Emma mistede alt i storbrand: Helt vildt uoverskueligt at starte forfra

Den største brand i nyere tid ramte for et år siden. 130 lejligheder gik tabt. Branden sendte hundredvis af mennesker ud i uvisheden.

Det var fredag tidlig eftermiddag.

Emma Skelgaard Haas stod i sit køkken og lavede frokost, da hun pludselig så røg og flammer fra taget i naboopgangen.

Hun ringede straks til alarmcentralen. Samtalen varede 1 minut og 26 sekunder. I løbet af alarmopkaldet fortalte hun, at flammerne kom tættere og tættere på.

Det er nu et år siden, at Emma Skelgaard Haas opdagede storbranden i Vanløse. I dag bliver hun rørt, når hun genhører opkaldet.

- Jeg kan jo høre på min egen stemme, hvor nervøs jeg er. Jeg er i panik, siger Emma Skelgaard Haas.

Tre minutter efter opkaldet stod hun på gaden. Hun fik kun sin taske, jakke og sko med sig. En halv time senere stod hendes lejlighed i flammer.

(Artiklen fortsætter efter galleriet.)

Uoverskueligt at starte forfra

I dag er Emma Skelgaard Haas genhuset af forsikringen i en lejlighed i det indre København. Her kan hun bo, indtil den nedbrændte bygning står genopført.

- Her er superdejligt, og jeg har fået en dejlig to-værelseslejlighed herinde, siger Emma Skelgaard Haas.

quote Det har jo været et kæmpestort arbejde at skulle dokumentere alt det.

Emma Skelgaard Haas

Siden branden har hun skulle liste alle de ting, der gik tabt i branden, så forsikringen kunne dække hendes tab.

- Det har jo været et kæmpestort arbejde at skulle dokumentere alt det. Det var megasvært at huske, alt hvad jeg havde, forklarer hun.

Siden har hun købt alt på ny. Men det er ingen drøm at skulle storshoppe, når man vitterligt har mistet alt.

- Mange spurgte mig, om ikke det var helt vildt fedt at starte helt fra scratch og købe en masse nye ting. Men det var jo det helt modsatte. Det var helt vildt uoverskueligt, siger hun.

Ejendommen skal genopføres

I tiden efter branden skulle ejerne beslutte, hvad der skulle ske med grunden og ejendommen. Ejerne blev enige om, at huset skulle genopføres, som det stod, da det blev bygget i 1938.

- Planen er sådan set ret enkel. Der skal genopføres en ejendom, som er magen til den, der var. Bare moderne og lovliggjort, siger Lars Bang, som er bestyrelsesmedlem i Ejerforeningen Grøndalsbo.

Ifølge bestyrelsen kan det nye byggeri komme til at koste forsikringen i omegnen af 300 millioner kroner.

-Det håber vi bestemt, at vi har forsikringen til at dække, siger Lars Bang.

quote Det er jo ikke det nemmeste. Der er ikke ret mange af os, som har erfaring med at bygge en boligejendom i denne størrelse og prisklasse.

Lars Bang, Bestyrelsesmedlem, Grøndalsbo E/F


Det er kommet bag på bestyrelsen, at det er ejerne selv, som skal stå for at bygge ejendommen og ikke forsikringen.

- Det er jo ikke det nemmeste. Der er ikke ret mange af os, som har erfaring med at bygge en boligejendom i denne størrelse og prisklasse. Det har vi aldrig prøvet før, siger Lars Bang.

Der går flere år endnu

Snart er nedrivningen på grunden færdig. Samtidig er ejerforeningens rådgivere i gang med at lave udbudsmaterialet til det kommende projekt.

I sidste uge var der orienteringsmøde for alle ejerne i foreningen. Her lød beskeden, at tidsplanen fortsat er usikker, men at der i hvert fald ikke står en ny ejendom klar om to år. 

- Det er en kæmpestor opgave, siger Lars Bang.

For det er ikke nemt at skulle genopføre en ejendom med to karreer med 16 opgange på over 8000 kvadratmeter.

- Der har været ført meget forhåndsdialog med kommunen for at sikre os, at vi kan få de nødvendige tilladelser til at genopføre ejendommen, sådan som den skal bygges, så vi kan være i den, siger Lars Bang.

Bestyrelsen regner med at have en mere præcis tidsplan klar om nogle uger.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Vanløse storbrand etageejendom Grøndals Parkvej brandtomt
I dag er nedrivningen af den brændte ejendom næsten slut
Foto: Mette Ejlersen/TV2 Kosmopol

Stavnsbundne: En svær situation for mange mennesker

Den lange ventetid kan give udfordringer for ejerne. For det kan være svært at sælge en bolig, som ikke findes.

quote Vi er jo alle på én eller anden måde stavnsbundet til den her matrikel

Lars Bang, Bestyrelsesmedlem, Grøndalsbo E/F

- Der står jo en masse mennesker i en rigtig kedelig situation uden deres hjem. Og nogle står jo også i den situation, at man ikke er i samme livssituation, som da det skete. Nogle er måske gået fra hinanden i mellemtiden, og nogle ønsker måske at flytte til et andet sted, siger Lars Bang.

- Men vi er jo alle på én eller anden måde stavnsbundet til den her matrikel, siger han.

Emma Skelgaard ejer lige nu en lejlighed, der reelt først findes om flere år. Den lange ventetid kan risikere at betyde, at hun aldrig kommer til at bo i den.

- Jeg har svært ved at vide, hvor jeg er i livet på det tidspunkt. Og det er lang tid, hvor man i princippet ikke har mulighed for at købe en anden bolig. Jeg synes, at det er svært at forholde mig til, siger hun.

I juni slog en rapport fra Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut fast, at branden kunne have begrænset sig til få opgange omkring Grøndals Parkvej 6A, hvor branden opstod og spredte sig fra, hvis bygningen havde levet op til sikkerhedskravene. Men det gjorde den ikke:

Bebyggelsen var under en tagrenovering ikke udført i overensstememmelse med ejendommens oprindelige byggetilladelse, og dermed fik ilden lov til at sprede sig, da der både manglede brandmæssige adskillelser i spidsloftet og over lejlighedsskel mod tagdækningen.

Hvordan branden opstod, ved man ikke.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik