Ny indsats mod trængsel: Ud og se med DSB - på løbehjul!

DSB indgår utraditionelt samarbejde med løbehjulsvirksomhed og høreapparatsproducent.

Kørmit!

Det sære ord minder om en blanding af den grønne frø Kermit fra Muppet Show - og en dansk-tysk sammenskrivning af udtrykket Kør Med.

Men Kørmit er navnet på et samarbejde mellem DSB, løbehjulsvirksomheden VOI, høreapparatproducenten Demant og Ballerup Kommune, som onsdag morgen ser dagens lys i netop Ballerup - på Kildedal Station. Her indledes et forsøg, der skal lokke folk til at tage toget til arbejde i stedet for at bruge bilen.

Og logikken er klar. Undersøgelser viser, at hvis folk skal tage toget på arbejde og så har lidt for langt fra ankomststationen og hen til arbejdspladsen, så bliver de tilbøjelige til at tage bilen. Og er der mere end 800 meter mellem station og arbejdsplads, så er det de fleste, der vælger bilen.

quote De fleste af os vil gerne tage bæredygtige valg, men hverdagen skal jo også hænge sammen.

Jan Sigurdur Christensen, kommerciel direktør i DSB


Så langt har man ikke, hvis man arbejder for virksomheden Demant i Smørum. De producerer blandt andet Oticon-høreapparater, og hovedkontoret ligger 250 meter fra Kildedal station. Spørgsmålet er, om man kan lære medarbejderne at tage toget ved at gøre det nemt for dem at komme det sidste stykke - med et løbehjul, som de kvit log frit får stillet til rådighed.

-De fleste af os vil gerne tage bæredygtige valg, men hverdagen skal jo også hænge sammen. Og togstationen er sjældent slutdestinationen, så der skal hjælp til at klare den sidste bid af turen til arbejde. Vi vil gerne gøre det lettere at vælge toget og ved at prøve os frem, håber vi at finde et bud på fremtidens mobilitet, siger Jan Sigurdur Christensen, kommerciel direktør i DSB i en pressemeddelelse om projektet.

Virksomhed med 1600 medarbejdere

Demant har 1600 medarbejdere på sin virksomhed i Smørum, og de mange ansatte gør virksomheden til en oplagt partner i forsøget. Og måske komme de til at fylde mere i S-togene til Kildedal station, hvis forsøget falder heldigt ud.

- Demant leverer høresundhed i hele verden og arbejder derfor fokuseret med en bæredygtighedsstrategi, hvis kerne er verdenssundhed – at lette livet for mennesker med høretab. Herunder ligger også ansvaret for at mindske vores klimaaftryk, både direkte reduktioner og den mere indirekte følelse af at gøre noget. Her synes vi, at DSB’s initiativ er fremragende til at sætte fokus på at træffe valg, som kan reducere klimaaftrykket, når man pendler,” siger Trine Kromann-Mikkelsen, der er sustainability-direktør i Demant.

Forsøget kommer til at fungere, så der står VOI-løbehjul på Kildedal Station. De er kodet, så de kan køre mellem stationen og virksomhedens adresse på Kongebakken. Og tanken er altså, at medarbejderne står på et løbehjul, når de stiger ud af S-toget - og så igen, når de skal hjem fra arbejde. I forsøgsperioden er det gratis for medarbejderne at bruge løbehjulene - pengene kommer fra DSB - men hvis succesen er så stor, at det bliver til en permanent mulighed, så skal der betales.

Flere på job - mere trængsel

Ballerup Kommune har stillet fysisk plads til rådighed, så løbehjulene kan stå ved stationen.

- Efterhånden som vi alle vender tilbage på job igen, så kommer vi også tilbage til en hverdag med trængsel på vejene. Derfor er det oplagt for os at stille en plads til løbehjulene til rådighed. Som en stærk erhvervskommune er det vigtigt for os, at kommunens mange virksomheder er attraktive ved at være lettilgængelige – også når man ikke kører bil. (Jeg ser frem til, at vi får samme gode løsning på Malmparken Station, hvor endnu flere medarbejdere pendler til og fra arbejde),” siger Jesper Würtzen, borgmester i Ballerup Kommune.

Forsøget på Kildedal Station skydes i gang ved et arrangement onsdag morgen og udvides senere på året. For så skal også Måløv Station, Malmparken Station og Kokkedal Station inddrages, inden turen også kommer til banegårdene i Odense og Aarhus. Og når det kommer så langt, bliver der også mulighed for at vælge mellem løbehjul og el-cykel.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik