Efter fejde på kendt bar: Nattelivskritik fra fagforening er "pjat," mener organisation

Efter en konflikt mellem ejer og personale på den populære natklub Jolene har fagforeningen 3F affyret en bredside mod forholdene i nattelivet. Det får nu brancheorganisationen Horesta til at reagere.

Arbejdsforholdene i det københavnske natteliv er kommet i fokus efter en konflikt på den populære københavnerbar Jolene i Kødbyen. Her valgte en stor del af medarbejderne i denne uge at sige op i protest mod det, de beskrev som dårlige arbejdsforhold.

- Der var et giftigt arbejdsmiljø med mange ubehagelige sammenstød med indehaveren, har en af de ansatte, Asa Harrison fortalt til TV 2 Kosmopol.

Han blev bakket op af fagforeningen 3F.

- Der er rigtig mange steder, hvor der ikke er en overenskomst, og dermed ingen spilleregler for tilrettelæggelse af vagter og arbejdstid og -forhold. Det skriger til himlen, når vi ser unge mennesker, der får rigtig meget ansvar, og ansatte der har svingende timetal, så de får svært ved at få økonomien til at hænge sammen, lød det fredag fra formand for 3F København, John Ekebjærg-Jakobsen.

Men kritikken afvises af brancheorganisationen Horesta, hvor kommerciel direktør Jeppe Herskind-Møller betegner den som "pjat" - og uddyber:

- Det professionelle natteliv og nattelivsbranchen har gennem de sidste ti år arbejdet intenst med professionalisering, siger han.

Virksomhederne er båret af medarbejderne

Han nævner, at nattelivet sammen med hotel- og restaurantverdenen prioriterer arbejdet med ESG meget højt. ESG står for Environmental, Social and Governance, som dækker over, at en virksomhed indtænker begreber som miljø og klima, arbejdsmiljø og ledelse i sin drift.

- Vores brancher prioriterer den del så højt, at det er med til at bære udviklingen i resten af samfundet. Og det er, fordi der er tale om en "people-business". Virksomhederne er båret af medarbejderne. Det er medarbejderne, der skaber de gode oplevelser for kunderne, siger han.

Men derfor kan der vel sagtens svære brådne kar i nattelivet?

- Ja, det kan der da. Det kan der desværre være overalt. Det er et samfundsproblem, og i Horesta har vi fokus på, at alle dele af vores erhverv kommer med på den positive kulturændring, som rigtig mange virksomheder arbejder professionelt med, siger Jeppe Møller-Herskind.

Dårlige chefer

3F benytter sagen fra Jolene til også at pege på, at branchen er præget af dårlige chefer. 

- Typisk er de ledere, der arbejder de her steder, ikke særlig kvalificerede til at være ledere. De har ikke nogen lederuddannelse, og det er i højere grad en lykkeridderbranche, hvor det handler om overlevelse, sagde John Ekebjærg-Jakobsen, da TV 2 Kosmopol talte med ham fredag. 

quote En dygtig bartender er ikke nødvendigvis en dygtig leder

Jeppe Møller-Herskind, kommerciel direktør, HORESTA

Men den melding afviser Horesta Jeppe Møller-Herskind.

- Det er jeg slet ikke enig i. Den professionelt drevne nattelivsbranche er selv meget opmærksomme på uddannelse af medarbejderne. Og det er klart, at en dygtig advokat er ikke nødvendigvis en dygtig leder. En dygtig kok er ikke nødvendigvis en dygtig køkkenchef - og en dygtig bartender er ikke nødvendigvis en dygtig leder - og derfor er der en lang række tilbud om uddannelse, siger han.

I den forbindelse nævner Jeppe Møller-Herskind, at medlemmerne via Horesta kan få flere slags efteruddannelse, der sigter mod ledelse, hvor det blandt andet handler om psykisk arbejdsmiljø, teamudvikling og virksomhedskultur.

Jeppe Møller-Herskind afviser 3Fs kritik, og at der er generelle problemer i nattelivet. Han mener, at nattelivsvirksomhederne generelt arbejder struktureret og professionelt med at skabe gode oplevelser for både ansatte og gæster. 

- Det er et område, hvor man desværre nok aldrig når helt i mål. Derfor er vi også hele tiden nødt til at se kritisk på, hvor vi kan gøre endnu mere til glæde for alle i nattelivet, siger Jeppe Møller-Herskind.


 


 



    




Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik