Rapport fastslår årsag til storbrand i Vanløse – lignende ejendomme skal nu gennemgås

Storbranden i Vanløse den 25. marts kunne være begrænset til få opgange. Det viser en ny og omfattende rapport fra Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, som Bolig- og Planstyrelsen har bestilt.

Det meste kunne være undgået.

Så dyster er læsningen i en ny rapport, som fastlår årsagen til, hvorfor storbranden i Vanløse den 25. marts, der er beskrevet som den værste i nyere tid og kostede 130 familier hjemmet, spredte sig med lynets hast.

Branden kunne nemlig have begrænset sig til få opgange omkring Grøndals Parkvej 6A, hvor branden opstod og spredte sig fra.

Bebyggelsen var dog under en tagrenovering ikke udført i overensstememmelse med ejendommens oprindelige byggetilladelse, og dermed fik ilden lov til at sprede sig, da der både manglede brandmæssige adskillelser i spidsloftet og over lejlighedsskel mod tagdækningen.

- Der har været nogle ting, der har manglet i spidsloftet. Det mener vi, har været en medvirkende årsag til, at branden har bredt sig voldsomt, siger Ib Bertelsen til TV 2 Lorry.

Han er direktør for Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, som har udarbejdet rapporten for Bolig- og Planstyrelsen.

Årsagen til spredning

Udover kombinationen af manglende brandmæssige adskillelser i spidsloftet og de manglende tætninger mellem lejlighedsskel og tagdækningen, så viser rapporten også, at der var gennemgående huller i en brandvæg. 

Ligeledes var et undertag udført i materialer med stor brandbelastning.

- Der har været en del tagbrande gennem historien, som har vist, at noget af det, der er vigtigt, når man laver tagrenoveringer, det er, at man får udført det brandteknisk korrekt. I det her tilfælde er der nogle elementer, som har vist, at det kan gå galt, siger Ib Bertelsen til TV 2 Lorry.

- Hver gang vi har sådanne voldsomme brande, er vi nødt til at lære af dem, og lære af den viden vi opsamler og drage nytte af det fremtidigt, siger Ib Bertelsen.

Ifølge Bolig- og Planstyrelsen giver årsagen til brandens forløb dog ikke anledning til ændring af gældende brandsikkerhedsmæssige regler.

Mange ejendomme med samme konstruktion

I stedet vil man fra Bolig- og Planstyrelsens side kigge mod mange andre lignende bygninger med tilsvarende tagkonstruktioner, som også har fået renoveret tage de senere årtier.

- Vi iværksætter en informationsindsats, hvor bygningsejere og andre relevante aktører opfordres til og vejledes i, hvordan deres tagrum og tagkonstruktion kan gennemgås for herved at sikre, at tagrummet har de brandmæssige og korrekt udførte adskillelser, der kan hindre, at en lignende storbrand gentages, skriver Bolig- og Planstyrelsen i en pressemeddelelse.

Forsikringsrådgivere har tidligere oplyst at det vil tage mellem to til tre år at genopbygge de mange udbrændte lejligheder, og at det vil koste mellem 200-300 millioner kroner.

Hvorfor gik det overhovedet så galt?

TV 2 Lorry besøgte i maj måned brandstedet sammen med indsatsleder, Chris Garfort, som for første gange siden storbranden genså stedet. Det kan du se i et længere indslag her:

Chris Garfort var indsatsleder på den brand, der i marts kostede 130 familier hjemmet. For første gang siden branden - er han tilbage ved brandstedet Vanløse.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik