Nu kan du opleve helt særlig forestilling bag murene i Egon Olsens fængsel

Til august skal et stykke moderne opera opføres i det gamle Vridsløselille Statsfængsel. Temaet er ensomhed, som det tidligere fængsel skal danne rammerne omkring.

Vridsløselille Statsfængsel har i over et århundrede dannet rammen for de, der krydsede lovens smalle sti. 

Mennesker, for hvem lang straf, tyk mur, ensomhed og fortrydelse var grundvilkår i hverdagen. 

Helt frem til 2016 husede de fire fløje med linoleumsgulv og de uhyggelige tunge celledøre dømte forbrydere.

quote Publikum kan få lov at komme ind i et forladt fængsel - ind bag Egon Olsens Grønne port, sammen med os – og jeg tror det bliver en helt unik oplevelse

Stine Rejnholdt, librettist & tekstforfatter, HJEM

Det er også her, at selveste Egon Olsen fra Olsen Banden-filmene har afsonet sine mange straffe.

Men nu - 164 år efter bygningen blev grundlagt - får gangene et helt nyt formål. 

For den 14. august i år løber urpremieren på operaværket ''Hjem'' af stablen inden for fængselsmurene. 

Ifølge librettist, Stine Rejnholdt, der har skrevet teksten til stykket, er det langtfra tilfældigt, at stykket opføres lige netop her.

- Publikum kan få lov at komme ind i et forladt fængsel - ind bag Egon Olsens Grønne port, sammen med os – og jeg tror, det bliver en helt unik oplevelse, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Det historiske fængsel sætter nemlig en passende ramme for operaværkets tema, som er ensomhed.

- Vi skal lave en forestilling, der rækker ud over fængslet, fordi den skal handle om ensomhed i almindelighed. Samtidigt skal vi ikke prøve at skjule, at vi er i et fængsel. Tværtimod skal vi lukke folk ind i et rum, som de ellers ikke har adgang til, siger tekstforfatter Stine Rejnholdt.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Vridsløselille Statsfængsel
Vridsløselille Statsfængsel
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Værket 

Konkret foregår forestillingen på den måde, at publikum skal gå rundt i fængslet, hvor de forskellige episoder - eller scener - udspiller sig undervejs. 

Det er en moderne opera, og musikken er komponeret af den prisvindende cellist og komponist, Josefine Opsahl. 

- Man kommer også til at mærke den sande volumen af, hvordan det er stå ved siden af en tenor, der brøler, siger hun om operaværket.

Udover den professionelle del af opsætningen skal 50 amatørsangere fra Albertslund og omegn synge kor. 

Temaet for stykket er også fællesskab og håb, og det er samtidig også derfor, at publikum efter operaens afslutning skal spise fællesmiddag. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Vridsløselille Statsfængsel skal over de kommende år gennemgå en større forvandling fra udtjent fængsel til attraktivt boligområde og en integreret del af Albertslund.
Vridsløselille Statsfængsel skal over de kommende år gennemgå en større forvandling fra udtjent fængsel til attraktivt boligområde og en integreret del af Albertslund.
Foto: Leif Danielsen / TV 2 Lorry

Har hentet inspiration fra det virkelige liv

Librettisten - eller tekstforfatteren - Stine Rejnholdt, har hentet inspiration til at skrive stykket gennem interviews med en række mennesker, der på en eller anden måde har haft ensomhed inde på livet, forklarer Stine Rejnholdt. 

- Nogen har været ensomme i et parforhold, nogen har været ensomme siden deres barndom i deres familier, nogen er meget specifikke om en bestem type ensomhed, siger hun og tilføjer:

- Det har været nogle meget stærke fortællinger.

Operaværket opføres fra den 14. august til og med den 20. august. Selvom der er lidt over tre måneder til, så er presset til at mærke på instruktøren bag værket, Nullo Facchini.

- Man skal ikke tænke på, hvor mange dage vi har til at lave det færdig, for så synes man allerede nu, at der mangler tid. Men det plejer altid at ende i noget med at arbejde dag og nat, og at man giver det alt det bedste, man har, siger han.

Fra fængsel til ny bydel

Det er ikke bare operaværket Hjem, der indtager Vridsløselille Statsfængsel. 

Fremover skal fængselsgrunden nemlig blive til en helt ny bydel i Albertslund, der - meget passende - får navnet: Vridsløse.

Under sloganet fra fængsel til fællesskab skal det lukkede fængsel blive til en attraktiv bydel.

Fængslet skal bevare sit ydre, men indeni skal det omdannes til boliger. I den nye bydel er bæredygtige løsninger, fællesskab, natur og kultur i fokus.

De første beboere forventes at flytte ind i den nye bydel i 2025. 

Det er pensionsselskabet PKA, entreprenørvirksomheden A. Enggaard og det statsejede Freja Ejendomme, der står bag masterplanen og udviklingen af den 160.000 kvadratmeter store grund.

Selve fængslet og lokalerne bag den ikoniske grønne port skal efter planen danne rammerne om kultur og foreningsliv.

Der bliver i planen lagt op til, at der skal bygges mellem 1.400 og 1.600 boliger både lejelejligheder, ejerlejligheder og rækkehuse. Det omfatter også studieboliger.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik