Valg i Halsnæs: Kommunen med skrækbudgettet kan blive ny rød højborg

Socialdemokratiet kan på en klassisk velfærdsdagsorden score et absolut flertal i Halsnæs Kommune, der ellers for få år siden var på borgerlige hænder.

En haglbyge af rædsomme besparelser hamrede i 2018 ned over Halsnæs Kommune, hvor økonomien stadig er trang og velfærdsopgaverne står i kø helt fra Hundested til Ølsted.

Socialdemokratiet kan dog ende med trække sig ud af velfærdsdebatten efter valget i november med et absolut flertal i hånden. 


Hvad er der på spil?

Et magtskifte er udelukket - men det er et absolut flertal til Socialdemokratiet på ingen måde. Partiet skal blot have et mandat mere for farve kommunen helt og aldeles rosenrød.

Halsnæs har ellers både haft røde og blå borgmestre efter de seneste valg, men nu kunne det tyde på, at hovedstadsområdets nordvestligste kommune altså bliver en regulær socialdemokratisk højborg.

Borgmester:

Steffen Jensen (S)

1. viceborgmester:

Anja Rosengreen (SF)

2. viceborgmester:

Helle Vibeke Lunedrød (S)


Hvem er favoritten og hvorfor?

Socialdemokratiet og borgmester Steffen Jensen (S) skimter et absolut flertal, og kan endda bero sig på en konstituering med partierne i det røde valgforbund.

  • Den nuværende borgmester, 39-årige Steffen Jensen, fik flest personlige stemmer ved sidste valg - selvom han kun havde siddet i byrådet i fire år. Han fik endda mere end dobbelt så mange stemmer som den siddende borgmester. Derfor ser det ud til, at Steffen Jensen - der nu har mulighed for at udnytte, at han har haft en borgmesterplatform til at profilere sig over for vælgerne - kan blive en af de helt store stemmeslugere ved kommunalvalget i hovedstadsområdet.
  • Med fire brede budgetforlig har borgmesteren også sikret sig et minimum af kritik på de store linjer fra de øvrige partier.


Hvem er førsteudfordreren og har han en chance?

Venstre med Michael Thomsen i spidsen bliver også efter valget det største borgerlige parti - men ikke mere end det.

  • Selvom DF står til tilbagegang i kommunen, skal Venstre ikke gøre sig store forhåbninger om at vokse. Mens meningsmålingerne på landsplan ser sløje ud, har den tidligere borgmester, Steen Hasselriis, annonceret, at han alligevel ikke genopstiller. Hasselriis høstede ellers næstflest personlige stemmer ved valget i 2017 - kun overgået af nuværende borgmester, Steffen Jensen. Men nu er der altså et trækplaster mindre for Venstre.
  • Samtidig banker Det Konservative Folkeparti - og måske Nye Borgerlige - på til en plads i byrådet taget de nationale meningsmålinger i betragtning.
  • Venstre har samarbejdet med Socialdemokratiet om at få styr på økonomien, og har været med i alle budgetter i valgperioden, men man kan forestille sig, at partiet over for borgerne vil argumentere for, at demokratiet i kommunen kan blive udfordret, hvis Socialdemokrati får absolut flertal.

Hvilke temaer kommer til at fylde i valgkampen?

  • Udgifter til velfærd

    Den trange økonomi spøger stadig - selvom det ikke ser helt så sort ud som i 2018, hvor et decideret skræk-budget blev vedtaget af et bredt flertal (læs mere nedenfor). Der er fortsat heftige udgifter til handicap-området, men alle partier bakker op om at afsætte penge.

    Socialdemokratiet vil nok bruge lidt flere penge på velfærd, mens Venstre foretrækker mådehold og vil argumentere for økonomisk uansvarlighed, hvis der bliver lånt penge og/eller gravet dybt i kommunekassen.

  • Klima og miljø

    Venstrefløjspartierne ønsker flere penge til miljøindsatser, og det drejer sig også om, hvorvidt man som kommune skal frede en række private områder for at udlægge det til naturområder.

    I sagen om den såkaldte Melby-kile har man i det spritnye budget sat penge af til at indlede en fredningssag - Venstre er dog skeptiske. SF og Enhedslisten slår også hårdt på, at området Højbjerg ved Hundested bør være naturområde i stedet for boligkvarter. Venstrefløjspartierne vil i valgkampen muligvis slå på, at kommunen er for fodslæbende, når det kommer til klima og miljø.

  • Også værd at bemærke

    Ifølge Voxmeters store kommunale tilfredshedsundersøgelse er Halsnæs Kommune det sted i landet, hvor indbyggerne er mindst tilfredse med kommunens børnehaver og vuggestuer. Halsnæs Kommune er også den kommune i landet, der scorer lavest når det kommer til aktivitetstilbud til børn og unge. Det skal blive spændende at se, hvordan kandidaterne vil forholde sig til det.

    ‘Lejekaserne’ og ‘party-landsby’. Kært barn har mange navne, og det har ikke skortet på eder og forbandelser mod det store sommerhusområde i Asserbo, hvor der nu bliver forbud mod at bygge kæmpesommerhuse. Der er dog fortsat uenighed om, hvor kvadratmeter-loftet skal ligge i den store sommerhuskommune.

    Købet af Nordmolen i Hundested Havn blev mødt af voldsom kritik af Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

    Og så er der den nye plan om at bygge en ny svømmehal, der skal afløse den gamle og udtjente af slagsen. I budgettet for 2022 har man sat penge af til en ny svømmehal, og man holder den gamle åben, indtil den nye er klar. Borgmesteren mente ellers, at det ville være smartest at tage den gamle ud af drift, mens den nye blev bygget, for at spare penge.

    Halsnæs Kommune bøvler med lave karakter i folkeskolen, og der er uenighed om, hvor bekymret, man skal være. En af skolerne i kommunen blev tilmed sat under særligt tilsyn, fordi karaktererne var for lave. Senest har karaktergennemsnittet dog fået et lille nøk opad. Derudover oplever kommunen også stor elevflugt til privatskolerne, ligesom man har svært ved at rekruttere lærere.

Hvordan gik det ved valget i 2017?

Socialdemokratiet gik frem med to mandater og konstituerede sig efterfølgende meget bredt.

Dansk Folkeparti var det eneste parti, der ikke fandt kuglepenne frem, da 19 af byrådets 21 medlemmer underskrev en bred konstitueringsaftale, hvor Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Venstre aftale at dele formandsposterne i de stående udvalg mellem sig.


Hvem blev de største stemmeslugere ved valget i 2017?

Antal stemmer
1. Steffen Jensen (S) 14,1% af alle afgivne stemmer 2.518
2. Steen Hasselriis (V) 1.108
3. Helge Friis (S) 722
4.Anja Rosengreen (SF) 717
5. Micahel Thomsen (V) 472


Hvordan har byrådet fordelt pengene i de seneste års budgetter?

  • Borgere og politikere i Halsnæs Kommune er enige om, at skræk-budgettet for 2019 var lige til glemmebogen. I alt 50 millioner skulle der findes, fordi udgifterne til sårbare og handicappede voksede og voksede. Det blev til et rædselskabinet af besparelser på alle områder. Et lille udpluk: Færre hænder på ældreområdet, 50 stillinger i kommunen blev nedlagt, kulturlivet blev ramt bredt og endelig kunne partierne ikke finde de tilstrækkelige midler til børneområdet. Både Socialdemokratiet, Venstre, SF og Enhedslisten stod bag budgettet.
  • De samme partier stod bag budgettet for 2020, mens DF også var med i budgettet for 2021. I begge budgetter var der penge til både velfærd og anlæg.
  • Forud for forhandlingerne om et budget for 2022 fik kommunen et særligt tilskud på 12 millioner kroner fra staten på grund af kommunens økonomiske vanskeligheder - pengene skulle bruges på udsatte og handicappede borgere, lød det i den forbindelse fra borgmesteren. Med bare fem uger til valget indgik samtlige partier budgetforlig med plads til flere anlægsinvesteringer trods økonomiske kvaler. 


Hvem har indgået valgforbund?

  • Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Det Miljø Radikale Parti, Enhedslisten og Alternativet.
  • Radikale Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti.

Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Valgforbund:

Når to eller flere partier går sammen i et valgforbund, tæller gruppen som ét parti, når stemmerne skal omsættes til mandater.

Overskydende stemmer kan puljes og tilsammen skaffe valgforbundet et mandat - eller et ekstra mandat.

Hvert parti kan kun indgå ét valgforbund. Valgforbund indgås typisk mellem lister og partier, der står hinanden politisk nær, men de er ikke forpligtet til at støtte hinanden, når der skal findes flertal bag en borgmester.


Konstituering:

Når valgresultatet er kendt på valgaftenen og valgnatten, vil de forskellige borgmesterkandidater forsøge at finde et flertal blandt de øvrige partier. Hvis ét parti alene har flertal, kaldes det absolut flertal. Når en borgmesterkandidat har fundet flertal, vil parterne typisk underskrive en konstitueringsaftale.

En konstitueringsaftale er ikke juridisk bindende og kan ikke håndhæves. Kommunalbestyrelsens konstituering sker på det konstituerende møde, der som regel finder sted et par uger efter valget. Her vælges blandt andet borgmester, viceborgmestre og udvalgsformænd.



Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet og TV 2 Lorry

Hvad med de andre partier? 

  • SF og Enhedslisten kan gå efter fiske stemmer hos Socialdemokratiet på klima- og miljøområdet. Men spørgsmålet er, om de kommer til at bruge mere energi på at vise deres interne forskelle. Begge partier øjner fine valg, og måske SF fortsat kan beholde viceborgmesterposten.
  • Det står skidt til i Dansk Folkeparti, der både bøvler med sygemeldinger og partihop til Nye Borgerlige. Samtidig står det klart, at deres største stemmesluger ved seneste valg ikke genopstiller. De kan ende med at ryge helt ud, mens Nye Borgerlige altså kan sikre sig et mandat.
  • Det Konservative Folkeparti kan regne med at lukrere på gode meningsmålinger på landsplan og problemer for både Venstre og DF. Spidskandidaten er igen Kim Jensen, der dog fik et dårligt personligt valg i 2017.
  • Ved sidste valg var Ølstedlisten på stemmesedlen alene på grund af ønsket om at få en 9. klasse på Ølsted Skole. Overbygningen kom - men listen opnåede ikke valg til byrådet. Listen er nu sygnet hen.
  • Den anden lokalliste, Det Miljø Radikale Parti, er atter en del af det røde valgforbund, men fik ved sidste valg kun 51 stemmer. 


Forudsigelsen:

Socialdemokratiet vinder valget og får absolut flertal, men konstituerer sig bredt med både røde og blå partier. 


Sådan har vi gjort

TV 2 Lorry har skrevet denne analyse på baggrund af research, en lang række skriftlige kilder og samtaler med en stribe af kilder med kendskab til de politiske forhold i kommunen.  

’Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunalvalget? Her kan du møde spidskandidaterne fra Halsnæs Kommune i TV 2 Lorrys valgdebat. De diskuterer de vigtigste emner fra Halsnæs Kommune. Velkommen til Debat under uret.’



Her er kandidaterne i Halsnæs Kommune:


Valgforbund:

  • Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Det Miljø Radikale Parti, Enhedslisten og Alternativet.
  • Radikale Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti


Liste A - Socialdemokratiet

Steffen Jensen

Helge Friis

Helle Lunderød

Annette Westh

Henrik Tolstrup

Torben Hedelund

Tommy Frøslev

Kirsten Lauritsen

Jannik Haulik Jørgensen

Matilde Ørsted

Rolf Møller Hansen

Mads Vergo

Niclas Bannebjerg Nanboe

Kirstin Kristensen

Kim Daugbjerg

Steen Lindblad

Steen Mikkelsen


Liste B - Radikale Venstre

1. Jesper Kirkebye Andersen

2. Anne·Mette Lorenzen

3. Morten Nielsen

4. Morten Lorenzen

5. Steen Bager

6. Dorthe Myndal Fogtmann

7. Mona Højlund


Liste C - Det Konservative Folkeparti

Kim Jensen, Hundested

Peter Nørris Dalsgaard, Fr-værk

Søren Hersdorf, Ølsted

Kirsten Aunstrup, Frederiksværk

Søren Vester-Fabrin, Auderød


Liste D - Nye Borgerlige

Johan Thorup

Henning Linnemann


Liste F - SF

1. Anja Rosengreen, Hundested

2. Olaf Prien, Frederiksværk

3. Peter Nilsson, Sølager

4. Kristine Skarbinika Pedersen, Enghaven

5. Carsten Møller, Torup

6. Jane Howe Gersager, Liseleje

7. Dorthe Jensen, Frederiksværk

8. Anita Bager, Sølager

9. Ulla Westtoft, Hundested


Liste M - Det Miljø Radikale Parti

1. Timo Jattu


Liste O - Dansk Folkeparti

1. Ole S. Nielsen, Evetofte

2. Victor V. Nielsen, Frederiksværk

3. Ole Wedel, Hundested

4. Merete Egholm, Ølsted

5. Ove Pedersen, Hundested


Liste V - Venstre

Michael Thomsen

Thomas Møller Nielsen

Frederik Germann

Sune Raunkjær

Susan Eirfeldt

Lars Stegman

Mette Kjerulf

Bitten Jørgensen

Niels Bruun

Lars Frost

Tarja Knudsen

Lili Lyng Madsen

Birger Jarulf


Liste Ø - Enhedslisten

1. Thue Lundgaard, Frederiksværk

2. Kirsten Agnes Bilfeldt, Torup

3. Benny Nielsen, Frederiksværk

4. Per Heisselberg, Frederiksværk

5. Lilli Davids, Hundested

6. Steen Andersen, Hundested


Liste Å - Alternativet

1. Mariane Lunden, Hundested

2. Nanna Høyrup, Hundested

_