Arkæologisk skattekiste dukket frem af jorden ved Roskilde

Efter knap et års arbejde ved to udgravningssteder i Vindinge er arkæologer fra Roskilde Museum nu klar til at fortælle, hvad de har fundet.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Arkæologer fra Roskilde Museum har gjort et usædvanligt fund.

På to udgravningssteder i Vindinge har de fundet næsten 100 grave med mennesker, som er lagt i jorden for over 1700 år siden. 

En stor del af mange grave rummede meget velbevarede skeletter, samt gravgaver og personlige ejendele som for eksempel perler, dragtnåle, hårnåle, kamme, lerkar, rester af dyr og meget mere.

Udgravningerne sydøst for Roskilde har dermed vist sig at være lidt af en skattekiste for arkæologerne. 

- Netop fordi der er så mange grave og så mange fund, giver udgravningerne os en helt særlig mulighed for at blive klogere på de mennesker, der levede på egnen i en meget præcis periode, lyder det fra arkæolog og overinspektør Ole Kastholm fra Roskilde Museum.

Område havde særlig betydning

Fundene vidner ifølge arkæologerne om, at området sydøst for Roskilde havde en helt særlig betydning i jernalderen, og at der boede mange betydningsfulde mennesker på egnen.

I bare én grav fandt arkæologerne op mod 500 perler. Der er også fundet i alt seks guldringe - nogle af dem endnu siddende på fingerknoglen.

 
 
Foto: Roskilde Museum

- Nu skal vi i gang med de naturvidenskabelige og arkæologiske analyser, som forhåbentlig kan give os svar på nogle af de mange ubesvarede spørgsmål. Vi håber selvfølgelig på at kunne komme helt tæt på det enkelte menneske i den enkelte grav, men også at kunne se sammenhænge på tværs af gravene og måske opdage mønstre, vi ikke tidligere har været opmærksomme på, fortæller Ole Kastholm.

Risiko for gravrøveri

Udgravningerne i Vindinge har stået på i næsten et år, men de særlige fund er først blevet offentliggjort, efter de er afsluttet. 

Arkæologerne fra Roskilde Museum valgte at holde kortene tæt til kroppen, fordi de vurderede, at der var risiko for gravrøveri og tab af uvurderlige kulturskatte.

 
 
Foto: Roskilde Museum

Den kommende tids mange analyser vil med stor sandsynlighed gøre arkæologerne endnu klogere på fundene, men allerede i efterårsferien er det muligt at få et smugkig på dem.

Roskilde Museum har nemlig udvalgt og klargjort de fineste fund og slår dørene op til udstillingen ’Døden i Vindinge’, hvor der vil være mulighed for at stille spørgsmål til en af de arkæologer, som har været med på udgravningerne.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
20230606-141349-L-8640x5760ma

Politisk kommentator efter historisk aftale: Hæstorp betaler høj pris for blåt samarbejde

40_percent

Kæmpede med næb og kløer: Fiskeørn forsøgt bestjålet af skovmår

Vis mere