Forsikringsselskab efter Vanløse-brand: Sådan kan fremtiden for beboerne se ud

90 familier står uden permanent bopæl, efter deres ejerlejligheder på Grøndals Parkvej i Vanløse brændte fredag eftermiddag.

Murbrokkerne ligger i store bunker, og store maskiner er fortsat ved at rive de 15 opgange med lejligheder på Grøndals Parkvej ned.

Fredagens historiske brand slugte alt fra personlige ejendele og minder til pas og vigtige papirer for mange af beboerne, som nu står ladt tilbage med deres liv i ruiner – praktisk talt.

Og hvad skal der så ske? Hvor skal de bo? Bliver lejlighederne genopbygget? Spørgsmålene er mange, og svarene er fortsat usikre.

Hverken chokket eller asken har lagt sig efter den enorme brand, som anslås at være en af de største i København i nyere tid.

Mange uafklarede spørgsmål

Søndag skulle beboerne for første gang indstille sig på at kigge fremad og lade murbrokkerne tilbage, da de ved et beboermøde i ejerforeningen talte om nogle af de mange praktiske spørgsmål, der naturligt følger i kølvandet på de mange personlige katastrofer, branden har medført.

TV 2 Lorry har talt med Købstædernes Forsikring, som er det forsikringsselskab, ejerforeningen på Grøndal Parkvej har tegnet brandforsikring hos.

Dermed er forsikringsselskabet også blandt dem, der bedst kan tegne et billede af, hvordan fremtiden kan tegne sig for beboerne, der mangler deres hjem.

Forsikring betaler genopførsel af bygning - hvis den skal genopføres

Det er vigtigt at understrege, at planen for Grøndal Parkvej endnu ikke er hverken diskuteret eller besluttet, og derfor udtaler Købstædernes Forsikring sig i generelle termer om sagens udfald, såfremt beboerne vælger at genopbygge.

- Normalt sker der det (efter en brand, som har ødelagt boligerne, red.), at ejerforeningen lader bygningen genopføre på baggrund af den erstatning, som forsikringsselskabet udbetaler, forklarer Lise Fink, som er kommunikations- og marketingdirektør hos Købstædernes Forsikring.

Hun understreger, at ejerforeningen nu bliver rådgivet af en ekstern administrator og en ekstern forsikringsmægler, som har valgt at forsikre ejendommen hos Købstædernes Forsikring.

Det er også administratoren og den eksterne forsikringsmægler, som har kontakten og dialogen med beboerne nu.

I fald bygningen skal genopføres, består processen typisk af tre hoveddele, lyder det fra Lise Fink:

  • Forsikringsselskabet beder eksterne rådgivere om at udregne en pris for at genopføre ejendommen. Genopførelsessummen vil udgøre erstatningen.
  • Der bliver lavet et udbud og der findes en udbyder, som skal genopføre ejendommen.
  • Byggeriet starter. Hele den proces varer normalt mellem to og tre år.

Prisen for at genopføre de mange lejligheder, som er brændt, er fortsat uvis, oplyser Købstædernes Forsikring.

Private forsikringer dækker genhusning

En del af de brandramte beboere bor nu hos familie og venner.

Hvis de ønsker genhusning, skal de rette henvendelse til deres indboforsikring og ikke til Købstædernes Forsikring.

- Beboernes indbo og omkostninger i forbindelse med genhusning er dækket af de indboforsikringer, som den enkelte husstand har tegnet hos deres forsikringsselskab, siger Lise Fink.

Københavns Kommunes socialforvaltning har i forbindelse med branden understreget, at man som beboer i ejendommen kan rette henvendelse for at blive genhuset.

TV 2 Lorry har forsøgt at få en kommentar fra beboerformanden for E/F Grøndalsbo, men det er ikke lykkedes.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik