Nøjsomhed er stadig en ghetto – problemerne stikker dybt, siger borgmester

Helsingørs borgmester er på ingen måde overrasket over, at Nøjsomhed fortsat ligger på ghettolisten. Hun frygter, at området vil ende som et såkaldt hårdt ghettoområde.

Søndag blev den såkaldte ghettoliste offentliggjort for tiende år i træk.

Der er 28 boligområder på den nye liste, oplyser Transport- og Boligministeriet. Det er et område mindre end sidste år.

Et af de områder, som igen i år opfylder ghettokriterierne, er Nøjsomhed, som består af boligbyggeriet på Nordvej og Sydvej i Helsingør.

Det har efterfølgende fået Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær, til tasterne på Facebook.

- Jeg er på ingen måde overrasket, for problemerne i området stikker dybt - så dybt, at Nøjsomhed igen i år slår ud på alle fire ghettokriterier udover kriteriet om en beboersammensætning, hvor mere end halvdelen er indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige land, skriver Benedikte Kiær i et Facebook-opslag.

Frygter hårdt ghetto-stempel

Nøjsomhed er i gruppe med to andre af de 28 ghettoområder i Danmark, som opfylder alle ghettokriterier. Sidste år var der fire områder, i år er der tale om tre.

Nøjsomhed i Helsingør opfylder alle fire kriterier på ghettolisten.
Nøjsomhed i Helsingør opfylder alle fire kriterier på ghettolisten.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Vi har nu kun godt et år til at få løst udfordringerne og komme af listen. Ellers vil Nøjsomhed blive kategoriseret som en hård ghetto og det har alvorlige konsekvenser, lyder det fra Benedikte Kiær.

De områder, der er på listen over hårde ghettoer, skal de kommende år rive almene boliger ned, frasælge dem eller omdanne dem til eksempelvis ældreboliger eller ungdomsboliger. Et boligområde er en "hård ghetto", hvis det er på listen fem år i træk.

- Enhver kan se, at vi har travlt - og derfor er det så ærgerligt, at beboerne i torsdags stemte nej til helhedsplanen, som ville løse udfordringerne og få Nøjsomhed af ghettolisten. En ambitiøs plan, der også vil betyde, at vi i Helsingør får efterspurgte tilgængelighedsboliger, skriver Benedikte Kiær.

FAKTA: Sådan kommer boligområder på ghettolisten

Boligområder kan ende på listen, hvis de har over 1000 beboere og opfylder mindst tre af følgende fem kriterier:
 

  • Over 40 procent af beboerne mellem 18 og 64 år har ikke tilknytning til enten arbejdsmarkedet eller en uddannelse. Det udregnes som et gennemsnit over de seneste to år.
     
  • Over 50 procent af beboerne er indvandrere eller efterkommere fra ikkevestlige lande.
     
  •  Over 2,7 procent af beboerne over 18 år er dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer. Det udregnes som et gennemsnit over de seneste to år.
     
  • Over 50 procent af beboerne i alderen 30 til 59 år har højst en grunduddannelse. Personer med ikke oplyst uddannelsesniveau tælles med.
     
  • Boligområdets indkomst skal være væsentligt lavere end resten af regionens. Det måles ved at tage den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige beboere i alderen 15 til 64 år, som ikke er under uddannelse. Den skal være mindre end 55 procent af gennemsnittet for samme gruppe i regionen.
     
  • Hvis et boligområde optræder på ghettolisten i fem år, udpeges det som en "hård ghetto".
     
  • Hvis et område bliver hård ghetto, kan boligforeningerne risikere at skulle rive op mod 60 procent af boligerne ned.

 

Kilder: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet og Ritzau.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik