Politiker tordner mod ny store bededag: "Det skaber kun mere rod"

Skoleeleverne bliver taget som gidsel i kommunens symbolpolitik, lyder kritikken fra folketingspolitiker og Hvidovreborger Maria Durhuus (S).

Det kommer til at gå ud over forældrene, at Hvidovre Kommune genindfører store bededag som fridag for skoleelever. 

Det mener hvidovreborger og folketingspolitiker Maria Durhuus (S).

- Det skaber kun mere rod, for nu skal forældrene, der jo ikke har fri, til at stå for pasning af deres børn eller sende dem i nødpasning, siger hun til TV 2 Kosmopol. 

Reaktionen kommer efter et flertal i kommunalbestyrelsen tirsdag vedtog, at store bededag skulle genindføres som fridag for kommunens folkeskoler. 

Ifølge Durhuus er beslutningen lutter symbolpolitik fra modstandere af afskaffelsen:

- Nu genindfører man en fridag for eleverne for at manifestere, at man vil have store bededag tilbage og for at lave symbolpolitik mod regeringen.

Samme antal fridage

Beslutningen om at genindføre store bededag giver dog ikke en ekstra fridag, for kommunen er stadig forpligtet til 200 undervisningsdage på et skoleår. 

I stedet inddrager man en af de nye fridage, der blev indført for at kompensere for den manglende store bededag. I Hvidovre Kommune har det betydet, at der blev lagt en ekstra fridag for skolerne ind fredag den 22. december i 2023 og fredag den 6. juni i 2024.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Men det er jo også dage, hvor de fleste forældre ikke har fri. Skaber det ikke lige så meget rod som en lukkedag på store bededag?

- Jo, det kan man godt sige. Men det er lettere at få byttet rundt på en dag så tæt på jul, eksempelvis. 

- Og så er det princippet i, at man ikke ser Hvidovre i en større kontekst. Vi er en del af noget større. Der er mange her, der arbejder andre steder, som vil få problemer med det her. 

Kommunerne er jo i deres gode ret til selv at beslutte, hvornår skoleårets fridage skal falde. Er det noget du som folketingspolitiker skal blande dig i?

- Ja, jeg er folketingspolitiker, men jeg er også borger i Hvidovre. Jeg har ikke blandet mig, før det blev vedtaget, men da jeg så det, så måtte jeg reagere, siger Maria Durhuus.

Store bededagsfridagen i folkeskolerne i Hvidovre genindføres først i skoleåret 2025, hvor store bededag i øvrigt falder på den 1. maj, hvor eleverne har fri i forvejen.

Til den tid vil det også få betydning for Maria Durhuus privatliv, fortæller hun.  

- Jeg har tre skolebørn, og Folketinget er ikke lukket ned, og deres far har også et  samfundskritisk job. Så for mig vil det betyde, at de skal i nødpasning, eller at vi skal rekruttere familien i Jylland. 

Flere andre kommuner holder ligesom Hvidovre fast i store bededag som en fridag i folkeskolerne - herunder Københavns Kommune.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik