Brøndby hårdt ramt af corona – nu skærer kommunen i hjælp til ældre

Mange medarbejdere på plejehjem og i ældreplejen er sygemeldte på grund af covid-19. Det får nu konsekvenser for de ældres rengøring samt aflastningstilbud til demensramte familier.

Brøndbys ældre borgere må holde for i den kommende tid.

Kommunen er hårdt ramt af coronavirus, og det ses især på både plejehjem og i hjemmeplejen, hvor flere borgere og medarbejdere er smittet.

Det får nu direkte konsekvenser for serviceniveauet på ældreområdet. 

- I lyset af den tilspidsede situation har borgmesteren på vegne af kommunalbestyrelsen netop givet grønt lys til, at hjemmeplejen om nødvendigt kan skære ned på de ydelser til borgerne, der ikke er absolut nødvendige, skriver Brøndby Kommune i en pressemeddelelse.

Ifølge kommunen vil hjemmeplejen foretage ”en konkret og individuel vurdering” i forhold til de ydelser, der eventuelt skal suspenderes i en periode. Kommunen fortsætter dog med at levere nødvendige ydelser som personlig pleje, mad og medicin, lyder det i pressemeddelelsen.

Per Jensen (S), der er formand for Social- og Sundhedsudvalget i Brøndby Kommune, oplyser over for TV 2 Lorry, at nedskæringerne gælder en bred vifte af ydelser på ældreområdet.

- Vi har for eksempel et plejehjem, hvor vi har 21 pladser for primært hjemmeboende, demensramte borgere, der kan komme i aflastning i dagtimerne, så deres pårørende ikke har dem derhjemme.

- Det er noget af det, vi kan inddrage, så det personale, vi har til at tage sig af daghjemsgæsterne, kan anvendes til de mere vigtige funktioner, som vi ikke kan skære væk, og hvor der ikke er noget at erstatte med, siger Per Jensen til TV 2 Lorry.

Mindre rengøring

Han oplyser endvidere, at der også vil blive skåret ned på rengøringen i hjemmeplejen.

- Hvis man stod til rengøring hver mandag og torsdag, så bliver det kun om torsdagen. På den måde frigør vi tid til hjemmehjælperne, så de kan nå noget mere, siger Per Jensen.

Brøndbys hjemmehjælp er delt op i tre byområder: Brøndby Strand, Brøndby Vester og Brøndby Øster.

I sidstnævnte område var fire medarbejdere tidligere på ugen registreret sygemeldt med covid-19, hvilket ifølge Per Jensen svarer til omkring en tredjedel af arbejdsstyrken i Brøndby Østers hjemmepleje.

- Det er et stort puslespil, vi har sat i gang, og hvor vi kigger på, hvordan vi kan flytte brikkerne rundt på bedst mulig vis, lyder det fra udvalgsformanden.

Frontpersonale skal først vaccineres

Først i starten af året, den 5. januar, påbegynder Brøndby Kommune vaccination af deres personale i ældreplejen. Coronavaccinen bliver givet af to omgange, hvor anden omgang finder sted tre uger efter det første stik.

Presset på ældreområdet må dermed formodes at vare et godt stykke ind i januar måned.

Medarbejdere, der er sygemeldte, skal være hjemme i 14 dage, og hvis de så ikke har symptomer og testes negative, kommer de tilbage på arbejde igen, forklarer Per Jensen.

- Lige nu er vi hårdt ramt, og det er derfor, vi sætter det her i gang. Men der vil jo løbende komme raskmeldt personale retur, og der er jo ikke nogen – hverken af os politikere eller de ansatte – der har en interesse i, at vi holder denne her nødbekendtgørelse i gang i længere tid end nødvendigt, siger Per Jensen.

Ukendt tidshorisont

Adspurgt om en foreløbig tidshorisont siger Per Jensen, at det er svært at spå om.

- Vi kan ikke gå ind og sætte en tidshorisont for, hvornår vi er tilbage til normalen. Hvis man kunne spå om det, har man det forkert arbejde, for så kan man lige så godt forudsige lottonumrene i stedet for.

Kunne I have planlagt jer bedre ud af det her?

- Det kunne vi ikke. Planlægningen ville så forudsætte, at vi vidste, hvornår vores medarbejdere bliver syge. Det er jo en fysisk umulighed og heller ikke en forudsætning, vi kan tage med ind i vores planlægningsgrundlag, lyder det fra Per Jensen.

DF retter kritik

Beslutningen om at skære ned på de ydelser, som kommunen ikke finder nødvendige, er truffet af Brøndbys borgmester, der sidder på et solidt socialdemokratisk flertal i Kommunalbestyrelsen.

Dansk Folkeparti, som er det næststørste parti, er ikke blevet inddraget i beslutningen, fortæller kommunalbestyrelsesmedlem Tom Bech Fredriksen (DF).

- Vi har modtaget en mail, hvori der står, at borgmesteren har truffet denne her beslutning. 

- Personligt synes jeg, man godt kunne have inddraget os noget mere i det her. Men det er jo meget symptomatisk for Socialdemokratiet, der jo har flertal her i byen og også sidder med regeringsmagten. Vi bliver faktisk overhovedet ikke inddraget i noget, der omhandler corona, siger Tom Bech Fredriksen.

Han stiller sig kritisk overfor, at der skal skæres i eksempelvis de ældres rengøring.

- Jeg mener, man godt kunne have betalt sig ud af det med rengøringen. Eventuelt ved at finde nogle ekstra penge til et privat rengøringsfirma ude i byen, siger Tom Bech Fredriksen.

Tredjeflest smittede

I alt er der registreret 231 smittede over den seneste uge i Brøndby Kommune, hvilket svarer til 661 smittede per 100.000 indbyggere, viser tal fra Statens Serum Institut fredag den 1. januar.

Brøndby Kommune har dermed det tredje højeste smittetal på landsplan set i forhold til antal indbyggere i kommunen.

Brøndby er kun overgået af kommunerne Albertslund og Ishøj.

Listen over de hårdest ramte kommuner tæller også vestegnskommunerne Herlev, Rødovre, Høje-Taastrup og Vallensbæk.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik