Kæresteparret Shirley og Daniel serverer brun sovs på en måde, der kurerer alle tømmermænd

Der er kærlighed og sovs i gryderne hos kæresteparret Shirley og Daniel, som laver nordamerikansk streetfood. Få opskriften på canadisk poutine her i artiklen.

Det begyndte med en mislykket jobjagt, men endte lykkeligt, og undervejs fandt canadiske Daniel Ferreira kærligheden.

- Det er faktisk en kærlighedshistorie, griner Daniel Ferreira, da vi møder ham i hans madbod Yankees and Canucks på Reffen. Her serverer han og kæresten gode ben, majs og friturestegte kartofler med ost og brun sovs. Nordamerikansk streetfood kalder de det.

Da Daniel Ferreira kom til Danmark i 2022, var det ellers slet ikke planen, at han skulle arbejde i restaurationsbranchen. Han er uddannet ingeniør og havde tidligere arbejdet i København på metroforbindelsen til Sydhavn.

- Derfor kom jeg tilbage til Danmark for at søge arbejde igen. Men sådan gik det ikke.

Nej, Daniel fik ikke job som ingeniør, hvilket dog viste sig at være held i uheld. I stedet fik han nemlig arbejde i en restaurant, hvor han mødte kokken Shirley Kvistgaard.

Og i køkkenet opstod sød musik.

The yankee and the canuck

Candiske Daniel og Shirley, som er amerikaner, blev kærester og flyttede sammen, først i en lille lejlighed og sidenhen i autocamper på Amager.

Sammen besluttede de sig for at tage springet og blive selvstændige. I begyndelsen af året overtog de en madbod på Reffen, som de istandsatte i canadisk bondegårdsstil forud for sæsonstarten i slutningen af marts.

- Vi har renoveret boden fra ende til anden. Gulvet skulle laves om, og vi har forsøgt at indrette det hele så optimalt som muligt. Det har været ren rock’n’roll, fortæller Daniel med et stort smil.

Maden er en blanding af canadisk og amerikansk streetfood, heraf også navnet Yankees and Canucks, som er slang for de tos nationaliteter. Specialiteten i det lille gadekøkken er poutine, en canadisk ret med pommes frites, ost og brun sovs. 

(Artiklen fortsætter under billedet)

Daniel Ferreira er egentlig uddannet ingeniør. Men tilfældighederne ville, at han endte med at lave noget helt andet.
Daniel Ferreira er egentlig uddannet ingeniør. Men tilfældighederne ville, at han endte med at lave noget helt andet.
Foto: Niels Christian Buhl/TV 2 Kosmopol

Opskrift på poutine og short ribs

Herunder finder du opskiften på poutine og short ribs. Teksten er et uddrag fra Asger Brodtkorb og Sean Pakbaz’ kommende bog STREETFOOD, som udkommer senere i år på forlaget Muusmann Forlag.

Poutine

4 personer

  • 1 kg frosne fritter efter eget valg

  • 1 kyllingebouillonterning

  • 1 oksebouillonterning

  • 500 ml kogende vand

  • 3 spsk smør

  • 5 spsk mel

  • salt og peber

  • mozzarellaost, gerne i tern.

Tænd ovnen, og følg anvisningerne på fritterne.

Så laver vi vores gravy:
Opløs dine bouillonterninger i kogende vand, og stil til side.

Nu smelter du din smør i en gryde, hvorefter du tilføjer halvdelen af din mel, og rører godt rundt ved lav varme, til alt melet er opløst. Så kommer du resten af melet i, og rører yderligere rundt i 5 minutter, indtil massen har skriftet farve til lys brun.

Nu hælder du din bouillon i gryden lidt for lidt, hvor det hele skal røres godt sammen. Lad det simre i 5-10 minutter, eller indtil du er tilfreds med konsistensen på din gravy.

Smag det hele til med salt og peber.

Tid til anretningen:
Kom fries på en tallerken, hvorefter du drysser dem med ostetern, eller hvad det har været muligt at finde, og hæld så godt med gravy på. Ikke vær nærig.

Bum, og så er der poutine!

Det kan anbefales at toppe din poutine med en form for protein, som for eksempel kyllingefilet i tern, pulled pork, eller noget helt tredje, der ligeledes kan spises med en gaffel, gerne kombineret med fries, ost og gravy i hver en bid.

”Fall of the bones” BBQ Short Ribs

Short ribs er en udskæring fra oksen, med oprindelsesrødder i Europa, selvom de fleste af os nok forbinder dem med Amerika, nærmere bestemt Texas, hvor det igennem årene også er blevet enormt populært.

 4 personer

  • 2 kg short ribs

  • 3 spsk brun farin

  • 3 spsk chilipulver

  • 2 spsk salt

  • 1 tsk hvidløgspulver

  • ½ tsk løgpulver

  • ½ tsk peber

  • 1,5 dl røget BBQ sauce

Forvarm din ovn på 150 °C varmluft.  

Trim om nødvendigt kødet for sener, men lad fedtmarmoreringen være, som den er.

Nu mixer du alle de tørre ingredienser godt sammen i en skål. Brun farin, chilipulver, salt, løg- og hvidløgspulver samt peber. Blandingen hedder en dry rub og skal ”rubbes” eller masseres godt ind i kødet, så det dækker alle overflader, ender og kanter, inden du pakker det ind stanniol. Enten ben for ben eller hele rækken, alt afhængig af, hvad du har købt.

Dit stanniolindpakkede kød kommer du i et ildfast fad eller lignende med bagepapir i bunden. Herefter skal det i ovnen 3 timers tid.

Nu er dine short ribs egentlig klar til at spise, men for at sætte prikken over i’et, tager du dem ud af ovnen og skruer ovnen op på max. Så pakker dine ribs ud, lægger dem direkte på bagepapiret og pensler dem med din BBQ sauce.

Når ovnen er blevet helt varm, stiller du bradepanden med dine ribs på ind igen og lader dem få yderligere 3-4 minutter, til saucen tykner og karamelliserer sig til kødet.

Server dine ribs med majs på kolbe, coleslaw, en pastasalat eller lignende. Du kan også bare spise dem, som de er.

Pst! Tag en våd klud med til bords – det er noget fedtet stads, men det hele værd!

Reffen er et monster

Daniel og Shirley nyder livet som selvstændige, men erkender, at travlheden på Reffen har overrasket dem.

- Jeg troede, det var stressende at arbejde i byggebranchen, men så begyndte jeg i restaurationsbranchen, og det er på et helt andet niveau, siger Daniel, og Shirley Kvistgaard stemmer i:

- Det her sted er som et monster. Der findes festivaler, men det her er som en festival, der varer seks-syv måneder. Det er helt vanvittigt. 

Daniel og Shirley er vant til at leve tæt sammen. Til daglig bor de i en autocamper.
Daniel og Shirley er vant til at leve tæt sammen. Til daglig bor de i en autocamper.
Foto: Privatfoto

Er sammen 24/7

Som nystartet erhvervsdrivende bruger parret de fleste af deres vågne timer i madboden på Reffen. Når de holder fri, bor de i en autocamper. Med andre ord er Daniel og Shirley sammen døgnet rundt og for det meste på meget lidt plads. Det stiller visse krav til forholdet, forklarer Daniel.

- Man er nødt til at være tålmodig. Men vi er vant til at bo tæt. Vi boede på et værelse sammen og flyttede derfra ind i en autocamper. Når man bor på den måde, er man nødt til at kunne sammen.

- Vi er jo glade for hinanden. Man skal elske, hvad man laver, og hvorfor ikke gøre det sammen med den, man elsker. Man arbejder jo hver eneste dag, så man bør gøre det sammen med en, man nyder at være sammen med.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Afstemning

_

Når sæsonen på Reffen slutter, håber parret at kunne købe en madvogn og fortsætte deres streetfood-eventyr på en rejse ned gennem Europa. Målet er Portugal, hvor Daniels familie oprindeligt stammer fra.

- For os er det en drøm at have friheden til at rejse rundt. Vi vil se så meget af verden som muligt. Findes der en bedre måde at gøre det på end at bruge sommersæsonen i Danmark og så rejse rundt resten af tiden?, slutter Daniel Ferreira. 

Der er kærlighed og sovs i gryderne hos kæresteparret Shirley og Daniel, som laver nordamerikansk streetfood.

Du kan møde Daniel og Shirley i programserien Vild med gademad, hvor vi også besøger tre andre streetfoodboder. 

Vild med gademad ikonbillede
Serie

Vild med gademad

Asger og Sean elsker streetfood. I jagten på den gode opskrift tygger de sig igennem hovedstadens bedste streetfood – og møder dem, der sætter kulør på den boomende gademadscene. 

 Se serien her

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik