forlade landet og omgangskredsen, som de har haft de seneste år.

- Mine forældre modtog et brev om det og fortalte det. Jeg blev virkelig chokeret over nyheden. Det er alle vores planer, der faldt fra hinanden. Det var planen, at vi skulle blive i landet og blive en del af det danske samfund.

- Jeg har det virkelig svært med det, og det er næsten umuligt for mig ikke at få tårer i øjnene, når jeg tænker på det (at familien skal forlade Danmark, red.), siger 15-årige Arshia Shahraki til TV 2 Lorry.

Det var planen, at både Arshia og hans bror Erfan skulle være begyndt på HHX efter sommerferien. Men nu får de ikke engang mulighed for at afslutte folkeskolens afgangsprøve, og det ærgrer dem.

- Vi kan søge om at komme tilbage til Danmark på et senere tidspunkt, og hvis man her har 9. klasse, så behøver man ikke at gå i 9. eller 10. klasse igen, så kan man begynde direkte på gymnasiet.

- Hvis vi ikke skal tilbage til Danmark igen, så ville en 9. klasse også kunne hjælpe os til vores uddannelse i vores hjemland eller andre steder.

Også drengenes far, Mohammadali Shahraki, ærgrer sig over, at hans to sønner ikke får mulighed for at afslutte deres 9. klasse, før de skal rejse ud af landet.

- De kommer til at miste et skoleår, hvis de skal tilbage til Iran uden at have afsluttet 9. klasse, siger han og uddyber, at drengene har både social og faglig succes i Danmark:

- Det er meget, meget svært at lære dansk og blive integreret i samfundet. De havde problemer i begyndelsen, men er nu blevet meget, meget dygtige i undervisningen og har fundet nye venner, siger Mohammadali Shahraki.

Dårlig timing

Signe Dahl og Jakob Riis er begge lærere for de to drenge. De fortæller, at drengene er både fagligt og socialt velintegreret i deres respektive klasser. Derfor ærgrer det dem også, at de to drenge - som det ser ud nu - ikke får afsluttet deres folkeskole.

- Jeg møder Arshia og Erfan (Shahraki, red.), da de er i slutningen af 6. klasse. Dengang har vi to drenge, der kan kommunikere på et meget basisdansk og flydende på engelsk. Nu har vi to drenge, der fungerer på lige fod med de andre i klassen - på dansk vel at mærke. Det er kun gået en vej både fagligt og også socialt, hvor de er blevet en del af klassens liv, siger Jakob Riis og fortsætter:

- Så at stoppe dem og bremse dem her to måneder før afslutningen af 9. klasse, det ville være rigtig, rigtig ærgerligt.

Begge lærere er dog fuldt bevidst om, at juraen og den danske lovgivning bliver overholdt. Alligevel ærgrer det dem, at det netop er nu, at de to drenge skal rejse ud af landet.

- Det virker lidt tumpet, at de ikke kan få lov til at afslutte 9. klasse både socialt og fagligt. Jura er jo jura, og det er firkantet. Men når man står med virkelige mennesker, så giver det ikke mening, siger Signe Dahl.

Lærere, elever og forældre støtter familien

Torsdag aften blev der afholdt forældremøder i de to 9. klasser. Ifølge Jakob Riis og Signe Dahl var mange forældre overraskede, oprørte og berørte af sagen.

Derfor er de nu gået sammen om at sætte sig yderligere ind i sagen og forsøge at skrive til relevante politikere, mens flere af eleverne - frivilligt - mødes på Teams fredag eftermiddag for at skrive opslag og indlæg, der kan deles på Facebook.

Et af de forældrepar, som er gået ind i sagen, er Uffe og Helle Mathiesen.

- Helt grundlæggende er det enormt ærgerligt, fordi de står til at skulle afslutte 9. klasse og også har søgt videre på en videregående uddannelse begge to. De er godt integreret, klarer sig godt i klassen og er vellidt af deres kammerater, siger Uffe Mathiesen.

Derfor er han i samarbejde med andre forældre begyndt at læse op på sagen og forsøge at gøre sit til, at opholdet bliver forlænget.

- Vi forsøger at råbe nogle mennesker op. Vi vil sende en henvendelse til Udlændinge- og Integrationsministeriet for at prøve at forlænge deres ophold og give forældrene en chance for måske at kunne tage en ny prøve.

- Vi vil også gerne støtte op og prøve at hjælpe dem, så de måske kan klare prøven bedre. Vi gør alt, hvad vi kan for, at de måske kan få forlænget deres ophold og give den bedst mulige fremtid for drengene.

Netop det faktum, at både lærere, klassekammerater og forældre kæmper for, at familien Shahraki kan blive længere i Danmark rører familien.

- I går aftes var vi et punkt på forældremødet, og de blev enige om at prøve at gøre noget. De prøver alle sammen at hjælpe, det er vi glade og taknemmelige for, siger Arshia Shahraki.

Det har ikke været muligt for TV 2 Lorry at få en kommentar til sagen fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik