Naturområde overrendes af løse hunde: Fuglevenner kræver hundepoliti

Fugleentusiaster har gennem længere tid holdt øje med løse hunde i det fredede område Melby Overdrev i Nordsjælland - og problemet er stort.

Hundeskat og naturpoliti - sådan lyder kravet fra Dansk Ornitologsk Forening (DOF) efter en undersøgelse af løstgående hunde i Melby Overdrev. 

Her er problemerne ifølge DOF så store, at det til tider ender i voldsomme konfrontationer mellem fugleelskere og hundeejere.

Melby Overdrev er et cirka 145 hektar stort hedeområde, der blev fredet helt tilbage i 1930. Det ligger ud til Kattegat i Halsnæs Kommune og er på grund af dets uberørthed et slaraffenland for både standfugle og trækfugle - og dermed fuglekiggere.

Men der er også ugler i mosen - for ornitologerne siger nu, at mængden af løse hunde i området forstyrrer både fugle- og dyreliv - og så gør de opmærksom på, at løse hunde slet ikke er tilladt i Melby Overdrev.

Dansk Ornitologisk Forening har over en periode på et år - henover årskiftet mellem 2018 og 2019 - bedt sine medlemmer holde øje med både løse hunde og hunde i snor i området.

Når medlemmerne har været på fuglekigger-ture, har de noteret, hver gang de har spottet en hund - løs eller i snor, og det er de observationer, der nu danner udgangspunkt for DOF's rapport - og efterfølgende alarmmelding.

Dødstrusler mod fuglekigger

Fuglekiggerne holdt øje med hunde på i alt 52 ture af cirka to timers varighed. Og her spottede de sammenlagt 236 løse hunde.

DOF har så udregnet, at det svarer til 4,5 løse hunde per tur. Der var både tale om en til to personer med én løs hund og en enkelt person med op til 5 løse hunde. Og det sker gang på gang, at fuglekiggere støder sammen med hundeluftere.

quote Det endte med, at han væltede mig omkuld.

Christian Glahder, Dansk Ornotologisk Forening

- Det har jeg da selv været ude for. Jeg mødte en fyr, der luftede en lille boxerhund. Og da jeg sagde det til ham, ville han ikke acceptere, at han skulle have den i snor. Jeg var nok ikke selv for klog og blev noget konfrontatorisk, men jeg gjorde ikke noget fysisk ved ham. Det endte med, at han væltede mig omkuld. Og jeg havde endda en teleskopkikkert på ryggen, men den skete der heldigvis ikke noget med, fortæller Christian Glahder, der er repræsentant for Dansk Ornitologisk Forening i Nordsjælland.

Og han kender andre, der også er kommet galt afsted, når de går i rette med hundeejere.

- En af mine andre fuglevenner er blevet jagtet af en kraftig fyr, som løb efter ham og sagde, at han ville dræbe ham, lyder det fra Christian Glahder.

Foreslår skat på hunde

På den baggrund mener Christian Glahder og Dansk Ornitologisk Forening, at der bør indføres en særlig skat til hundeejere.

- Hvis man for eksempel skulle betale en skat på 1.000 kroner om året, når man har en hund. Så kan pengene bruges til at ansætte folk, der skal holde øje med naturen. Det kan også være, at nogle af pengene skal komme fra Naturfonden. Og det er jo ikke kun løse hunde, men for eksempel også mountainbikere, der skal holdes øje med, siger Christian Glahder.

Jeg har selv hund, men bor i byen og lufter altså ikke hund i Melby Overdrev. Hvorfor synes du, at jeg skal være med til at betale?

- Fordi det sker stort set alle vegne i hele Danmark, at der er løse hunde. Og vi har jo før haft en hundeskat her i landet, siger Christian Glahder.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Melby Overdrev ligger ud mod Kattegat og er med sine store lyngarealer Sjællands største hedeområde.
Melby Overdrev ligger ud mod Kattegat og er med sine store lyngarealer Sjællands største hedeområde.
Foto: Miljø- og Fødevareministeriet

Hundefolket afviser skattetanke

Men en hundeskat er en dårlig idé. Det mener de hos Dansk Kennel Klub.

- Til gengæld er et reelt behov for at hundeejere kan færdes i begrænsede områder med hunden fri. Og hvis der er nok af dem, så kan man opfordre dem til at gå derhen, hvis man støder på folk med løs hund i områder, hvor det ikke er tilladt, siger Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub.

quote Jeg kan ikke se, at folk, der i forvejen betaler skat, skal pålægges yderligere udgifter

Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent, Dansk Kennel Klub

Hun mener samtidig, at hundeejerne allerede betaler.

- Jeg kan ikke se, at folk, der i forvejen betaler skat, skal pålægges yderligere udgifter. Vi betaler for at have hundene forsikrede og ID-mærket. Og politiet har jo i dag mulighed for at give bøder til folk, der ikke respekterer reglerne, siger LIse Lotte Christensen.

Hun påpeger, at Dansk Kennel Klub i højere grad tror på information og dialog.

- Vi har den holdning hos os, at kendskab giver venskab. Så hvis man forklarer en hundeejer, hvad det er for fugle, der er i et område, og at her skal hunden være i line, så vil de fleste jo forstå det, siger hun.

Hundene er et problem

Hos formanden for Danmarks Naturfredningsforening i Halsnæs, Birgitte Benzon Bang, banker hjertet varmt for Melby Overdrev.

- Der er så mange sjældne fugle derude. Og dermed er der ikke plads til løse hunde. Der er en hundeskov lige ved siden af,  og i vinterhalvåret kan hundene også være løse nede på stranden, siger hun.

Men hun er ikke begejstret for tanken om et naturpoliti.

- Nej, den slags er jeg ikke så meget for. Vi tror på dialog. Og der er jo et politi i forvejen, siger hun.

TV 2 Lorry har før fortalt om konflikterne mellem hundeejere og fugleentusiaster på Melby Overdrev. Læs om det i linket herunder.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik