62-årige Finn blev danmarksmester i kroket på syv år

For syv år siden prøvede den 62-årige Finn Kolbe for første gang at spille krocket i Tune IF. Nu er han blevet firdobbelt danmarksmester i sportsgrenen, som han beskriver som en blanding af skak og golf.

På en bane i Tune sender en ældre mand plastikkugler flyvende afsted over græsset. For et utrænet øje ligner det, at han spiller havekroket. Men selvom reglerne langt hen ad vejen er de samme, så bliver sporten helt anderledes, når den kommer på højt niveau. Kroket kræver nemlig både teknik og strategi.

quote Når jeg går ind i en sport, så går jeg ind i det for at gøre det på højeste plan, og det er det, der har drevet mig.

Finn Kolbe, danmarksmester i kroket.

Og selvom mange forbinder sporten med hyggelige eftermiddage i haven med familien, så er kroket gået hen og blevet til en passion for 62-årige Finn Kolbe. For syv år siden gav han sig for første gang i kast med sporten, der kræver koncentration, præcision og taktisk snilde.

Og i dag har indsatsen ført til, at Finn Kolbe kan kalde sig flerdobbelt danmarksmester i kroket.


Fra fodboldspiller til kroket-entusiast

Det lå ellers ikke i kortene, at 62-årige Finn Kolbe skulle ende som danmarksmester i kroket. I mange år spillede han med på førsteholdet for Tune IFs fodboldhold og havde helliget sig fodboldens verden. 

Men da han for syv år siden læste en artikel, der fortalte om et krokethold i Tune Idrætsforening, kunne han ikke dy sig. Samme dag ringede Finn Kolbe til den daværende formand for holdet, og siden har han ikke set sig tilbage. 

- Jeg elsker det taktiske i spillet og så også det fællesskab, vi har, siger den 62-årige danmarksmester i kroket.

Taktik er nemlig en stor del af sporten. For selvom de fleste kender kroket som et havespil, så er der ifølge danmarksmesteren Finn Kolbe langt fra havespillet til den sport, der spilles til konkurrencer og turneringer

- Du kan slet ikke sammenligne de to ting, det er en udvikling af skak og golf, taktik og præcision, siger Finn Kolbe.

Hvad er kroket?

Kroket er et græsbanespil, hvor man bruger køller lavet af træ til at slå kugler igennem metalbuer. 


Spillet spilles på en græsbane, der er 20x30 meter stor.


Metalbuerne udgør den bane, som kuglen skal føres igennem. Formålet med spillet er at føre ens kugle igennem metalbuerne i de rigtige rækkefølge i begge retninger og afslutte ved at ramme en pind. Den side som først gennemfører banen vinder.


Spillet kan højst spilles af fire ( i visse tilfælde helt op til seks) spillere med en kugle hver, men kan også spilles af to spillere med to kugler hver.


Kroket minder meget om havekroket, men har en del flere regler. Hvis du har lyst til at læse mere om de specifikke regler, kan de alle ses på DGI's hjemmeside.



Kroket er ældgammelt


Kroket tilhører en ældgammel familie af græsbanespil, der i forskellige former og variationer har været praktiseret helt tilbage i den sene middelalder, og nogle mener endda, at et spil, der ligner kroket, blev spillet i antikken.


I 1860'erne blev kroket meget populært på de britiske øer, og der findes forskellige forklaringer på, hvorledes spillet kom dertil.


Nogle mener, at spillet kom til England fra Frankrig, hvor spillet var kendt under navnet paille-maille, under Charles den andens regeringsperiode fra 1660-85.


Andre mener, at spillet først kom til Irland, også fra Frankrig, og at det sidenhen blev populært i England. 


I slutningen af 1800-tallet blev kroket meget populært, men allerede omkring 1870 blev spillet overhalet i popularitet af det nyankomne spil: tennis.


Kroket har dog overlevet og er i dag et meget populært spil, især i de engelsktalende dele af verden, hvor lande som New Zealand, Canada og Australien og England ligger højt på ranglisterne.

Siden Finn Kolbe første gang trådte ind på den 20x30 meter store kroketbane, er passionen for sporten kun vokset. I hans syv år indenfor krokettens verden er det blevet til ikke mindre end fire danmarksmesterskaber - to som individuel spiller, et som hold og et som par sammen med vennen Steen Kragh. Bedrifter, der måske hænger sammen med Finn Kolbes tilgang til sport.

- Når jeg går ind i en sport, så er det for at gøre det på højeste plan, og det er det, der har drevet mig til det. Selvfølgelig er det rart at blive danmarksmester i en alder, jeg har nu, det er der ikke så mange, der har gjort, fortæller danmarksmesteren i kroket Finn Kolbe.


Tager kampen op mod jyderne og vinder venner

Kroket på højt niveau betyder jævnlige rejser vestpå. Sporten er nemlig mere populær i Jylland, og derfor spilles mange af de store turneringer også dér. Noget som betyder, at Finn Kolbe og holdkammeraterne fra Tune IF ofte drager afsted på weekendturneringer i Jylland. Oplevelser som både byder på konkurrencer, nye venner og hygge.

-  Der spiser vi morgenmad sammen, så går vi ud og spiller turnering, og så spiser vi frokost sammen, og så er vi ude og spille igen. Og så hygger vi os om aftenen med kortspil, og vi rafler og får da også et glas rødvin og en lille en. Ikke i overflod, for vi skal være klar næste dag, fortæller den 62-årige kroket-entusiast.

Sammen har Finn Kolbe og Steen Kragh vundet danmarksmesterskabet i kroket for par.
Sammen har Finn Kolbe og Steen Kragh vundet danmarksmesterskabet i kroket for par.

Men selvom programmet byder på mange hyggelige stunder, og der ofte findes nye venner til turneringer, så kommer hyggen ikke med ind på banen.

- Når vi først spiller, så er vi seriøse, det kan du være 100 procent sikker på, siger Finn Kolbe.

Corona har dog imidlertid betydet, at kroketturninger og konkurrencer er blevet aflyst. Og den manglende kontakt med venner indenfor krokettens verden har Finn Kolbe mærket tydeligt.

- Det har været hamrende irriterende ikke at kunne komme over og besøge alle mine venner derovre og spille sammen med dem hver dag. Jeg synes det har været lidt trist, fortæller Finn Kolbe.


Flere skal få øjnene op for kroket

Selvom Corona har betydet, at Finn Kolbe ikke har kunne se mange af sine venner, så har kroket alligevel givet ham et stort netværk at trække på. Under Corona har mange, især ældre, lidt af ensomhed, og det er noget, som Tune IF gerne vil gøre noget ved.

- Det kommer lidt udover kroket, men vi har søgt kulturstyrelsen om 97.000 kroner, som vi har fået til at iværksætte nogle projekter imod ensomhed, fortæller Pauli Kristensen, formand for Tune IF.

De ukendte danmarksmestre

Hvem er De ukendte danmarksmestre? De er dedikerede, passionerede og målrettede, selvom de nok hverken bliver rige eller berømte af det, de gør. De er danmarksmestre i nicher, som rampelyset kun sjældent rammer. 


I denne serie kan du møde De ukendte danmarksmestre, hvor du blandt andet kan læse om danmarksmestrene i petanque, der er bedste venner eller om danmarkmesteren i pinball

Under Corona har klubben været på hjemmebesøg hos ældre i et forsøg på at få deres øjne op for kroket og klubbens andre tilbud. Og udover at hjælpe på ensomheden, så kan sport som kroket, hvor både hjernen og kroppen motioneres, faktisk også hjælpe på hukommelsen.

- Kom ud og prøv. Kom ud og vær med til kroket. Det har vist sig, at det hjælper dem, der har hukommelsestab, fordi man virkelig skal bruge hjernen, når man kommer ud på en kroketbane. Det kan virkelig godt betale sig, siger Finn Kolbe.

Men selvom sporten kan være en god hjælp til de ældre, så er det faktisk alle aldersgrupper, som Finn Kolbe håber at se på kroketbanen i fremtiden.

- Vi vil utroligt gerne have, at de unge mennesker kommer og prøver at se, hvad det her er for et dejligt spil. Hvad strategien og teknikken er. Vi har masser af teknik. Det er meget anderledes end havekroket, siger Finn Kolbe. 



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik