Fagforening angriber kommune for "discount-ældrepleje"

FOA kritiserer Gribskov Kommune for uansvarlig håndtering af ældreområdet. Ifølge fagforeningen er udbudsprisen sat for lavt.

Om fem dage slutter fristen for at byde ind på Gribskov Kommunes udbud af ældreplejen på 85 millioner kroner. Indtil videre har ingen private leverandører budt ind.

quote Hvis man vil have høj velfærd til de ældre, så må man betale den pris det koster.

Thomas Enghausen, næstformand ved FOA.

Der skyldes et alt for lavt udbud mener FOA, som her til aften kritiserer Gribskov for at gå efter discount-ældrepleje.

Fagforeningen kalder kommunen uansvarlig, fordi det er de ældre og de ansatte, det går ud over, hvis ikke kommunen vil betale det, en ældrepleje af høj kvalitet koster.

- Problemet med Gribskov er, at prisen er sat for lavt til at levere ældrepleje, og det gør, at der ikke er nogen firmaer, der byder ind. Det betyder, at man fanger de ældre borgere og de ansatte, og de så kan se frem til en utryg fremtid, hvis ikke der findes en løsning, siger næstformand i FOA, Thomas Enghausen, til TV 2 Lorry.

Kort nyt

Ifølge Thomas Enghausen skal Gribskov Kommune gravere dybere i lommerne.

- Løsningen for Gribskov er, at de må finde penge til at løse opgaven. Hvis man vil have høj velfærd til de ældre, så må man betale den pris, det koster, siger han.

Det er dog ikke kun FOA, der retter kritik af  prisen på udbuddet. TV 2 Lorry kunne i søndags berette, at private hjemmeplejefirmaer også mener, at udbudsprisen er for lav.

quote Vi har en hjemmesygepleje i kommunaltregi og en hjemmepleje i privatregi, men hvis vi ikke kan en privat hjemmepleje fremadrettet, så løser vi opgaven selv.

Anders Gerner Frost, Nyt Gribskov, borgmester i Gribskov Kommune.

Borgmester Anders Gerner Frost (Nyt Gribskov) fra Gribskov Kommune siger, at et enigt byråd nu har valgt at komme leverandørerne i møde på flere punkter.

- Vi har på et byrådsmøde i dag besluttet, at vi imødeser nogle af de kritikpunkter, som de private leverandører er kommet med, fordi vi grundlæggende gerne vil fortsætte med at have hjemmepleje i privatregi, siger Anders Gerner Frost til TV 2 Lorry.

Gribskov opsagde deres kontrakt med Attendo i 2018, og den udløber i slutningen af 2019. Derfor er kommunen i fuld gang med at indhente tilbud fra andre udbydere, som ingen indtil videre vil bide på.

Fravalgt kommunal hjemmepleje

I Gribskov Kommune har man desuden fravalgt at udbyde hjemmeplejen til andre end private firmaer.

En model, der ikke falder i god jord hos FOA.

- Det specielle med Gribskov er, at der ikke er et kommunalt alternativ. I mange andre kommuner har man en kommunal pleje og private firmaer, men her har man satset ene og alene på private firmaer, så der er ikke nogen kommunale firmaer, der står klar til at varetage opgaven. Det er et problem, der skal findes en løsning på, siger Thomas Enghausen.  

Ifølge FOA-næstformanden vil en etablering af kommunal hjemmepleje, både sikre borgernes hjælp og give et mere retvisende billede af, hvad ældrepleje koster.

Ifølge Gribskovs borgmester er der dog ingen grund til bekymring. 

- Vi har en hjemmesygepleje i kommunalt regi og en hjemmepleje i privat regi, men hvis vi ikke kan få en privat hjemmepleje fremadrettet, så løser vi opgaven selv, ligesom vi gør med hjemmesygeplejen, siger Anders Gerner Frost.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik