27 smittet på plejehjem – er netop blevet vaccineret

Ifølge borgmesteren i Ballerup har smitten på det kommunale plejehjem sandsynligvis bredt sig i dagene omkring vaccinationen af beboerne og medarbejderne.

Rundt om i landet kan beboere og medarbejdere på landets mange plejehjem med afslutningen af første vaccinationsrunde kan se frem mod lysere tider. Men i Ballerup Kommune tjener et plejecenter som en ærgerlig reminder om, at vaccineindsatsen blandt landets ældre fortsat ikke er i mål.

På Plejecenter Rosenhaven i Skovlunde er der således opstået et udbrud af covid-19, hvor 15 beboere og 12 medarbejdere indtil videre er konstateret smittet.

Det bekræfter Ballerup Kommunes borgmester, Jesper Würtzen (S), over for TV 2 Lorry.

- Det er en skidt nyhed. Det er rigtig, rigtig ærgerligt, specielt når vi nu går ind i den allersidste fase med vaccinationerne og kunne se en ende på det. Det er så uheldigt, som det kan være, siger borgmesteren.

Beboerne og personalet på Plejecenter Rosenhaven modtog den første af de i alt to doser med Pfizer/BioNTech-vaccinen den 6. januar. 

Borgmesteren vurderer, at smitten sandsynligvis har spredt sig enten i dagene op til eller lige efter.

Jesper Würtzen (S) kalder smitteudbruddet så uheldigt, som det kan være.
Jesper Würtzen (S) kalder smitteudbruddet så uheldigt, som det kan være.
Foto: Ballerup Kommune

Vacciner beskytter først uger efter anden dosis

Ifølge Sundhedsstyrelsen vil mange – men ikke alle – opnå nogen grad af beskyttelse mod covid-19 allerede efter den første dosis, men dog først efter et par uger.

Derfor kan smitten have udviklet sig i dagene efter, vaccinationerne blev udført.

quote Det er så uheldigt, som det kan være

Jesper Würtzen (S), borgmester

Jesper Würtzen (S) understreger, at smitten ikke er sket, fordi beboere eller medarbejdere skulle have været skødesløse eller slækket på anbefalingerne i dagene efter vaccinationen.

- I virkeligheden er det endnu en anledning til at gentage, at man skal huske at holde ved, indtil vi er helt i mål – og sandsynligvis også noget tid endnu derefter, siger han.

Den fulde effekt af vaccinerne fra Pfizer/BioNTech – som giver cirka 95 procents beskyttelse mod covid-19 – er først dokumenteret fra en uge efter det andet stik, som man skal have tidligst 19 dage og senest 42 dage efter det første prik.

Plejehjemmet i Ballerup har tidligere haft besøgsforbud, efter en medarbejder blev konstateret smittet i sommer.
Plejehjemmet i Ballerup har tidligere haft besøgsforbud, efter en medarbejder blev konstateret smittet i sommer.
Foto: Ballerup Kommune

Besøgsforbud forlænget

Som følge af smitteudbruddet har Ballerup Kommune efter konsultation med Styrelsen for Patientsikkerhed forlænget det besøgsforbud, der allerede var gældende for plejehjemmet og blev indført den 9. december.

Borgmesteren har ikke oplysninger om tilstanden på de i alt 27 smittede på plejehjemmet, og om nogle skulle være hospitalsindlagt.

Det er ikke første gang, et coronaudbrud rammer plejehjemmet i Skovlunde. I juli måned lukkede Plejecenter Rosenhaven for besøg i små tre uger, efter en medarbejder blev konstateret smittet. Siden blev alle beboere og medarbejdere testet negative.

Ifølge den seneste oversigt fra Statens Serum Institut er Ballerup Kommune det sted i landet med det 14. højeste smittetal. Der er registreret 139 smittetilfælde i kommunen i løbet af de seneste syv dage.

Spørg Os - Afstemning

_